5 klassiekers waar ‘Brooklyn Bridge To Chorus’ van The Strokes je waarschijnlijk aan doet denken

The Strokes

Het nieuwe Strokes-album The New Abnormal zou de rode draad vormen van de headline-set op BKS 2020. Nu we een langer op die show moeten wachten, is er tijd genoeg om de albumtracks eens nader onder de loep te nemen. Eén van de smaakmakers van het album is toch wel ‘Brooklyn Bridge To Chorus’ – dat nummer met die jaren 80 synth. Grote kans dat je daarbij, net als wij, aan een aantal andere klassiekers moest denken.

Julian Casablancas en co lijken voor hun nieuwe plaat heel wat inspiratie uit de jaren ’80 te hebben opgedaan. Zo was de tweede single ‘Bad Decisions’ al gebaseerd op een sample van Billy Idol, maar lijkt ook de derde single ‘Brooklyn Bridge To Chorus’ verdacht veel op enkele bekende popklassiekers. Luister je mee?

Cutting Crew – ‘(I Just) Died In Your Arms’

Kreeg je na het intro van de nieuwe Strokes track ook de neiging om uit volle borst ‘oh, I just died in your arms tonight’ mee te blèren? Geen paniek, je bent niet de enige. Zie je nu nog maar eens in te houden op het strand van Best Kept Secret (ervan uitgaande dat het doorgaat, natuurlijk). Succes!

Talk Talk – ‘Such A Shame’

Kon je je bij het intro nog beheersen, dan ging je hoogstwaarschijnlijk bij het refrein alsnog de fout in. De opbouw lijkt namelijk erg veel op die van deze Talk Talk-evergreen. Schrik dus niet als je de woorden van Casablancas zelf afwisselt met een luidkeelse ‘such a shame’!

New Order – ‘Bizarre Love Triangle’

Denk je aan dikke synthesizers, dan denk je natuurlijk ook aan New Order. Waar deze kneiter in 2019 nog menig festivalweide aan het dansen kreeg, lijkt het nu ook een inspiratiebron geweest te zijn voor The Strokes. Vooral de pre-chorus van ‘Bizarre Love Triangle’ komt hier wel heel bekend voor.

MIKA – ‘Relax, Take It Easy’

Oké vooruit dan, niet alleen maar jaren ’80 platen. Op ‘Relax’ van MIKA hoor je dan ook geen dikke synthesizers. Wel zijn de melodieën van de twee nummers vrijwel identiek. Logisch dus dat je je even naar de zomer van 2006 waande.

Dr. Alban – ‘It’s My Life’

https://www.youtube.com/watch?v=4zHm_6AQ7CY

Geef toe, je hoort die synth-intro van de nieuwe Strokes-single en bent meteen geneigd om “It’s My Life” van Dr. Alban in te zetten. Hoewel het deuntje in dit nummer alleen in het refrein voorkomt, staat het synoniem voor een zomers gevoel en schieten je heupen er spontaan van in de dansstand.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy