Wilde Weide mikt op legendarische eerste editie: “Mensen moeten FOMO krijgen”

Foto: Niels de Vries

Dit jaar nieuw op de festivalkalender: Wilde Weide. Het festival van de makers van Wildeburg vindt voor het eerst plaats: van 5 tot 7 juli, een week voor de grote broer. Festileaks checkte de plannen en de dromen bij marketingmanager Maurice van de Berkt en hoofdprogrammeur Bas Veekens van Kultlab, de Amersfoorste club die naast Wilde Weide en Wildeburg ook Into The Woods en foodfestival Lepeltje Lepeltje organiseert. 

Wilde Weide werd aangekondigd tijdens de afgelopen editie van Wildeburg, dat zelf in 2016 het levenslicht zag en in no-time de harten van menig festivalganger stal als de meest blije festivalspeeltuin van Nederland. Acht jaar later is het tijd voor een vervolg: Wilde Weide. Weliswaar op hetzelfde prachtige recreatieterrein Netl (waarmee Kultlab ook Netl Camping Kallumaan runt), maar met 6.000 tegenover 15.000 een stuk minder bezoekers en met focus op live acts in plaats van elektronische muziek. 

Je wordt op een dag wakker en denkt: Nederland kan nog wel een nieuw festival gebruiken. Hoe gaat dat?

Maurice: “Het is een jarenlang gekoesterde droom van ons. We denken dat het nog niet bestaat: een livemuziek-festival met onze creatieve manier van produceren in een heel sick natuurgebied, waarbij je niet stressvol van act naar act rent, maar echt een vakantie-vibe hebt.”

Is dat niet gewoon Into The Great Wide Open, Misty Fields of Best Kept Secret?

Maurice: “Into The Great Wide Open is zeker een vergelijkbaar festival, maar daar kun je niet zomaar naartoe: het is elk jaar ram uitverkocht. Dat bewijst dus eigenlijk precies dat mensen keihard behoefte hebben aan dit soort festivals: kleinschalig, creatief, midden in de natuur.”

Jullie organiseren ook Wildeburg, dat bekendstaat om gekkigheid en humor. Wordt dat ook de vibe van Wilde Weide?

Maurice: “Jazeker. In principe bouwen we alles op voor twee weekenden, dus er zit veel overlap in. Sowieso zit die speelsheid en dat absurdisme in ons DNA, dus dat ga je zeker ook bij Wilde Weide zien. Ik denk dat mensen daar gewoon lekker op gaan, dat je van de ene in de andere verbazing valt. Dat je ineens in een vinex-tuin met grote betontegels en nepgras staat, of in een aardappelmuseum of in een baarmoeder. Dat zijn allemaal oude concepten die niet terugkomen, maar het zijn goede voorbeelden van what-the-fuck momenten die je ook op Wilde Weide kunt verwachten.”

Foto: Niels de Vries

Jullie verkopen 6.000 tickets voor Wilde Weide. Die zijn nog niet uitverkocht. Hoe komt dat?

Maurice: “Het is de eerste editie. Je moet mensen overhalen om midden in de zomer een heel weekend weg te gaan. Dat is gewoon best wel een grote stap, dat zagen we ook bij Wildeburg. Je moet eerst je plekje op de festivalagenda veroveren. Daarbij helpt het niet dat we tegelijk met Down The Rabbit Hole zitten, waar veel mensen standaard heen gaan. Maar het kon geen ander weekend, doordat het wel moest grenzen aan Wildeburg en los van dat het lekker is om eerst het kleine en dan het grote event te doen, gaat ook de camping waar het festival plaatsvindt het weekend erna weer in bedrijf.”  

Bas: “Maar de verkoop loopt gewoon steady, zeker nu er de afgelopen maand ook veel aandacht is geweest in verschillende media. Het zit momenteel eigenlijk op de lijn der verwachting, en we denken ook dat we het uiteindelijk helemaal vol krijgen.”

Zou de ticketprijs van 235 euro een belemmering kunnen zijn? 

Maurice: “Ik vind 235 euro een hele schappelijke prijs eigenlijk, als je ziet wat je er bij ons voor terugkrijgt. Natuurlijk is het een hoop geld, maar om zo’n omvangrijk festival te produceren met maar 6.000 kaarten is echt een hele grote uitdaging.”

