Pendulum sloopt Graspop 2024

Robe Swire van Pendulum op Graspop 2024 © Elsie Roymans

‘Dit is de eerste keer dat we ooit hebben gespeeld na Dying Fetus’. Aldus Rob Swire, frontman van Pendulum dat een verregend Graspop tot ontlading brengt.

Een uitpuilende Marquee waar het publiek tot in de blubber buiten de tent uit zijn dak gaat. Waar er in de tent zó hard meegesprongen wordt dat de vloer het begeeft én er zoveel gezweet wordt dat de condens hiervan de elektronica van de band halverwege de set sloopt. Wie zich afvroeg of Pendulum hier op Graspop 2024 wel goed staat heeft het antwoord: JA, ja, en nogmaals, JA.

Photo credits: Reddit gebruiker dbxp https://www.reddit.com/r/Graspop/comments/1dlffgl/pendulum_put_a_hole_in_the_marquee/

Letterlijk en figuurlijk slopen

Al voordat de eerste klanken van opener ‘Napalm’ klinken is het duidelijk dat het een erg speciaal optreden wordt. Nooit eerder stond de Marquee zo vol. Na een hele dag opwerken door de blubber is iedereen wel toe aan een uur lang moshen, springen en meezingen. Zodra de set daadwerkelijk begint is het direct feest. Iedereen lijkt de blaren op de voeten en de ondergelopen tenten even te zijn vergeten. Heel het publiek is het er unaniem over eens; we gaan alles maar dan ook alles uit dit moment halen.

Al snel ontstaan er meerdere moshpits en weten ook crowdsurfers de weg naar voren te vinden. Tussen het tillen door wordt er gedanst, gesprongen, meegezongen en geklapt. De vloer in de Marquee dient als een soort trampoline. Het publiek springt zo hard op en neer dat er op gegeven moment zelfs een gat ontstaat. En waarschijnlijk zijn op andere plekken de steunpilaren eveneens weggeslagen.

Photo credits: Ruben Schoenmakers / Festileaks

Regen?

De aanwezige bezoekers zijn volledig in extase. Hun enthousiasme zet zich om in zweet waardoor de tent zo vochtig wordt, dat al het verdampte zweet weer als een regen neerslaat op het publiek. Alsof Graspop nog niet genoeg regen heeft gezien. Echter is het zo heftig dat zelfs een deel van de apparatuur van de band het lootje legt. Voor iedereen met smetvrees, we hebben het nagevraagd bij het Wetenschappelijk Bureau Festileaks; wanneer je zweet verdampt, wordt enkel het water omgezet in gasvorm. Dat wat er terug condenseert en weer naar beneden valt, is dus niet daadwerkelijk zweet.

Deze, stiekem best welkome adempauze dankzij het technische malheur, vult de drummer vervolgens op. Hij transformeert het publiek in een drummachine die precies zijn opgelegde ritme volgt. Wanneer alles weer naar behoren werkt, of in ieder geval goed genoeg, worden we nog één keer meegenomen in een oneindige stroom van energie. De pits worden groter, zo ook de hoeveelheid crowdsurfers, en datzelfde geldt voor de glimlach op ieders gezicht in de tent en ver daarbuiten.

Pendulum bewijst dat ruwe drum ‘n bass, live gespeeld en aangevuld met een setlist vol pit een perfect einde is van je festivaldag, ook op Graspop 2024.

Wat vond jij van Graspop Metal Meeting 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Graspop Metal Meeting 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.