Dit zijn de meest opvallende wijzigingen van Lowlands 2024

Lowlands 2023, photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Onlangs maakte Lowlands de plattegrond en de timetable bekend, reden tot het uitpluizen van mogelijke wijzigingen. Bovendien kondigde Lowlands de afgelopen maanden tal van nieuwe samenwerkingen, een overgang naar een nieuwe directeur en gewijzigde (camping)regels aan. Toch lijkt het concept in de kern vast te houden aan hun gouden formule. Welke wijzigingen voor Lowlands 2024 vallen het meest op?

Het einde van een tijdperk

In april kondigde festivaldirecteur Eric van Eerdenburg na 24 jaar van dienst zijn afscheid aan. De komende twee edities blijft hij directeur en loopt Camiel le Rutte met hem mee, om het stokje vervolgens over te nemen. Het moet jonge cultuur, nieuwe invloeden en een frisse kijk op het concept opleveren.

Boodschappen doen

Je kan op Lowlands dit jaar ‘écht’ boodschappen doen. Op camping 1 en camping 4 vind je een volwaardige supermarkt waar je terecht kan voor verse broodjes, dranken, snacks en ander klassiek kampeervoedsel. Sterke drank meenemen mag niet meer, dus in theorie kun je voor alles wat op de camping is toegestaan bij de supermarkt terecht. Prijzen zijn redelijk zacht te noemen voor een festival. Hieronder vind je de volledige prijslijst:

De biertjes die je in de supermarkt gekocht hebt, mogen alleen niet mee het festivalterrein op. Je blik moet leeg zijn voordat je de oversteek van camping naar het festivalterrein mag maken. Een leeg flesje van maximaal een halve liter is wel toegestaan. Deze kun je gratis vullen (met water, niet met bier).

Comfortparadijs

Dat je in theorie geen boodschappen meer hoeft mee te slepen is een eerste strategische zet om het de Lowlandsbezoeker wat comfortabeler te maken. Maar er is meer: HORNBACH tilt met een paar 100 bagagewagens met liefde jouw tentje en zware spullen naar je beoogde campingplaats. De HORNBACH bagagewagens zijn donderdag en vrijdag gratis verkrijgbaar bij de polsbandjestent of opfrispunten op de parkeerplaatsen. Zondag en maandag rijden ze terug vanaf camping 1 en 4. 

Wie het slim aanpakt, hoeft ook geen bier en wijn mee te nemen. Lowlands introduceert namelijk ook pre-orders. Dit jaar kun je bier en wijn vooruit bestellen voor een redelijk betaalbare prijs. Zo betaal je 30 euro (excl. statiegeld) voor een tray Heineken (4x sixpack). Op donderdag en/of vrijdag tot 23:59 uur haal je je pre-order af op de festivalcamping bij de supermarkt of de kiosken.

Lowlands 2023, photo credit: Nikki Born / Festileaks

Merkactivatiewalhalla

Wie een blik op de plattegrond werpt ziet meteen een aantal opvallende merken pronken. Oude bekenden Bacardí Hacienda, Heineken Studio, Vodafone Chill & Charge, en Coke Studio keren terug in 2024. Deze activaties worden aangevuld door een aantal opvallende nieuwkomers:

  • IKEA Drömland: Een gigantische slaapkamer op het festivalterrein waar je in plaats van je telefoon, eens jezelf kan opladen. Discodutjes in Drömland dus.
  • Kia ‘Nrgy Camp: Groepskampeerplekken rondom een Kia auto die je kamp van stroom vorziet.
  • Liquid IV Hydration Station: Hier is nog weinig over bekend, maar het lijkt erop dat je jezelf hier kan hydrateren. 
  • De HEMA campingwinkel is vervangen door een soortgelijk concept van bol.com.
  • McDonalds wordt opgenomen in het food aanbod

Oh en één van de stages draagt al jaren de naam ‘Heineken’, maar dat had je zelf waarschijnlijk zelf ook al door.

Lowlands 2023, photo credit: Nikki Born / Festileaks

Headliners op de headlinerslots

Vorig jaar werd er wat geëxperimenteerd met de laatste slots op het hoofdpodium. Na headliner Florence + The Machine (die uiteindelijk moest afzeggen), stond subheadliner Charlotte de Witte om het hoofdpodium op zaterdag knallend af te sluiten. Van deze indeling stapt Lowlands dit jaar toch weer af. Headliners Fred again...., Justice en Goldband sluiten elk een Alphadag af.

Lowlands 2018 Adonis
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Hedonisme viert zege

Body- en soul discoparadijs Adonis keert terug. Op een nieuwe locatie en met een ‘goddelijke upgrade’ zo communiceert Lowlands. Ze beloven: “Meer glitter en glamour, queens en queers. Een warm bad voor iedereen die de liefde liefheeft, gegarandeerd gelardeerd met de stoutste surprise-acts.” De Adonis verhuist naar de overkant en staat dit jaar rechts van de India.

Polka Party

Al benieuwd waar je dit jaar met een tak kan gaan staan hossen? Na een chaotisch Piratefest in 2022 en een minstens even chaotisch Yallah Yallah! in 2023, is het dit jaar aan het concept ‘Polka Party’ om de Lima af te sluiten op zondagnacht. Mocht je alvast je polka-moves willen afstoffen:

Verder

Naast de bovengenoemde wijzigingen viel ons nog op:

  • De toiletgroep naast de Heinekentent verhuist naar de andere kant van de tent, om zo meer toiletten kwijt te kunnen en wachtrijen te beperken;
  • Carte Blanche is een nieuw podium waar jong cultuurmakerstalent uit Flevoland de kans krijgt zich te laten zien;
  • Coke Studio staat nu op de plattegrond, de Royal Bliss Bar verdwijnt (van de plattegrond althans);
  • De Kiss & Ride en de marking zijn op de plattegrond omgedraaid;
  • Er zijn geen sigaretten meer te koop;
  • Lowlands introduceert i.s.m. Oedipus het Club Paradise biertje, deze is ook te pre-orderen.

Lowlands Logo

Lowlands 2002

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 23-25 augustus 2002
Tickets Niet meer beschikbaar.