5 redenen om New Order te kiezen als Festivalact van het jaar

(c) Koen Keppens

Al sinds de jaren ’80 zetten de mannen van New Order overdonderende shows neer. Dat die tijd al bijna veertig jaar achter ons ligt, is echter niet aan ze af te zien, want spelen doen ze nog als de beste. Dit zijn vijf redenen waarom New Order een plekje verdiend in de Festivalacts Top 100.

1. New Joy

New Order Setlist Lowlands Festival 2019, European Tour 2019

Een show van New Order is eigenlijk ook een beetje een show van Joy Division. De voormalige band van Sumner, Hook en Morris, die ermee stopte na de dood van hun frontman Ian Curtis. Joy Division was immens populair en had vele hits. Gelukkig wordt de herinnering aan Ian nog vol in leven gehouden en spelen de heren vrijwel iedere show nog een paar klassiekers. Zo is ‘Love Will Tear Us Apart’, dat ze dit jaar als toegift deden op Lowlands, altijd een van de hoogtepunten van de set. Om die magie nog mee te pakken, moet je toch echt bij New Order zijn.

2. Uitkijken naar Blue Monday

Wie kent de intro niet, eerst de drumcomputer en vervolgens de synths die de onmiskenbare melodie van Blue Monday inluiden. Dit nummer is toch wel het grootste bewijs dat New Order zelf ook heerlijke nummers kan maken. Op de festivalweides zorgt dit nummer dan ook gegarandeerd voor heel veel dansen en springen. Gelukkig is het nummer bijna 8 minuten lang, want je krijgt er niet snel genoeg van!

3. Donker, dreigend, dansbaar

https://www.instagram.com/p/B1eVnbmoIMG/?utm_source=ig_web_copy_link

En hoewel ‘Blue Monday’ hun bekendste nummer is, is het zeker niet de enige waar men op staat te wachten. Het geluid van New Order is op z’n minst opmerkelijk te noemen. De donkere en ietwat valse stem van Sumner staat in schil contrast met de vrolijke synths en springerige drummachines. Deze combinatie maakt dat de muziek enorm aanstekelijk en dansbaar is, maar voelt als alles behalve een dj-set in een dansclub. Een unieke prestatie die het belonen waard is.

4. Up in lights

Maar al is je muziek nog zo goed, het oog wil ook wat. De heren uit Manchester hebben daar gelukkig ook rekening mee gehouden en een vette lichtshow meegenomen. Bakken met neon en duizenden afbeeldingen en animaties die op de schermen voorbij vliegen. New Order weet hiermee niet alleen je gehoor, maar ook je netvlies te vullen met een ervaring die je niet licht vergeet!

5. Het was wel heel lang wachten

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Ruim dertig jaar zat er tussen het laatste concert in Nederland en het optreden op Lowlands. Met zo’n enorm lange tijdspanne kan het haast niet anders dat de verwachtingen hoog zijn. Maar het publiek wordt niet teleurgesteld en New Order maakte het zonder twijfel waar. Dat maakt hun show toch extra speciaal!

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.