Kanonenfieber brengt de loopgraven naar de grootste festivals

Photo: Noisebringer Records

Kanonenfieber bestaat pas vier jaar. Deze zomer staat de band al op het grote Hellfest 2024. Om erachter te komen hoe de band zo explosief is gegroeid, en de groep beter te leren kennen, spreken we in hun voorbereiding op de zomerfestivals met Kreuzer, gitarist bij Kanonenfieber. “Het voelt alsof de kerstman mij eindelijk die fiets heeft gegeven die ik altijd al wilde hebben!”

Vrijdag 26 juni staat Kanonenfieber op het machtige Hellfest, op een niet misselijk tijdstip van 18:40-19:30 uur in de Temple stage, hét black metal podium van Hellfest waar die dag ook grootheden als Satyricon en Emperor spelen.

Des te knapper wanneer je bedenkt dat de band pas vier jaar geleden is opgericht, en deze tot twee weken geleden alles in eigen beheer, onder het eigen label Noisebringer Records uitbracht. Hoe kan dit, en wat maakt Kanonenfieber, Kanonenfieber?

Het ontstaan

Kanonenfieber is een hersenspinsel van Noise, die alle muziek schrijft en opneemt. Na het lezen van het dagboek van zijn overgrootvader die vocht in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog wist hij het zeker: ik ga mij toeleggen op het herdenken van de talloze slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. En dit gebeurt niet op een manier waarop de oorlog mooier gemaakt wordt dan die is, zoals bij bands als Sabaton, maar met teksten gebaseerd op waargebeurde verslagen, brieven en andere historische documenten, om de huiveringwekkende verslagen eer aan te doen.

Het debuut album Menschenmühle – met als album cover een Hongaarse anti-oorlog poster uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog – werd erg positief ontvangen. Waardoor er al snel vraag ontstond voor live optredens. Zo laat ook Kreuzer weten, die in 2022 bij de band trad. “Toen de vraag voor liveshows erg groot werd (eigenlijk al direct vanaf het ontstaan), besloot Noise om er een echte band van te maken. Hij koos zijn league of extraordinary gentlemen, of alcoholics anonymous, afhankelijk van wie je het vraagt, en ik had het geluk dat ik er één van was. Hij koos eigenlijk gewoon een aantal van zijn goede vrienden, die toevallig ook muzikanten zijn.” Kreuzer kende nog geen van de andere bandleden “Maar damn, vanaf het eerste moment hield ik van ze. En anders dan bij een Tindermatch, is het vuur nog hetzelfde als op de eerste dag.”

De muziek brengt Noise uit op zijn eigen label Noisebringer Records, waar ook zijn twee andere projecten onder vallen: Non Est Deus, opgericht in 2017 met als enige doel ‘het tonen van de onzin die het fanatiek aanhangen van een religie met zich meebrengt’, en Leipa, zijn meest recente project waarin er meer ruimte is voor een mix van depressieve en atmosferische black metal. Leipa is momenteel nog enkel een studioproject en treedt live niet op. Non Est Deus speelt in dezelfde samenstelling als Kanonenfieber wél live shows, die óók kunnen rekenen op een goede ontvangst.

Alles of niets

Eén van de eerste dingen die opvallen aan deze liveshow, en eigenlijk bij alle shows die Kanonenfieber live speelt, is de precisie van de band. Zo strak en helder als het geluid op album is, maak je het live mee. Aangevuld met prikkeldraad – wat je positie vanuit het publiek doet denken aan de loopgraven -, outfitwissels, vuur én een heus sneeuwkanon zorgt dit voor een totaalbeleving passend bij een headliner van de toekomst. Niets hieraan roept dan ook band die pas vier jaar bezig is. Toch spelen de heren naast shows op grote festivals als Hellfest en Summer Breeze nog voor zalen van enkele honderden mensen. Kanonenfieber verkiest hiermee alles, boven niets.

Deze aandacht voor detail en de show is geen toeval vertelt Kreuzer: “Ons doel is om de oorlog naar het podium te brengen. Afgaande op de reactie van het publiek lukt dit vrij goed. Met alle visuals, special effects, vuur en explosies proberen we het zo authentiek mogelijk te maken.”

Photo: https://noisebringer.de/index.php/de/projekte/kanonenfieber

Thematiek

Wat óók opvalt aan de liveshows, en alle promotie van de band, is de anonimiteit. Dit sluit aan bij de anonimiteit van de miljoenen gestorven soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Steevast zie je dan ook geen schreeuwende frontman en moeilijk kijkende gitarist, maar een stel mannen met een dichte balaklava over het gezicht. Niet ideaal op zo’n warm podium: “Ja, het kan best uitputtend zijn en we hebben allemaal momenten gehad dat we op het punt stonden van flauwvallen. Maar wat kan ik zeggen? Het leven van een soldaat was ook bepaald geen walk in the park, toch?” Daar komt direct de aap uit de mouw, de thematiek.

