Advertisement

Hoe maakt de Nürburgring de Rock am Ring 2023 ervaring uniek?

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Rock am Ring vindt jaarlijks plaats op het Duitse racecircuit de Nürburgring. Dit geeft het festival een unieke en andere beleving, met veel leuke elementen voor de raceliefhebbers.

De eerste editie van Rock am Ring vond in 1985 plaats. Sindsdien heeft het festival zich bijna elk jaar op de Nürburgring afgespeeld. Een paar jaar was het festival er helemaal niet en in 2015 en 2016 werd er tijdelijk uitgeweken naar het vliegveld van Mendig. Sinds 2017 is het evenement weer ’thuis’ op de Ring. Maar waarom is dit nou de ideale locatie voor een festival?

Racecircuit elementen

Wat de locatie vooral uitermate geschikt maakt voor een festival zijn de elementen van een racecircuit die op de juiste manier worden benut. Zo liggen vooral de tweede (Mandora) en de derde (Orbit) stage erg mooi. De Orbit stage ligt aan het einde van het rechte stuk. Daar begint de eerste bocht, met de tribunes mooi aan de zijkant en op de achtergrond. De Mandora stage ligt in een dal bij de derde bocht. Door de lage ligging van het podium heb je ook van verder weg altijd goed zicht. Wat een verademing is bij slecht weer is dat de ondergrond van het festivalterrein asfalt is in plaats van gras. Zo zal het daar nooit een waar modderfestijn worden.

Daarnaast is er een interessant stoplichten systeem om in de voorste vakken te komen. Zo moet je het rechte stuk aflopen om bij het A of het B vak te komen. Daar mag je in zolang de stoplichten nog op groen staan. Zodra ze op rood springen is het niet meer toegestaan deze te betreden. Overdag is dit meestal goed te doen, maar dichterbij de headliner van de dag wordt het uiteraard moeilijker. Je moet er dus wel wat voor over hebben om je favoriete artiesten van dichtbij mee te maken.

Stoplichten systeem Rock am Ring

Een genot voor raceliefhebbers

Vooral voor raceliefhebbers is de Nürburgring een prachtige ervaring. Zo krijg je de kans om een circuit volledig van dichtbij te beleven. Om bij de voorste vakken te komen, moet je dus het rechte stuk volledig aflopen. Hierbij krijg je tevens het genoegen om door de pitboxen te lopen. De ruimtes in de pitstraat worden verder ook gebruikt voor de VIPs. Mocht je een wat luxere ervaring willen, dan kan je je ticket upgraden.

De Nordschleife, de buitenring van het circuit van meer dan twintig kilometer lang, blijft tijdens het Rock am Ring weekend gewoon geopend voor mensen die met hun eigen auto (of een gehuurde) de baan durven te betreden. Zo kan je ook even een kijkje nemen langs de kant tussen alle muziek door.

Nadelen

Vanzelfsprekend zijn er altijd nadelen aan een alternatieve layout. Zo zijn de campings overal om het circuit heen gelegen. Dit kan er soms voor zorgen dat je het beste even een halfuur (of langer) kan uittrekken om de ingang te voet te bereiken. Gelukkig heeft de organisatie hier dit jaar wel een grote verbetering in toegebracht en is de ‘Entrance South’ weer geopend. Dit vermindert de looptijd flink voor een groot gedeelte van de general campings.

Verder is er door de ruimtelijke indeling een redelijke afstand tussen de main stage (Utopia) en de tweede stage. Podium ‘hoppen’ is daardoor wat moeilijker dan bij andere festivals, al is de doorstroom van lopers tussen optredens over het algemeen geen probleem. Het stoplichten systeem kan ook soms frustrerend werken als je een rood licht te zien krijgt. Wil je dus een grote artiest (zoals Foo Fighters) in een van de voorste vakken zien, dan kan je het beste op tijd die kant op.

Rock am Ring Logo

Rock am Ring 2023

Locatie
Duitsland
Duitsland
Datum 2-4 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.