“Ik denk dat de prijs ook uiteindelijk niet is wat mensen tegenhoudt, maar we eerder concurreren om mensen hun beschikbare tijd. Het belangrijkste is daarom nu gewoon een fucking vet festival neerzetten. Dan gaan mensen er over praten, krijgen anderen een gevoel van FOMO en willen ze er volgend jaar bij zijn. Zo werkte het bij Wildeburg ook: mensen hebben het nog altijd over die legendarische eerste editie, en sinds de tweede is het altijd in één ruk uitverkocht.”

Foto: Niels de Vries

Jullie kunnen in ieder geval niet profiteren van de aantrekkingskracht van grote headliners. Waarom is die keus gemaakt?

Bas: “Dat is altijd zo geweest bij onze festivals. Jarenlang gingen we daarmee een beetje tegen de stroom in, maar je ziet de laatste tijd een evolutie. Er is lang grote focus geweest op AAA-namen, maar nu zie je juist dat het onbekende steeds meer wordt omarmd. Kijk maar naar Awakenings Upclose of Best Kept Secret, die ook bewust de richting kiezen om van grote headliners af te stappen.”

Zijn er wel acts die voor jullie als headliner voelen?

Bas: “Als je het hebt over namen die de meeste mensen kennen, dan zitten er wel acts tussen die de Paradiso of Melkweg uitverkopen. Bijvoorbeeld Willem, Fatima Yamaha of Personal Trainer spelen wel voor zalen van 1500 à 2000 man, dus die springen in het oog.”

Van Personal Trainer hebben jullie zelfs voorman Willem Smit gestrikt als curator voor het festival, net als Donald Madjid, Suze Ijó en Sophie Straat. Waarom dat viertal?

Bas: “We dachten: het is een heel nieuw festival, en we boeken ook nog eens acts die je niet heel vaak ziet in Nederland. We zochten daarom curatoren die mensen wél kennen en waar mensen dus een soort autoriteit aan geven: als zij het dope vinden, dan wil ik het ook checken. Alle vier de curatoren bedienen hun eigen hoek, en samen geven ze de breedte van ons programmaprofiel weer.”

Suze Ijó is echt een dj, dus die zit in het elektronische spectrum. Donald Madjid zit met Mauskovic Dance Band in de hoek van de psychedelische funky tunes, en met Don Melody Club in de nederpop. Van Sophie Straat wisten we dat ze erg van rap houdt, maar ook van punk, elektronische muziek en Nederlandse alternatieve pop. Toen misten we alleen nog de gitaren, en zijn we uitgekomen bij Willem Smit van Personal Trainer en Canshaker Pi. Zij nemen als het ware de festivalbezoeker mee aan de hand.”

Foto: Niels de Vries

Hoe werkt dat dan in de praktijk? Delen zij een lijstje met acts die ze vet zouden vinden op Wilde Weide, en dan gaan jullie bellen?  

Bas: “We hebben bewust mensen uitgekozen die we hoog hebben zitten en die dicht bij ons staan. Ze kennen ons al, en weten waar onze organisatie voor staat. Tijdens een kick-off vertelden we ze meer over de stages en het programmaprofiel, en vervolgens lag de bal bij hen. De ene levert in één keer een lijst met dertig namen aan, bij de ander komt het wat meer verspreid. Ons programmateam luistert dat dan, verdiept zich erin en kijkt of het past en haalbaar is. Dat is een proces van drie maanden waarin je feitelijk met z’n allen een grote puzzel aan het leggen bent.”

Is er een aangedragen act die je erg verraste? 

Bas: “Ja, Holy Tongue is er bijvoorbeeld zo eentje, die kwam van Donald Madjid. Het is een Brits collectief en die speelt een soort live dub, best wel trippy. Super vet, maar ook best een dure act, dus dan is de vraag waar je zo’n act neer kan zetten. Uiteindelijk werd dat ‘Bud X Kas’, een stage die we een experimentele plek binnen ons festival hebben gemaakt. Aan het begin van de middag, ondersteund met visuals, een soort stroperige elektronische muziek. En ze konden toevallig precies de zaterdagmiddag die nog open was.”

