⁠⁠Pinkpop wil komende edities meer inzetten op randprogramma en beleving

Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Pinkpop is van plan om de komende jaren meer in te zetten op randzaken los van de line-up. Dat zegt festivaldirecteur Niek Murray in het slotinterview met 3voor12: “De tijd dat je alleen een bandje op een podium kijkt is voorbij”.

Pinkpop kreeg deze editie veel kritiek te verduren, voornamelijk omdat de line-up voor veel mensen niet was waarop ze hoopten. Festivaldirecteur Niek Murray vertelt dat het inderdaad een moeilijk jaar is geweest betreft boekingen, en reflecteert dat hun afhankelijkheid van het muzikale programma hen kwetsbaar maakt.

Hij maakt daarom de ambitie kenbaar om meer te kijken naar zaken naast dat de acts op de podia: “Ik denk dat het aan ons is om te kijken hoe we kunnen zorgen dat de continuïteit er blijft in een jaar waarin het programma-aanbod iets minder is.” Hij wil daarom verder kijken naar de beleving die er op het terrein is naast de grote podia, “die wel de basis van het festival blijven”.

Additioneel dingetje

Murray vertelt dat ze sinds corona meer bezig zijn met die beleving: “De indeling van het terrein is op de schop gegaan, randprogramma krijgt steeds meer vorm. Het is een additioneel dingetje, waarmee we het aantal bezoekers op Pinkpop willen laten groeien.”

De afgelopen jaren voegde Pinkpop naast het muzikale programma al onder meer een silent disco en een karaokebar toe. “Dat is constant gevuld”, blikt Murray daar tevreden op terug.

Nieuwe bezoekers aanboren

Pinkpop moest jarenlang niks hebben van een randprogramma, terwijl de meeste festivals er volop mee bezig waren. De festivaldirecteur geeft toe dat het een lastige omslag is: “We willen de aanpassingen doen zonder dat dat het Pinkpop-gevoel van oudere generaties aantast. Dat is heel moeilijk.”

“Maar de bezoeker verandert”, licht Murray toe. “We hebben oldschool bezoekers die al 40 jaar komen, maar we willen ook nieuwe bezoekers aanboren. Die zijn verwend: die zijn op andere festivals dat er constant iets gebeurd. De tijd dat je alleen een bandje kijkt op een podium is voorbij”.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Niet meer beschikbaar.