Down The Rabbit Hole 2024 heeft de nachten eindelijk onder controle

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Hoe mooi de nachtprogramma’s inhoudelijk al waren op Down The Rabbit Hole, er was één groot probleem: doorkomen was er regelmatig nauwelijks aan. De afgelopen jaren werden daarom stappen gezet, met dit jaar in het bijzonder een grote wijziging: techno op het tweede podium (Teddy Widder) en alternative/pop naar het derde podium (Fuzzy Lop). Pakt het goed uit?

Rijen dik stond het vorig jaar nog rondom de Fuzzy Lop: mensen wilden volop komen dansen bij Antal of Carista, maar de tent was afgeladen vol. Het festival wilde hun grotere tent reserveren voor de alternatieve pophits, omdat ze dat beter bij het DNA van het festival vonden passen en niet te veel van het Lowlands-achtige ravepubliek dat alleen voor de nachten komt wilden aantrekken. Maar the times they are a-changing, en het volk sprak duidelijk.

Op Down The Rabbit Hole 2024 is het dan ook omgedraaid. Liefhebbers van de four-to-the-floor kunnen nu terecht in de grootste tent: de Teddy Widder. Het festival zet ook meteen een streepje bij op boekingsvlak: met TLM Airlines, Octo Octa en DJ HEARTSTRING is het kaliber dj-acts een stuk groter dan voorheen. Wij gingen op onderzoek uit om te kijken of deze drukte nu ook echt beter is verspreid.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Teddy Widder

LCD Soundsytem is klaar: de mega discobal zakt al naar beneden om weer ingeladen te worden. Maar de voetjes van het publiek zijn pas net opgewarmd: er moet meer gedanst worden. Tijd om richting de Teddy te trekken, waar TLM Airlines dan al is gestart. Wie vanaf een afstandje naar de tent kijkt, schrikt een beetje van de drukte aan de zijkanten.

Even vrezen we Bravo-taferelen: de technotempel van Lowlands waar het in principe geen doorkomen aan is na middernacht. Maar dat blijkt reuze mee te vallen: aan de zijkant kun je met een beetje murwen en proppen naar binnen en eenmaal daar is er eigenlijk voldoende ruimte. Zeker aan de achterkant van de Teddy is er de hele nacht ruim voldoende plek om te dansen. Heerlijk!

Photo credits: Brian van Heijningen / Festileaks

Fuzzy Lop

Waar het vorig jaar aandrukken was in de Fuzzy, is het dit jaar helemaal anders. De tent staat ongeveer halfvol bij de vrolijke queer en later indiehits van Iconic-duo Vera Siemons en Liza van den Brink. Borden van Nikkie de Jager en Cornald Maas worden in het publiek hoog gehouden en er wordt gedanst alsof het al de laatste avond is.

Eigenlijk wel lekker, dat er nu alleen liefhebbers hier zijn. Daardoor kan er nog net een beetje extra scherp worden gedraaid. Zo is er ruim aandacht voor brat girl summer van Charli XCX, en later voor de betere tracks van Tame Impala, The Strokes en Arctic Monkeys.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

REX & The Bizarre

Voor de iets minder grootse beats valt er ook nog te dansen in de REX en in The Bizarre. Daar staan respectievelijk Fafi Abdel Nour en Cincity op de afsluitende spots. Ook hier is het op beide plekken goed gevuld, maar ook nog prima bij aan te schuiven aan de zij- of achterkant. Dat is mede door de wederom verhoogde capaciteit van de REX, de dag- en nachtclub die het festival in 2022 introduceerde.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Conclusie

Petje af voor de organisatie. Wat zit de nacht op deze manier lekker in elkaar. Het elektronische programma in de Teddy trekt precies genoeg mensen aan om de tent lekker te laten voelen. Rabbits die meer van de indie disco zijn, komen met gelijkgestemden en mét een kwaliteitsinjectie aan hun trekken in de Fuzzy. Voor wie wel wil raven, maar niet per se met de handjes in de lucht hoeft, kan naar The Bizarre of de REX. Met dit diverse aanbod is er voor elk smaakpallet wel iets te vinden, en bovendien is de spreiding perfect: nergens te druk, overal genoeg ruimte om te dansen. En dat is een flinke verademing.

Zaterdagnacht is de verdeling gelijk. BELLA, Octa Octa en Black Cadmium staan in de Teddy en Rabbit Radio weer in de Fuzzy (met dit keer Menno de Meester en DJ Prima). Opvallend is dat de laatste nacht weer als vanouds is. Waar Hellie en Palms Trax in de Fuzzy staan, mag indie-koning dj Arnold Scheepmaker de Teddy vijf uur lang afsluiten. We kunnen niet wachten.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2024

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.