Foto: Niels de Vries

Wat zijn andere acts die mensen niet mogen missen?

Bas: “Ik ben persoonlijk groot fan van het tweede album van Willem. Wilde Weide wordt het eerste festival met dat nieuwe album, dus daar kijk ik erg naar uit. Verder wordt Lander & Adriaan wel echt een hit. Daar wordt al veel over gesproken in de kringen van Festileaks, 3voor12, Volkskrant en NRC, maar ik denk dat er nog steeds veel mensen zijn die het nog niet kennen.”

“Dat is sowieso wel interessant: de wat grotere acts op de affiche kennen de mensen die wat dieper in de live muziek en festivals zitten al wel, zoals ook Lambrini Girls, maar ook voor hen is er in de laag daaronder nog zo veel te ontdekken. Neem bijvoorbeeld Nabiha Iqbal, een zangeres uit Londen die vorig jaar haar tweede album heeft gereleased op Ninja Tune, het label van Bicep, Young Fathers en Bonobo. Die maakt schitterende dreampop, een soort shoegaze met elektronische invloeden. Echt prachtig.”

“Tot slot vind ik een act als Dehd heel tof, een indierock-trio uit Chicago. Die hebben al vijf albums uit, maar deden pas één keer een rondje in Nederland. Dat het lukt om een Amerikaanse act die zo happening is te plaatsen, daar zijn we dan super blij mee.”

Is de line-up die er nu staat een blauwdruk van wat Wilde Weide de komende jaren moet zijn, of is het duidelijk nog een eerste editie?

Bas: “We zijn echt heel erg tevreden, veel is gelukt, en ook de samenwerking met curatoren ging super goed. Dus wat mij betreft is het een hele mooie blauwdruk, maar je moet ook meebewegen met ontwikkelingen in de markt en de kansen die je krijgt. We begonnen bijvoorbeeld met het idee 75% livemuziek en 25% dj’s, maar toen bleek dat we ons Vuurtorenstrand prominenter konden betrekken en we daar toffe collectieven neer konden zetten, zoals Skatecafe uit Amsterdam, PIP Den Haag en Operator uit Rotterdam. Toen was er ineens een vijfde podium waar alles om dj’s draait, en schuift het toch weer wat meer naar elektronische muziek. Dat is dan een kans die zich voordoet, en daar gaan we dan wel voor.”

Foto: Niels de Vries

Wat zijn de verdere ambities voor de komende jaren?

Maurice: “We hebben geen meerjarenplan waarin we hele concrete doelen hebben, maar gaan het van jaar op jaar bekijken. We willen gewoon dat het festival op zijn leukst blijft, en dat mensen zien en voelen dat er liefde en passie in zit.” 

Bas: “Daar hoort ook bij dat je organisch groeit met kleine stapjes, en niet meteen de verdubbelaar inzet. Het is wel essentieel dat we groeien, dus die ambitie is er wel. Qua bezoekersaantallen zou het uiteindelijk richting Wildeburg kunnen gaan, maar dan een stuk ruimtelijker. Wilde Weide met 15 podia zoals bij Wildeburg kan ik me eigenlijk niet voorstellen.”

Wanneer is deze editie voor jullie geslaagd?

Maurice: “Ik hoop dat mensen de poort uitlopen met een lyrisch gevoel. Dat ze vette shit hebben ontdekt en meegemaakt, dat zo bijzonder was dat ze er volgend jaar weer bij willen zijn. En dan hun hele vriendengroep mobiliseren om mee te gaan. Mensen die er niet bij waren moeten van hen FOMO krijgen. Als we zo’n buzz teweeg kunnen brengen, dan ben ik echt heel blij.”

Bas: “Ik hoop dat mensen echt denken van: wauw, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Dit was echt weer iets nieuws in die overvolle festivalmarkt. Dat hopen we teweeg te brengen met die combinatie van het terrein, de schaal, de acts, de kunst en de gekkigheid.”

Wilde Weide vindt plaats van 5 tot en met 7 juli in Kraggenburg, Flevoland. Kaarten zijn nog beschikbaar via wildeweidefestival.nl

Wilde Weide Logo

Wilde Weide 2024

Locatie
Nederland
Kraggenburg, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Kopen