Tien dingen die we nooit meer zullen vergeten van Graspop 2024

© Bart Vernimmen

Na vier overvolle festivaldagen clashen in ons hoofd ook de herinneringen. Maar deze tien dingen gaan wij zeker onthouden van Graspop Metal Meeting 2024!

1. Modderfokker

Het overvloedige regenweer van de afgelopen weken speelt de festivals parten, en daar ontsnapte ook Graspop niet aan. Uit vrees voor onbeheersbare modder werd eerst het openingsevent van woensdag afgelast (al ging voor de grootste koppigaards uiteindelijk wel het Classic Rock Café open). Vervolgens kwam het nieuws dat alle parkings het hele weekend gesloten zouden blijven, om te vermijden dat er honderden auto’s zouden komen vast te zitten in het slijk. Tot overmaat van ramp moesten ook heel wat campings ontruimd worden vanwege de wateroverlast (en tenten die daar absoluut niet tegen opgewassen waren). Op de festivalweide zelf was het vooral vrijdag ook ploeteren, maar gelukkig werd er ’s nachts volop met stro gestrooid, en was het zaterdag en zondag grotendeels droog en zelfs zonnig, waardoor de modder grotendeels opdroogde – en het geweeklaag op de weide ook.

2. Check my skydeck

Door het gebrek aan parking werd er dit jaar veel meer gefietst naar de Graspopweide, soms door weer en wind, soms gelukkig ook in het zonnetje. En wie met de fiets kwam maakte kans op een plekje op het skydeck tijdens één van de concerten op de hoofdpodia. Dat vonden wij echt een heel mooie beloning.

Electric Callboy op Graspop 2024 © Peter De Jongh

3. Elektropop

Heel opvallend dit jaar was dat de elektronica steeds verder zijn tentakels uitslaat in de metalwereld. Dan hebben we het niet alleen om de al lang omstreden synthesizers, maar ook over het soort bonkende beats en duizelingwekkende breaks die je eerder op Tomorrowland verwacht. Er was natuurlijk de drum’n’bass van Pendulum, die vrijdag op een grasspriet na de Marquee sloopten. Maar ook grote namen op de hoofdpodia als Bring Me the Horizon en – uiteraard – Electric Callboy graaiden gretig in de grote grabbelton van de dance. Die laatsten bestonden het zelfs om aan het einde van hun show ‘Vamos a la Playa‘ van Loona door de Graspopspeakers te jagen.

4. Vers bloed

Met Bring Me the Horizon stond ook nog eens een gloednieuwe headliner op het podium, en die zijn op Graspop redelijk zeldzaam. Er zullen vast wel wat oude rotten zijn afgedropen voor hun show begon – of toen ze hoorden wat het zo’n beetje ging worden – maar hiermee stond wel een band bovenaan die echt leeft anno 2024, en erg populair is bij de jongere fans van het hardere genre. Hun sound mag dan steeds dichter aanleunen bij de überhippe hyperpop van Charli XCX en co, ze zijn hun ruige rafelrandjes nog lang niet verloren, en zetten een overtuigende show neer. Ook het innemende optreden van TOOL op donderdag was in zekere zin kraakvers, want ze stonden nooit eerder op Graspop. Benieuwd of en hoe snel ze nog eens terugkeren.

Rob Halford op Graspop 2024 © Tim Tronckoe

5. Onkruid vergaat niet

Hoe blij we ook zijn met de frisse jonge gezichten op de affiche, we willen hier toch ook nog eens onze waardering uitspreken voor de pensioengerechtigde grondleggers van het genre die alweer het beste van zichzelf gaven. Ze zijn inmiddels zo ingeburgerd dat je ze nauwelijks nog opmerkt op de main, maar eigenlijk is het toch ongelooflijk dat zo’n Alice Cooper al in de jaren 60 begon met zijn steeds vreemdere freakshow, en dat deze rasentertainer dankzij de onsterfelijke anthems die erbij horen op zijn 76ste nog steeds op de grootste podia zijn ding mag doen? Idem voor de iconische Rob Halford van Judas Priest, ook 72, die nog uitstékend bij stem is, heel eigenzinnige setlists samenstelt, en tijdens de intro van ‘Hell Bent for Leather’ doodleuk met een regenboogpet en een rijzweepje tussen de tanden met de motor het podium op kwam gereden. Wat gaan we deze heren nog missen.

