Pinkpop-organisatie geeft eigen festival een 7,6

Avril Lavigne @ Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Pinkpop 2024 zit erop. Festivaldirecteur Niek Murray en boeker Jarn van Strijen kijken bij De Limburger uitgebreid terug op een editie vol uitdagingen, maar ook met mooie momenten waar ze trots op zijn.

Dit jaar stond Pinkpop voor aanzienlijke organisatorische uitdagingen, voornamelijk veroorzaakt door het weer. Zuid-Limburg kreeg de meeste regen te verduren sinds december, wat tot een flinke modderboel leidde. De organisatie was uiteindelijk zelfs genoodzaakt om parkeertickets te annuleren. Ze zaten echter niet stil en constant werden veranderingen aangebracht om het terrein begaanbaar te houden, zoals het storten van 1500 kuub olifantengras en 2,7 voetbalvelden aan rijplaten.

Kritiek op de line-up, en op voetbal

Hoewel de kritiek op de line-up niet onopgemerkt bleef, verdedigt Strijen de keuzes die zijn gemaakt. “Mensen willen toch graag wat meer rock zien, daar kijken wij ook naar. Maar soms probeer je artiesten te boeken en dan past het niet goed in de puzzel.” legt hij uit. Niek Murray voegt toe: “Het is net het Nederlands elftal: ook wij hebben te maken met 17 miljoen bondscoaches. Iedereen heeft een mening.”

Speaking of Nederlands elftal, de keuze om geen voetbalschermen te plaatsen tijdens de wedstrijd Nederland-Frankrijk op vrijdag zorgde ook voor enige commotie. Maar de organisatie blijft bij hun punt: “Mensen komen voor Pinkpop en we hadden drie acts die we niet ondergeschikt wilden maken aan het voetbal. Als het de kwartfinale was geweest, was het misschien een ander verhaal geweest,” vertelt Murray.

Bezoekersaantallen overtreffen verwachtingen

Uit het interview wordt ook duidelijk hoeveel kaarten er werden verkocht voor Pinkpop 2024. Vrijdag eindigde op 40.000 verkochte tickets, zaterdag op 41.500 en de zondag was om 16:00 die dag uiteindelijk uitverkocht met 70.000 bezoekers.

Of de slecht verkochte dagen een grote financiële impact heeft, laten Murray en Strijen een beetje in het midden. “We zijn een gezond bedrijf en het is een gezonde editie. Maar het heeft wel invloed, want het gaat hier om bezoekers die je misloopt en dus ook op het veld niks uitgeven.” Zij nuanceren echter ook: “de keren dat Pinkpop drie dagen 60.000 bezoekers op het terrein had staan, zijn op één hand te tellen.”

De toekomst van Pinkpop

Voor de toekomst wil de organisatie zich blijven door ontwikkelen en een barometer zijn op het gebied van popmuziek, en daarmee een jongere doelgroep aantrekken. “We hebben een mooie vaste basis trouwe fans, zo’n 30.000. Ik denk dat we daarmee nog kunnen groeien. En dat we minder afhankelijk zijn van de grillen van de programmering.”

Ondanks de uitdagingen en kritiek geven Murray en van Strijen Pinkpop 2024 een 7,6. Ze realiseren zich dat het niet de beste editie van het festival was, en hebben de luide kritiek duidelijk gehoord. “Aan de andere kant: als niemand er meer wat van vindt, dan hebben we pas echt een probleem.”

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Niet meer beschikbaar.