Five Finger Death Punch: Controversiële headliner op Graspop 2024

Over twee weken is het weer tijd voor Graspop 2024. Hoog tijd dus om in te zoomen op de poster. Een van de meest opvallende boekingen is misschien wel die van Five Finger Death Punch. De band zorgt altijd en overal voor controversie. We vertellen je meer over een band die zowel geliefd als gehaat is.

Met de boeking van Five Finger Death Punch (FFDP) zet Graspop ook in 2024 weer in op (relatief) nieuwe headliners. Zo stonden vorig jaar ook al onder andere Gojira en Parkway Drive als afsluiters op het podium. Nu is het dus de beurt aan de metalgroep uit Las Vegas. Waar de Amerikanen in 2022 nog subheadliner waren op de North Stage, mogen ze nu de South Stage afsluiten. Maar waarom is de band dan toch zo controversieel?

Ivan Moody

Een van de grootste redenen voor de haat die FFDP krijgt heeft te maken met de frontman van de band, Ivan Moody. Moody is zeer uitgesproken over zijn alcoholverslaving en trad in het verleden vaak dronken op. Eens brak de zanger tijdens zo’n optreden de show af met de mededeling dat zijn moeder die dag overleed. Moody’s zus kwam vervolgens al snel daarna met een statement waarin ze aangaf dat hun moeder levend en gezond was.

Dan is er ook nog de fameuze show in 013 in 2017, toen het optreden vroegtijdig gestaakt werd. De band verdween na ieder nummer minutenlang van het podium en er leek een enorme ruzie gaande te zijn tussen de frontman en de overige bandleden. Later werd dit optreden, als goedmakertje, gratis ingehaald door de band. Dit keer met Tommy Vext van Bad Wolves als stand-in voor Moody, die naar de afkickkliniek ging. Dat ging volgens plan en dus keerde de oorspronkelijke zanger weer terug in de band. Vorig jaar vierde de zanger vijf jaar soberheid.

Veteranen

Tegenover de acties van Moody in het verleden kan worden gezet dat de Amerikaanse band zich veel inspant voor militaire veteranen, voor wie het vaak lastig is na de militaire dienst te re-integreren in de maatschappij. De band neemt op tours vaak veteranen mee als onderdeel van de crew. De groep uit Las Vegas speelde bovendien al vaak benefietconcerten om geld op te halen voor veteranen. Veel nummers gaan dan ook over militairen, zoals ‘Wrong Side Of Heaven’.

Commerciële troep of gateway band?

Een ander discussiepunt blijft de muziek van de band. Aan de ene kant heb je de critici, die vinden dat de nummers teveel op elkaar lijken. Bovendien zou de muziek te commercieel zijn voor de metalscene. Anderen prijzen juist de moderne en meer radiovriendelijke metal die de band produceert. De band speelt melodieuze heavy metal en is daarmee ook voor velen juist een goede ‘gateway’ band om de metal meer te ontdekken. Het ligt immers waarschijnlijk een stuk dichterbij de muziek die diegenen al luisteren dan hardere acts als Gojira of Slayer.

Het is in elk geval duidelijk dat ook de muziek van de band voer is voor genoeg discussie onder de Graspop bezoekers. Zoals altijd kun je het beste zelf uitvinden wat je van de band vindt, bijvoorbeeld in Dessel deze zomer!

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.