Met Kanonenfieber wil de band een boodschap uitdragen. “Onze missie is om te tonen hoe afschuwelijk oorlog is, en mensen hiervoor te waarschuwen. Laten we eerlijk zijn, als er één zekerheid is, is het het feit dat er altijd oorlog zal zijn. Het is hartverscheurend verdrietig, maar helaas de onomkeerbare waarheid. We willen dat mensen zich bewust zijn van de horror van oorlog. Dat mensen realiseren, dat het geen spelletje is. Zodat mensen denken, laten we het veranderen, en de geschiedenis niet alsmaar herhalen.”

Dat oorlog helaas een erg actueel thema is, haalt Kreuzer ook aan als mogelijke reden voor de explosieve groei van de band. “Onze schattige gezichten en prachtige kapsels, natuurlijk! [op de vraag wat het maakt dat de band zo snel groeit]. Misschien zijn het de uitdagende tijden waar we in leven. De oorlog is dichtbij, en de algehele aanwezigheid van oorlog is zo alomtegenwoordig dat je er bijna naartoe zou kunnen grijpen. Helaas is het onderwerp dus zo actueel en urgent als ooit. Ik denk dat mensen troost proberen te zoeken in de muziek.”

Photo: https://noisebringer.de/index.php/de/projekte/kanonenfieber

Groei

Een andere grote reden voor de groeiende fanbase en het sluiten van een deal met Century Media Records zijn de liveshows. Als de muziek op album de ruggengraat is van een band, dan is een live optreden toch zeker het hart. En het hart van Kanonenfieber klopt krachtig. Zo tourden ze afgelopen jaar al met het alom gerespecteerde Batushka, van Krzysztof Drabikowski. Een geweldige ervaring: “We klikten direct vanaf het begin, en hadden een geweldige tijd samen. Zelfs in de erg krappe tourbus. Het waren allemaal geweldige kerels, en ik hoop ze in de toekomst nog vaak te zien.”

Ook speelden ze al op grote festivals als Summer Breeze en Party San. Dit jaar staan ze op onder andere Full Force en Hellfest, waar ze ook bijna in het eerste jaar van touren al stonden. “Om eerlijk te zijn vroegen ze ons zelfs al in ons eerste jaar van touren, in 2022 … Om welke ongelukkige reden dan ook, kwam het in 2022 niet tot uiting.”

Dat de heren er nu wél staan betekent veel voor Kreuzer. “Het is iets heel speciaals, we nemen het zeker niet voor lief! Ik roep al jaren dat Hellfest één van de twee beste metal festivals in de wereld is in naar mijn mening. Dat ik nu niet alleen persoonlijk aanwezig kan zijn, maar ook op het podium sta van dit geweldige festival is iets wat ik echt heel erg waardeer. Dus hoe voelt het? Het voelt alsof de kerstman mij eindelijk die fiets heeft gegeven die ik altijd al wilde hebben!”

Wie zichzelf met een toegangskaartje tot Hellfest gelukkig mag prijzen doet er goed aan om het optreden van Kanonenfieber te aanschouwen. Kreuzer verklapt nog niet welke verrassingen ze in petto hebben: “Je kan prachtige dansbewegingen en Kanonenchoreografie verwachten, die ‘dancing on ice’ … te schande maken. Nee hoor. Maar we zullen zeker iets magisch laten gebeuren. … In de woorden van de onsterfelijke Chuck Schuldiner [frontman Death] “verwacht het onverwachte”.”

Nóg meer touren

Na de Europese festivals verzorgt Kanonenfieber samen met Insomnium het voorprogramma van Amon Amarth, waarmee ze in een reeds uitverkocht TivoliVredenburg staan. Waarna ze in november wéér afreizen naar Utrecht. Een redelijke onderneming voor de bandleden die vrijwel allemaal niet fulltime muzikant zijn. “Het vergt een ijzeren wil, discipline en een heleboel alcohol! Het voelt echt als een oneindige marathon, het is erg uitdagend en stressvol. Maar het is het meer dan waard, om te kunnen doen waar je van houdt … Het geeft je de kracht om door te gaan.” Op 24 november is het dan ook weer de beurt aan Utrecht, ditmaal in De Helling, als hoofdact. Tickets zijn nog verkrijgbaar, maar kaarten voor de gehele tour verkopen boven verwachting snel.

Wat zijn de volgende stappen voor de band hierna? “World domination, ons eigen merk bier, en spelen op de volgende royal wedding. Nee, ik ben een erg bescheiden gast in het algemeen. We zijn nu twee jaar bezig, en staan nog altijd aan het begin. Ik maak geen plannen om te kijken waar we over één, twee of drie jaar staan… Het leven kan je niet plannen, en zodra je het probeert te plannen, werkt het bewust tegen.”

Ter afsluiting nog een klassieker. Fuck, marry, kill: Kanonenfieber, Non Est Deus, Leipa. “Die vraag had ik niet verwacht! Goeie vraag! Als romantische heer die ik ben, zou ik absoluut een trouwe echtgenoot van Kanonenfieber zijn, zoete liefde bedrijven met Non Est Deus en Kanonenfieber erbij laten komen. Aangezien ik een trouwe echtgenoot ben en helaas geen andere keuze zou hebben zou ik Leipa aan de stoeprand schoppen, en het op een ongeluk laten lijken…”

Hellfest Logo

Hellfest 2025

Locatie
Frankrijk
Clisson, Frankrijk
Datum 19-22 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen