De vrijdag van Rock am Ring 2024 beleefd vanuit het voorvak van de main stage

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Rock am Ring opende de editie van 2024 met een ijzersterke main stage line-up. Met topartiesten Royal Blood, Enter Shikari, Dropkick Murphys en Queens of the Stone Age achter elkaar besloten wij om deze vrijdag in het voorvak van de main stage te beleven.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Het voorvak

Vorig jaar hebben wij al stil gestaan bij het stoplichten systeem om het voorvak in te komen, maar hoe zit het als je eenmaal in het voorvak bent? Aan beide kanten van het vak zijn er toiletten en bars waar je gebruik van kan maken. Daarnaast lopen er regelmatig bierkoeriers langs die jou weer snel hebben bijgevuld, dus je kan ook gewoon blijven staan! Het jammere is dat je dan natuurlijk toch weer sneller naar de wc moet en alsnog je plek moet verlaten. Dorst hoef je dus niet te hebben, maar hoe zit het met eten? Er lopen diverse verkopers rond met pretzels en ijsjes, maar meer dan dat hoef je niet te verwachten. Het advies is dus ook, leg een goede bodem voordat je van plan bent de hele dag in het voorvak te besteden.

Wat verder ook opvalt, is dat er zelfs sigaretten koeriers door het vak dwalen, iets wat in Nederland natuurlijk al jaren niet meer zou kunnen. Een verbetering ten opzichte van vorig jaar is dat er veel meer aan crowd control gedaan wordt in het voorvak, waardoor het niet als onplezierig vol ervaren wordt. Zo stonden toen bij onder andere Limp Bizkit allemaal mensen tegen het achterhek aangeduwd. Alles bij elkaar is het dus prima om een hele dag zonder problemen in het voorvak te verblijven.

De artiesten

Natuurlijk kies je er niet zomaar voor om de hele dag in het voorvak te bivakkeren, de artiesten moeten je wel aanspreken. Gelukkig was er genoeg leuks te zien deze vrijdag. Wij begonnen bij de Duitse band Guano Apes. Helaas was dit optreden niet van goede kwaliteit en was zelfs de grote hit ‘Open Your Eyes’ bijna onherkenbaar geworden. Royal Blood begon ook matig toen de microfoon van zanger en bassist Mike Kerr bijna het hele eerste nummer niet werkte, een probleem wat zich later herhaalde bij Dropkick Murphys. Gelukkig was daarna de enige weg naar boven.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Zo was de rest van het optreden van Royal Blood erg frivool en werden de eerste grote moshpits gestart. Deze pits werden flink doorgezet tijdens de energieke set van Enter Shikari, waar klassieker ‘Sorry You’re Not a Winner’ in een nieuw extended remix jasje was gestoken waar het publiek erg goed op ging. Dropkick Murphys begon deze avond hun Europese tour in typische stijl met het nummer ‘The Boys are Back’ als tweede in de set. De mannen hadden er overduidelijk zin in en brachten een hoop energie en hits.

De headliner voor de niet-Duitsers

Queens of the Stone Age is op menig festival dé headliner van formaat, waaronder Lowlands en Pukkelpop nog deze zomer. Echter staat vandaag zo goed als niemand te wachten op Josh Homme en zijn bandleden. Er werd afgetrapt met gigahit ‘No One Knows’ en toch gebeurde er zo goed als niets in het publiek. Natuurlijk zijn er een paar mensen die wat meebewegen en zingen, maar het lijkt bijna alsof er een onbekende band staat te spelen. Het is deze avond misschien niet de meest spannende setlist die de mannen hadden kunnen kiezen, maar er worden meer dan genoeg hits gespeeld.

Dus, wat gaat er mis? Vrij simpel, iedereen staat al klaar voor Die Ärzte. Op het festival Rock am Ring komen voornamelijk Duitse bezoekers af die liever zulke Duitse artiesten aan het werk zien. Dat valt ook zeker te begrijpen, en het is logisch dat die fans een goed plekje willen bemachtigen, maar het is toch jammer om dan zo een goede band te verspillen aan een slot waar ze toch niet gewaardeerd worden.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Na QOTSA was het tijd om het Duitse publiek bij Die Ärzte achter te laten en zodoende het voorvak te verlaten. Er was eindelijk tijd om een overheerlijk broodje pulled pork te gaan halen, om vervolgens de weg te vervolgen naar de tweede stage. Daar volgden nog twee optredens, van Beartooth en Avenged Sevenfold, die het publiek tot de eindtijd van 02:15 bezig hielden. Zullen deze optredens de ’top tien optredens van het weekend’ hebben gehaald? Lees aanstaande maandag ons verslag om erachter te komen.

Wat vond jij van Rock am Ring 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Rock am Ring 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore