Geen Justice op Primavera Sound Porto 2024 door te zware productie

Auw, daar ging plots een van de headliners van Primavera Sound Porto 2024. Het langverwachte optreden van het Franse duo Justice kon afgelopen weekend niet doorgaan.

Maar wat was nou precies de reden? Toen op vrijdagavond het bericht kwam dat het optreden vanwege ‘veiligheidsredenen’ werd geannuleerd, dachten bezoekers nog even dat de Vodafone Stage het slachtoffer was geworden van hevige regenval. Festivalgangers leken er eerst van overtuigd dat de nattigheid – die niet ongebruikelijk is in juni – de boosdoener was. Maar de twijfels sloegen al snel toe. Ondanks dat een poncho geen slecht idee is op Primavera Sound Porto, was het weer ook niet van zodanige aard dat een heel podium erdoor zou instorten. Daarvoor heeft de organisatie genoeg ervaring met regenachtige festivaldagen.

Nu blijkt dat de bliksem niet was ingeslagen, maar de lichtinstallatie van Justice het podium de nek om heeft gedraaid. De indrukwekkende techniek die een week eerder schitterde op de Primavera editie van Barcelona, en op zondag de Beekse Bergen deed oplichten, was te zwaar voor het Vodafone podium.

Het gevolg: geen show van Justice op Primavera Sound Porto 2024, maar ook de annulering van de optredens van Classe Crua en The Legendary Tigerman. De organisatie plaatste een grote rode streep door het podium en de vrijdagavond, tot groot ongenoegen van festivalgangers. Naar de geëiste vergoeding kunnen zij fluiten, want die is pas van toepassing wanneer de helft van het programma niet doorgaat. Maar een beetje schaamte bij de organisatie (die toch al meer tien succesvolle edities achter de rug heeft) is wel op zijn plaats.