Nieuw werk voert boventoon in nieuwe setlist Avenged Sevenfold

Photo: Kameron Pollock

Over anderhalve week zitten we middenin Graspop 2024, waar Avenged Sevenfold samen met Bring Me the Horizon de zaterdag draagt. Dankzij het optreden op Rock Am Ring 2024 weten we nu al welke setlist we kunnen verwachten van A7X.

Nadat Avenged Sevenfold volgens de geruchten vorig jaar al de terugkeer op de Europese festivals gepland had, is het moment nu eindelijk écht aangebroken. Met een gloednieuw album op zak weet de populaire en veelzijdige metalband zich verzekerd van headlinespots op de grootste Europese rock- en metalfestivals, van Download Festival 2024, Copenhell 2024 en Rock Am Ring tot Graspop 2024. Met de langverwachte terugkeer komen ook extra hoge verwachtingen. Dit is de setlist waarmee de heren deze willen vervullen.

Life Is But a Dream…

In de anderhalf uur durende set op Rock Am Ring geven de Amerikanen een mooi overzicht van hun discografie. Zo opent de set met ‘Game Over’ en ‘Mattel’, beide van het recentste album Life Is But a Dream…. Toch wordt al snel duidelijk dat men niet vergeten is het publiek te geven wat het wil. Zo is er naast liefst vijf(!) nummers van het nieuwe album ook volop ruimte voor de klassiekers. Direct na de eerste twee nummers is het namelijk tijd voor het tijdloze ‘Afterlife’ van het selftitled album uit 2007. Waarna ook ‘Hail to the King’, dat het live altijd erg goed doet, voorbij komt.

Naarmate de setlist vordert begint deze steeds meer gelijkenissen te vertonen met een goede tiramisu: afwisselende laagjes, in dit geval vormgegeven door albums met elk een eigen sound, tot een zeer smakelijk geheel. Verspreid door de setlist vind je de vijf nummers van het nieuwste album, tussendoor is er volop ruimte voor de klassiekers van het selftitled album, Nightmare, Hail to the King en City of Evil.

Ook qua gevoel is de set logisch ingedeeld. Beginnen met nieuw werk, opbouwend naar de hits en meezingers, iets na het midden even bijkomen met het gevoelige Seize the Day’, en een spetterend einde met onder andere ‘Nightmare’ en ‘Save Me’. Met recht een setlist die de band en zijn brede sound eer aan doet.

Avenged Sevenfold

Avenged Sevenfold, ook wel bekend als A7X, is een Amerikaanse metalband uit Huntington Beach, Californië. Hoewel de band wegens de zeer progressieve en creatieve sound inmiddels het best te omschrijven valt als avant-garde metal, de verzamelterm voor bands die niet vallen in een hokje van de andere verzameltermen, kent de band een oorsprong in de metalcore. Naarmate de band groeit, verandert ook de sound, en andersom. Zo weten de heren het debuutalbum op te volgen met een ijzersterk vervolg in Waking The Fallen en breken ze definitief door met City of Evil. Deze doorbraak is zelfs zó groot dat het hiermee bij de MTV Awards van 2006 acts als Rihanna, Chris Brown en Panic! at the Disco verslaat in de strijd om de prijs voor beste nieuwe artiest.

Niets lijkt de band dan nog in de weg te staan om door te groeien tot de headliner die het vandaag de dag is, tot het plotselinge overlijden van drummer ‘The Rev’. De drummer was en is een fundamenteel onderdeel van de band, even leek het er dus op dat dit het einde zou betekenen van Avenged Sevenfold.

Toch besluit de band verder te gaan met tijdelijke vervanger Mike Portnoy, bekend van Dream Theater, en sinds 2015 met Brooks Wackerman. Ook de lijn die het begin 2000 ingezet heeft, werd vervolgd. De band groeit uit tot headliner status, en voelt zich inmiddels zo vrij om muzikaal gewaagde keuzes te maken in het nieuwste album Life Is But a Dream…, de recentste tussenstop op een reis van metalcore via progressieve metal, Metallica achtige thrash naar bijna absurdistische avant garde.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.