De Duitse manier van festivallen op Hurricane 2024

Photo credit: Anna Wyszomierska (Press photo, Hurricane 2023)

Nederland en België zijn rijke festivallanden met meerdere grote major festivals op de agenda. In het buitenland gaat het er meestal nét iets anders aan toe. Een andere cultuur met andere gewoontes. Maar wat is nou typisch Duits en waar moet je rekening mee houden als je in Duitsland een festival bezoekt? Wij zoeken het dit weekend uit op Hurricane, een groot festival tussen Bremen en Hamburg.

Hurricane festival 2024 is een zusterfestival van Southside festival 2024. Samen delen ze de programmering, wat betekent dat de artiesten de ene dag in het noorden van Duitsland spelen en de andere dag in het zuiden. Op deze manier lukt het om een mooi programma rond te krijgen. Goede kans dat je voor de programmering een keer naar deze (of andere Duitse) festivals wil. Wij doen een rondje om te kijken waar je rekening mee moet houden als je besluit naar Duitsland af te reizen voor een festival.

Bruckner op Hurricane 2024
Photo: Brian van Heijningen // Festileaks

Duitse muziek

Chauvinisme schrijven we vaak aan de Fransen toe. In Duitsland is dat echter ook niet onbekend. Duitse bands staan veel en hoog op deze festivalposter. Ooit gehoord van Ayliva , K.I.Z. of Deichkind? Hier trekken ze het hele festivalterrein leeg naar hun podia toe. Ze staan op de mainstage of het tweede podia op de afsluitende plekken. Het publiek omarmt deze landelijke acts. Er wordt meegezongen, geklapt, gesprongen en alles waar de artiesten nog meer om vragen.

Dit blijft niet beperkt tot de grote namen. Vroeg in de dag staat bijvoorbeeld Bruckner in de tent te spelen. Waar je in de lage landen vaak ziet dat een act het moeilijk heeft in een enorme tent te spelen, is het hier vanaf het eerste moment raak. Voordat de band überhaupt kan beginnen aan het publiek opzwepen staat het publiek al te joelen. Des te knapper als je bedenkt dat de regen met met bakken uit de lucht valt en je veel schuilende mensen verwacht, meestal niet het meest sfeer verhogende publiek.

Brezel op Hurricane 2024
Photo: Brian van Heijningen // Festileaks

Eten en drinken

Dat het eten op Hurricane culinair genieten is, wisten we al. Dit komt natuurlijk door de bourgondische inslag van onze oosterburen. Typische Duitse lekkernijen doen het hier het beste. Denk aan de pretzel en bratwurst. Als echt bierland is er ook op dit gebied voldoende te halen. Opvallend is dat sommige barren meer bieren op de tap hebben dan anderen. Als liefhebber van speciaalbier erg fijn, daarnaast is het kleinste biertje minimaal een halve liter.

Op de camping is het de normaalste zaak van de wereld om een barbecue mee te nemen en de braadworsten zelf warm te maken. Ook grote fusten bier zijn geen uitzondering en mogen gewoon mee. Als je op het terrein dorst krijgt, kan je op zoek naar iemand met een grote rugzak bier. Grote kans dat je teleurgesteld wordt met deze tactiek. De lopende biertanks zijn er wel, maar vaker zijn het lopende sigaretten verkopers. Zes in een blikopvang is tot nu toe ons record.

ATM op Hurricane 2024
Photo: Brian van Heijningen // Festileaks

Geld

In Nederland is het bijna verdwenen, hier in Duitsland de normaalste gang van zaken. Cash geld bij je hebben. Bij veel foodtrucks is het ook nog de enige manier van betalen. Voor de mensen die vergeten zijn geld mee te nemen hebben ze gelukkig een aantal pinautomaten op het terrein staan. Daarnaast kan je bij veel barren en enkele voedseltentjes ook met de pin betalen, maar neem voor de zekerheid toch maar wat contanten mee als je in Duitsland gaat festivallen.

Flunkyball op de Hurricane 2024 camping
Photo: Brian van Heijningen // Festileaks

Flunkyball

Hét (festival)campingspel van Duitsland. Twee teams staan tegenover elkaar met elk een vol blik bier voor zich. In het midden van het veld staat een fles. Om de beurten proberen de teams de fles met een bal om te gooien. Als dat lukt, mag iedereen van dat team zo snel mogelijk het blikje leeg drinken terwijl het andere team de fles rechtop zet. Het team dat als eerst alle blikken soldaat heeft gemaakt, wint. Volgens de redactie en campinggasten een volledig terechte reden om die artiesten op het podium even te laten wachten, een super spel.

Duits festivallen

Na een weekend Hurricane 2024 zijn er best wel wat verschillen te vinden tussen festivallen in Duitsland of bij ons in Nederland of België. Als je niet afgeschrikt wordt door de hoeveelheid en grootte van de Duitse artiesten, is het een prima land om ietsje buiten je comfortzone te treden. Alleen al een potje flunkyball maakt het de reis meer dan waard!

Wat vond jij van Hurricane Festival 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Hurricane Festival 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Hurricane Festival Logo

Hurricane Festival 2025

Locatie
Duitsland
Scheeßel, Duitsland
Datum 20-22 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen