Lowlands

A Campingflight to Lowlands Paradise, of kortweg Lowlands, is een driedaags festival dat sinds 1993 jaarlijks in Biddinghuizen (naast Walibi) gehouden wordt. Mojo begon ooit samen met Loc7000 Lowlands als tegenhanger van festivals als Pinkpop en Dynamo Open Air en probeerde hier haar wat alternatievere muziek uit. Inmiddels is Lowlands een directe concurrent te noemen van het Hongaarse  Sziget en Belgische Pukkelpop. Het afgelopen decennium veranderde Lowlands van alternatief muziekfestival naar een totale culturele beleving. De economische crisis en de groeiende concurrentie in het festivallandschap leken tot voor kort op Lowlands geen effect te hebben. Waar in 2013 de kaarten binnen 2 uur uitverkocht waren, was dit in 2014 ‘pas’ op 13 mei het geval (zo’n 3,5 maand na de start van de voorverkoop). In 2015 verkocht het festival helemaal niet meer uit. Dit wordt door velen geweten aan een weinig vernieuwende line-up en de hogere kosten van het totale festivalplaatje (ticketprijs, afschaffing statiegeld en invoering parkeergeld).

Onderscheidend zijn het rand- en het nachtprogramma. Klassieke muziek, het yoga-uurtje en de Tïtty Twïster, bleken de afgelopen jaren erg populair te zijn onder de Lowlanders. En waar de meeste festivals om 23 uur ophouden, gaat het feest in Biddinghuizen 3 dagen lang tot 5 uur ‘s ochtends door met een dj-programma.

Het Terrein

Het festivalterrein van Lowlands is groot: in totaal zijn er 12 podia/tenten, allen vernoemd naar het NAVO-spellingsalfabet (m.u.v. de Heineken wegens sponsortechnische overwegingen). Alpha is de grootste tent en en heeft een capaciteit van 15.000 mensen. Met zoveel te zien, moet je niet raar opkijken als je het einde van het weekend zo’n 10 tot 15 kilometer in je benen hebt zitten.

Naast het festivalterrein biedt Lowlands een campingterrein met zeven campings, waarvan er één bedoeld is voor bezoekers met een camper of caravan (waarvoor je een extra ticket dient aan te schaffen). Ook kun je op Lowlands luxe overnachten op de Gllamcamp Basic of de Gllamcamp DeLLuxe. Ook biedt Lowlands op het campginterrein diverse campingwinkels en het Lowlands-café. Wanneer je om 5 uur van het festivalterrein wordt geveegd, maar nog niet naar bed wilt, biedt het Lowlands Café je een laatste toevlucht (i.i.g. tot 11.00). Maar het grootste feest hier is op donderdag. Want hoewel het festival officieel op vrijdags begint, zijn de campings op donderdag al open en kent Lowlands een heuse pre-party op het campingterrein. Waar is het feestje?

Festileaks beschouwt Lowlands samen met Pinkpop en Best Kept Secret als de absolute top drie van de Nederlandse festivals. De redactie besteedt daarom maximale aandacht aan al het nieuws en geruchten rondom Lowlands. Houd deze pagina in de gaten en ben als eerste op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Vergeet daarnaast niet onze app te downloaden in de App Store of de Google play Store. Ideaal om zelf ook snel een nieuwtje, gerucht of (zelf)bevestiging aan ons door te geven! Dat kan overigens ook in ons Lowlands 2015 Forum.