Review: Best Kept Secret 2024 kan net niet tippen aan hoge muzikale standaard van eerdere edities

Het hoofdpodium op BKS 2024
Foto: Jokko / Best Kept Secret

Dit weekend staan de Beekse Bergen voor de tiende keer in het teken van Best Kept Secret. De organisatie slaagt erin om alle randzaken perfect te regelen voor een heerlijke, relaxte festivalervaring. De sfeer is uitstekend en het terrein mooier dan ooit, maar juist de muziek valt een beetje tegen.

Best Kept Secret is al jaren één van de meest toonaangevende festivals in Nederland. Qua muziek, maar ook zeker in hoe je een festival goed organiseert. De editie van vorig jaar was in dat opzicht lastig te overtreffen: door de tropische temperaturen kwam het prachtige terrein met het strand en het meer perfect tot z’n recht. De weergaloze line-up – aangevoerd door o.a. Aphex Twin, The Chemical Brothers en The 1975 – was slechts de kers op de taart.

En dus ligt de lat heel hoog in 2024. Best Kept Secret viert z’n tienjarig jubileum zonder daar echt veel aandacht aan te besteden. Met grote namen als Disclosure, Justice en KI/KI zetten ze de ontwikkeling naar een dansbaarder nachtprogramma voort, terwijl PJ Harvey, Slowdive, Paolo Nutini en St. Vincent de livekant gewicht geven. Vergeleken met andere festivals is BKS 2024 een triomf, maar de eigen standaard van vorig jaar wordt helaas niet gehaald.

The Floor op BKS 2024
The Floor. Foto: Linde Dorenbos / Best Kept Secret

De perfecte belevenis

Sinds de pandemie zet Best Kept Secret steeds meer in op het festival als totaalbelevenis, “waarbij de ultieme mix tussen Music, Food and Culture voor een kleurrijke festivalervaring moet zorgen” (aldus het persbericht). Het is makkelijk om hier wat lacherig over te doen, maar op veel vlakken slaat de organisatie hiermee de spijker op de kop.

Zo voelt het terrein met alle bijzonderheden dit jaar echt op z’n allerbest. Sinds vorig jaar is de indeling niet veranderd, maar de vernieuwde Casbah is een grote vooruitgang en ook de Muziekgieterij is een volwaardig podium geworden. The Floor van St. Paul lijkt meer aangekleed en staat daarmee nog sterker in z’n schoenen als de ultieme dansplek. Zelfs het strand bij de camping voelt als een volledig afgeronde locatie waar je gezellig kunt zitten, ontbijten en afterpartyen. Absolute perfectie.

Bovendien voelt het festival nergens te druk. Volgens de organisatie was dit de bestverkopende editie sinds de pandemie, maar de nadelen daarvan zijn niet te merken. Zo kun je nog altijd drie minuten van tevoren aan komen lopen en vooraan gaan staan bij een optreden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Lowlands bestaat er geen haast in de Beekse Bergen, wat erg goed is voor de sfeer. Iedereen is respectvol en je maakt heel makkelijk een praatje met een onbekende. Gemoedelijkheid alom.

St Vincent op BKS 2024
St. Vincent. Foto: Jokko / Best Kept Secret

Iets meer aandacht voor de muziek graag

Wat er wel tegenvalt aan Best Kept Secret 2024? Precies dat waar het vóór de pandemie allemaal om draaide: de muziek. Met uitzondering van geweldige afsluiter Justice zijn de headliners namelijk geen doorslaand succes. Disclosure is niet goed en hoewel Paolo Nutini muzikaal erg sterk is, is ook dit niet het verbindende optreden waar dag- overloopt in nachtprogramma. Of waar vriendengroepen na een dag zwerven langs de kleinere podia weer bijeenkomen om samen te bepalen wat de nacht gaat brengen. BKS heeft wel vaker problemen met het boeken van headliners, maar dit jaar is het gemis voor het eerst echt duidelijk.

De muzikale redding komt gelukkig uit de TWO. De theatrale show van St. Vincent, de bloedmooie zang van PJ Harvey en de tranentrekkende noise van Slowdive: dat is waar het BKS-publiek op aanslaat. Volle tenten en een stil publiek dat aandachtig luistert naar artiesten die je alleen op dit festival zo kunt zien. Eerder op de dag is het bijzonder hoe vaak er gejuicht wordt als het experimentele Jockstrap een semi-hit instart, en hoe een beginnende band als Royel Otis sprakeloos wordt van het volume waarmee de lyric ‘You’re so fucking gorgeous’ wordt meegezongen.

Waar Lowlands en DTRH wel eens het probleem hebben dat mensen niet geïnteresseerd zijn in de ‘lastigere’ acts, lijken de meeste BKS-gangers juist af te knappen op de minder spannende boekingen. Merol, La Femme en Disclosure zijn op veel festivals grote publiektrekkers, hier krijgen ze zelfs het voorste deel van de ONE niet vol. Helaas staan er te veel van deze missers op het hoofdpodium. Als deze programmering iets beter bij de rest van de line-up zou passen (zoals Justice dat doet), zou het publiek hier vast ook meer uit z’n dak gaan.

Het hoofdpodium op BKS 2024
Foto: Jokko / Best Kept Secret

Best Kept Secret op z’n best

Het lijkt inmiddels traditie: de onofficiële afterparty op het strand zondagnacht. Als op een uit de hand gelopen tuinfeest van de kunstacademie sleept iemand ineens een grote trampoline tevoorschijn, ontstaat verderop een jeu de boules-toernooi tussen wildvreemden, en worden er gigantische zeepbellen geblazen door vrienden die speciaal veertien liter sop hebben meegenomen. Je kijkt je ogen uit, maakt een praatje met de mensen naast je in het zand en bedenkt je weer wat een uniek festival dit wel niet is.

Best Kept Secret weet in 2024 precies hoe het de randzaken moet regelen voor een geweldige festivalervaring. Nu is het weer hopen op een iets scherpere muzikale programmering in de toekomst. Maar zolang BKS zo’n bijzonder divers en saamhorig publiek trekt als nu, blijft het ongetwijfeld het meest verrassende festival van Nederland.

Wat vond jij van Best Kept Secret 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Best Kept Secret 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Niet meer beschikbaar.