De nacht op Best Kept Secret 2024 verhult de mooiste geheimen

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Waar het nachtleven op Lowlands en Down The Rabbit Hole al sinds jaar en dag rijkelijk floreert, heeft Best Kept Secret pas vorig jaar besloten de feestvreugde tot in de vroege ochtend door te trekken. Waar het eerder onherroepelijk schluss was na half één, kun je anno 2024 tot 4:00 uur afdansen in Hilvarenbeek. Tijd om op safari te gaan en het aanwezige feestwild eens van een afstandje te observeren.

De uitbreiding van het nachtprogramma past bij een trend die al langer gaande is in het festivallandschap: overdag bandjes kijken, ’s nachts het gas erop. Overdag met name organische klanken, ’s nachts vooral bliepjes en piepjes. Overdag laidback en ontspannen, ’s nachts intens en wazig. Elektronische muziek lijkt de nieuwe mainstream te zijn geworden, waardoor gitaarbandjes in de verdrukking dreigen te raken. Hoe valt dat nachtprogramma bij het fijnproeverspubliek van BKS? Of slikt zelfs dat kritische groepje muziekfans tegenwoordig alles voor zoete koek?

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

In de startblokken

Bij het vallen van de vrijdagavond worden de mouwen opgestroopt. Met onder andere Disclosure, Ki/Ki en queerconcept Iconic op het programma, belooft het namelijk een bruisende avond te worden. Handenwrijvend verzamelt de nationale dansvereniging zich voor de ONE, klaar om te vlammen. Die verwachting wordt echter niet direct ingelost: bij de matige headlineshow van Disclosure blijft de kurk nog even op de champagnefles.

Maar dan drukt Ki/Ki het gaspedaal in. Pedal to the metal, volle kracht vooruit met een stomende, uitstekend opgebouwde piek-set. Hoewel de TWO niet tot aan de nok is gevuld, bespeelt de Harderwijkse haar volgelingen als marionetten. De oeh’s en ah’s zingen rond, zeker wanneer de lasers als kleurrijke messen de lucht fileren. Het spel is op de wagen.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Lastig doordansen

Maar wanneer de stoet uitgelaten stuiterballen vanuit de TWO de rest van het terrein overspoelt, komt de de technotrein met piepende remmen weer tot stilstand. Terwijl menig bezoeker op volle toeren draait, wordt het tempo op de overige podia wat teruggeschroefd. Blijkbaar kunnen veel festivalgangers hun draai niet vinden vanavond. Met nog ruim een uur te gaan is het bijvoorbeeld bij Iconic in The Secret al betrekkelijk leeg en ook bij andere podia kakt het wat in. Is het toch te koud? Is de opbouw in de nachtprogrammering misschien toch wat te wispelturig? Of spaart iedereen zijn krachten voor de zaterdag?

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Even lijkt het op de zaterdagavond van hetzelfde laken een pak te worden. Slowdive en Paolo Nutini werken met hun indrukwekkende, emotionele optredens eerder op de traanbuizen dan op de dansspieren. Maar Altin Gün doet (óók zonder zangeres Merve Daşdemir, die de band vorige maand verliet) uitstekend voorwerk om de heupen met wat Turkse WD40 los te maken. Op de zaterdag lukt het duidelijk beter om de energie vast te houden. The Floor blijft bijvoorbeeld tot het bittere einde rijkelijk gevuld en ook Tjade mag in The Secret rekenen op een uitgelaten publiek.

Discobal bij The Floor op Best Kept Secret 2024
Foto: Jos Willemsen / Festileaks

Alle paradijsvogels verzamelen

The freaks come out at night. Een gratis tip van uw redacteur: ga om 3 uur ’s nachts eens op een afstandje zitten en observeer wat er gebeurt. De festivallende mens is namelijk een fascinerend wezen. De een danst als een kalkoen, de ander maakt spontaan een koprol. De een is verwikkeld in een innige omhelzing, de ander ligt op de grond van de slappe lach.

Het zijn van die momenten waarop je beseft dat je tijdens een weekendfestival eventjes in een kleurrijk en grenzeloos parallel universum vertoeft. Dat er in iedereen een knotsgekke nachtvlinder schuilt. En dat muziek je niet alleen kunt horen, maar ook echt collectief kan voelen. Het zijn met name de kleine dingetjes die vonken in je hersenpan. Het witte licht dat in 100.000 stukjes uiteenspat op een enorme discobal. Die briljante mixes van St. Paul en Vera Siemons die elke drie minuten zorgen voor een gratis dopamineshot. Het kleurrijke decor dat spiegelt in het dampende meer van de Beekse Bergen.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Smacht naar de nacht

Wanneer de laatste klanten om 4:00 uur ’s nachts uitdoven, druipen tienduizenden rangers tevreden af naar de festivalcamping. De hemel vult zich langzaam met pasteltinten wanneer de zon alweer bijna de nachtelijke ondeugendheid komt verdringen.

Al met al is het wellicht nog een beetje zoeken naar de goede lijn en opbouw, maar de chaotische safari in de kleine uurtjes maakt van Best Kept Secret 2024 absoluut een totaalbeleving. Was het overdag soms ook maar een klein beetje meer nacht.

Wat vond jij van Best Kept Secret 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Best Kept Secret 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Niet meer beschikbaar.