6. Powermetalrevue

Ook Avantasia-voorman Tobias Sammet eert zijn voorgangers. Hij stond voor het eerst op Graspop – ‘symfonische metal uit Duitsland ligt hier niet goed in de markt, werd mij gezegd’, vertelde hij enigszins triomfantelijk, ‘maar dat valt blijkbaar best mee.’ – en had onder meer Ronnie Atkins van de Deense glamband Pretty Maids en de ook alweer 76-jarige Bob Catley van de Britse band Magnum uitgenodigd om te komen meezingen – allebei behoorlijk cult in die kringen. En ook Tommy Karevik van Kamelot kwam alvast even de stembanden stretchen ter voorbereiding van zijn eigen headlineshow daags nadien op de Jupiler Stage. Best een gezellige scene is dat.

Patrick Mameli van Pestilence op Graspop 2024 © Elsie Roymans

7. Pestilence en death

Zaterdag hing er de hele dag een nadrukkelijke lijkgeur in de Marquee. Dat begon al met Pestilence, een band uit Enschede die in het spoor van de band Death mee de kiem legde voor het deathmetalgenre, maar nadien lange tijd uit beeld verdween. Zanger Patrick Mameli had er zin in, en had voor de gelegenheid ook zijn vrouw en dochter meegebracht, wat hem er niet van weerhield om de mensenzee om hen heen in een kolkende circle pit te veranderen. Ook de Grieken van Rotting Christ bleken verguld met hun plekje in de grootste tent van het festival, en leverden een pracht van een show af, waarbij de hoger geprogrammeerde Noren van Kampfar enigszins verbleekten. Gelukkig was er nog Abbath als verfomfaaide kroon op deze lugubere line-up.

8. Belgische bevingen

Veel Belgische bands zijn er op Graspop niet te bespeuren, maar zij die wel tot de line-up waren doorgestoten lieten duidelijk merken hoe dat kwam. Volgens de afdeling seismologie van de Koninklijke Sterrenwacht van België veroorzaakte het concert van Stake op de South Stage donderdag de grootste trillingen van de dag – rustig jongens, straks schakelen ze hier over van noodplan naar rampenplan. Zaterdag deed Brutus zijn naam alle eer aan in een stilaan overkokende Metal Dome.

9. Sfeer kan niet op

Het was door de weersomstandigheden en de bijbehorende wijzigingen en toestanden af en toe even tanden bijten, maar gelukkig kan de Graspopbevolking – en die van Dessel en omstreken – tegen een stootje, en hielden we er allemaal samen de sfeer in, vooral toen zaterdag de zon weer ging schijnen. In het Classic Rock Café vloog het peperdure bier drie keer door de lucht toen de Rode Duivels scoorden tegen Roemenië – wie zijn bier vergooide voor alweer een ongeldige goal van Romelu Lukaku kreeg zijn skullies helaas niet terug. Op zowat hetzelfde moment deden twee dozijn vrolijke vikingen nog tientallen minuten door met roeien lang nadat de laatste tonen van de zeevaardershit ‘Valhalla’ van Blind Guardian weggestorven waren.

Blijven roeien na het concert van Blind Guardian op Graspop 2024. © Ruben Schoenmakers

10. Jullie daar

Nog voor het verschijnen van deze terugblik vond een recordaantal van meer dan 300.000 unieke lezers hun weg naar onze verslaggeving van deze Graspopeditie, en tientallen vertegenwoordigers van de harde (forum)kern kwamen donderdag zelfs even dag zeggen tijdens de traditionele Festileaks meet-up. Zoveel enthousiasme, daar worden wij – na vier dagen alomtegenwoordige teringherrie – heel erg stil van. Merci!

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.