Jera On Air 2024 wint Festival Award voor ‘Beste Festival’

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Deze week reikt Festileaks traditiegetrouw de jaarlijkse Festival Awards uit. De hele zomer konden festivalgangers per categorie cijfers geven aan door hen bezochte festivals. De evenementen met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. In de categorie ‘Beste Festival’ komt het Limburgse Jera On Air als winnaar uit de bus.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. Dit jaar werd een recordaantal van 102.312 stemmen geregistreerd, verspreid over 231 verschillende festivals. De afgelopen dagen las je ook al de uitslagen van onder meer Beste Sfeer en Beste Terrein. Nu is het tijd voor de hoofdcategorie: Beste Festival.

Beste Festival

De allermooiste prijs is uiteraard die van het beste festival. Als ware meerkampers weten deze festivals te voorzien in alles wat een festival mooi maakt: een top line-up, een vermakelijk en interessant randprogramma, goede sfeer, lekker en gevarieerd eten & drinken, én een goede prijs-kwaliteit. Stuk voor stuk geweldige festivals dus, met als winnaar: Jera On Air 2024.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

1. Jera On Air (8,5)

Dat Jera On Air een geweldig festival is weten de punk, hardcore en metalcore liefhebbers die jaarlijks afreizen naar Ysselsteyn al lang. Maar ook breder krijgt het Limburgse festival nu de liefde die het verdient. Nadat het festival vorig jaar al aan het succes geroken heeft met een gouden medaille voor de line-up, en een zilveren plak voor het totaalpakket, gaan ze er dit jaar met de hoofdprijs vandoor.

Om tot een prachtige 8,5 te komen moet je uiteraard op alle onderdelen goed scoren. Toch is hier nog een uitschieter zichtbaar: een hele dikke 9,2 voor de sfeer. Direct na het festival schreven we het al: wat het meest opvalt aan Jera, en wat het zo’n verschrikkelijk mooi festival maakt, is de sfeer. Geen metal festival voelt zoveel als een feest als Jera. Combineer dit met een ongelooflijk goede line-up met onder andere Sum 41, Architects, Ice Nine Kills en Enter Shikari, heerlijk en relatief betaalbaar eten, een prima randprogramma, een fijn terrein en je hebt een verdiende winnaar.

Foto: Daan Jeurens (Zwarte Cross 2024)

2. Zwarte Cross (8,5)

Een zilveren plak met een gouden randje is er voor de Zwarte Cross 2024. Voor het eerst telde de Zwarte Cross dit jaar vier festivaldagen. Dat dit bevallen is blijkt wel uit de uitstekende score: een 8,5. Als een ware fotofinish was het verschil tussen Jera en de Zwarte Cross pas na 2 decimalen zichtbaar. Iets waar de nuchtere Zwarte Crosser waarschijnlijk niet zo mee zit. Ook dit jaar was het namelijk gewoon weer een feest van jewelste. Of je nou voor de cross, de gezelligheid of noaberschap, de acts waaronder Orgel Joke, De Jeugd Van Tegenwoordig of Armin van Buuren kwam, er was schik ten volste.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de Zwarte Cross daarnaast een gouden plak verdient met het randprogramma. Zonder cross, immers geen Zwarte Cross. Om vervolgens ook hoog te eindigen in de categorie sfeer en prijs-kwaliteit. Een topprestatie. Make schik, not war.

Photo: Daan Jeurens (Dauwpop 2024)

3. Dauwpop (8,4)

Met een puike 8,4 weet Dauwpop nóg beter gewaardeerd te worden dan vorig jaar. De enige reden dat het Overijsselse festival haar titel dan ook niet prolongeert, is een positieve: ook Jera en de Zwarte Cross waren geweldig. Toch bewijst Dauwpop hiermee dat het vorig jaar geen toevalstreffer was, en dat het een ideaal festival blijft voor jong en oud.

Net als vorig jaar viel met name de sfeer en het prachtige compacte festivalterrein in de smaak. Gecombineerd met kleppers van artiesten als De Jeugd van Tegenwoordig, Froukje, en Oscar and the Wolf is het ook eigenlijk geen wonder dat het festival het weer goed doet. Was alles dan geweldig aan Dauwpop? Nee, het eten en drinken viel jullie wat tegen, net als het randprogramma. Wanneer dit verbeterd wordt lijkt het festival volgend jaar onverslaanbaar.

Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

4. Into The Great Wide Open (7,9)

Op een prachtige vierde plek vinden we het nóg mooiere Into The Great Wide Open. Met een festivalterrein om je vingers bij af te likken, mag het geen verrassing zijn dat het sympathieke festival er vandoor gaat met de prijs voor het beste festivalterrein. De ideale start in de strijd om de titel ‘Beste Festival’. Gezien er in deze top vijf enkel winnaars zitten, houden we het dan ook positief.

De idyllische setting waar artiesten zelf ook van genieten – er gaat bijna geen show voorbij zonder dat de artiest iets positiefs over het eiland zegt -, gecombineerd met super lekker eten en drinken, en een hele gemoedelijke sfeer. Geen wonder dat ITGWO een top notering scoort. Voeg hier een gigantische groep hele fijne vrijwilligers, een smaakvol samengestelde line-up, de boswandelingetjes tussendoor van podium naar podium als perfecte pallet cleanser aan toe, en je hebt een geweldig festival.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

5. Best Kept Secret (7,9)

Met Best Kept Secret is de top vijf compleet. Het Hilvarenbeekse festival wist dit jaar te overtuigen met een geweldig aanbod van eten en drinken. Met een enorm brede selectie aan opties hoef je geen dag hetzelfde te eten, zelfs wanneer je veganistisch eet. Hulde! Combineer deze randvoorwaarde met ook het prachtige festivalterrein, en een bovengemiddeld randprogramma, en je hebt een prachtscore.

Hoe kan het dan toch dat BKS ‘slechts’ een vijfde plek verovert? De editie van 2024 kan net niet tippen aan de hoge muzikale standaard van eerdere edities, wat ook blijkt uit de tegenvallende score in de categorie line-up. Zitten wij, en jullie, dan met een zure nasmaak? Alles behalve, de minder spannende line-up is slechts een smetje op een verder ongeschonden blazoen waarbij een prachtige top vijf notering in onze herinnering blijft hangen. Naast de onofficiële afterparty op het strand zondagnacht, uiteraard.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en de totaalscore. In 2024 werden 231 festivals door heel Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis met onder andere Pinkpop, Graspop en Down The Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals zoals Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Niet meer beschikbaar.