Jan Smeets spiegelt Pinkpop aan Barcelona. “Wij hebben de beste line-up”

Pinkpop Rocks

Het belooft dit jaar een bijzonder festivalseizoen te worden met verschillende nieuwe festivals zoals Where The Wild Things Are, Best Kept Secret en Welcome To The Village. Heeft dit gevolgen voor Pinkpop en organisator Mojo Concerts? Beide partijen doen tegenover 3voor12 een boekje open. Zeer interessant, aangezien het tot nu toe verdacht stil is gebleven vanuit het Zuid-Limburgse kamp.

Dit jaar is de 44ste editie van Pinkpop, Nederlands oudste festival. Jan Smeets en Mojo Concerts zijn niet bang voor concurrentie. Jan Smeets: “Het gaat heel goed met Pinkpop, zo goed dat de artiesten zichzelf op Twitter bevestigen. Tot nog toe hebben we geen last van concurrentie”, beweert Smeets. “Als je iets 44 keer doet dan sta je in de Eredivisie met Rock Am Ring en Rock Werchter.” Mojo Concerts: “Het belangrijkste is dat je een onderscheidend festival neerzet, want er zijn er de laatste tijd best veel omgevallen.”

“Je hebt een headliner nodig om je veld vol te trekken.”

“Agenten weten ook dat artiesten liever hier spelen. Bij veel andere festivals staan de podia in tenten waar maar een bepaald aantal mensen in kunnen. Dat is een groot verschil met Pinkpop en Werchter waar iedereen de headliner kan zien. Bij ons kun je met 60.000 man voor de goal liggen”, grapt de festivaldirecteur die graag voetbalmetaforen gebruikt. “Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde festivalganger nu tweeënhalf tot drie festivals per jaar bezoekt. Ze moeten kiezen dus moet je zorgen dat jij de beste spelers hebt en in de hoogste regionen kunt voetballen. En zoveel goede groepen zijn er niet, is de realiteit.”

Daarmee schetst de directeur ook het probleem van grote popfestivals: je hebt een headliner nodig om je veld vol te trekken, aldus 3voor12.

Festileaks is zeer benieuwd wie de resterende headliners in kwestie zullen zijn. Met The Killers – die de Ziggo Dome nog niet uitverkopen – zul je het veld immers niet vol trekken. Welk onverwachts kanon staat klaar om te vuren?

Pinkpop concept is heilig

Dat festivals zoals The Great Wide Open, Where The Wild Things Are en Lowlands uitverkocht raken terwijl er nog amper een programma bekend is betekent dat een grote groep festivalgangers meer wil betalen voor een ander concept, comfort en exclusiviteit.

Smeets ziet dat concept niet zo. “Een ander soort locatie? Als ik drie meter buiten het Pinkpop-terrein iets organiseer zit ik ook in het bos. Comfort zou best kunnen, bij ons gaan ze lekker in het hotel zitten. De meesten gaan gewoon in een tentje hoor, dat zijn de echte festivalgoeroes. Kijk maar naar Glastonbury, daar staat ook bijna iedereen in tentjes en het is al jaren het grootste openlucht muziekfestival ter wereld.”

Jan Smeets de Louis van Gaal onder de festivalbazen: “Wij zijn de beste!”

Terwijl andere festivals zoals Rock Werchter, Best Kept Secret en Indian Summer met namen strooien, doet Pinkpop dit niet. Jan Smeets volgt hierop met een heerlijke uitspraak: “Blijkbaar is dit de tijd om met namen te strooien, of ze willen allemaal nog even namen droppen voor de grote broer dat doet.”

Pinkpop maakt het grootste deel van de line-up bekend op 20 februari op de persconferentie in Paradiso. De voorverkoop van Pinkpop start op 23 februari.

Smeets: “Net als voetbal is het festivallandschap ingedeeld in categorieën. Wij merken heel duidelijk in de onderhandelingen dat we net als Real Madrid en Barcelona, net als Rock Werchter en Rock Am Ring, in de hoofdcategorie zitten.”

Een grote headliner voor Indian Summer werd eerder deze week bekend; The Prodigy. Smeets: “Die hebben wij al zo vaak gehad joh, als wij zo’n act nemen hoor je van veel mensen ‘daar zijn ze weer’ maar bij andere festivals hoor je daar niemand over. Ik ken groepen die al voor de achtste keer op Werchter staan, maar toen wij voor de vijfde keer Faithless hadden, was het huis te klein”. Ook is Smeets niet jaloers op de programmering van Best Kept Secret. “Wij hebben alle acts die tot nu toe genoemd zijn bij beide festivals bewust niet gekozen, ook The Prodigy niet. Ze zijn allemaal aangeboden door agenten. Wij hebben met afstand de beste line-up.”

Best Kept Secret snoept stiekem mee..

Mojo: “Natuurlijk is Best Kept Secret concurrentie. En ik vind dat ze een mooie line-up hebben. Dat zou heel goed kunnen betekenen dat wij sommige acts niet op ons festival hebben. Voor ons is het de uitdaging om ook met een mooie line-up te komen. Je hebt nu met Best Kept Secret wel een groot festival erbij in Nederland, maar om bands te krijgen heb je ook met België en Duitsland te maken. We merken dat sommige bands kiezen in welk land en waar ze willen staan.”

Samen staan we sterker.

Mojo en Pinkpop kijken voor de line-up naar het buitenland. Ze kijken naar welke artiesten op tournee zijn en het helpt dat er buitenlandse festivals in dezelfde periode zitten als Pinkpop of andere Mojo events. Dat is ook een van de redenen geweest om Pinkpop van mei naar juni te verhuizen. Smeets: “Dan is Green Day in de buurt. Dat heb ik in 2005 al gezegd: voor een goed programma moet er geen groot gat in het festivalseizoen zitten tussen Rock Am Ring en Pinkpop. Wij kopen gezamenlijk in en artiesten invliegen vanuit Amerika is te duur.”

Prijzen

“Voor mij zijn de maximum prijzen bereikt. Hier willen we niet overheen gaan.” De festivaldirecteur beseft wel dat de situatie volgend jaar anders kan zijn. “Zo is de BTW op bier van 19 naar 21% verhoogd en stegen de accijnzen op alcohol. Dus wordt de inkoop duurder. Toch handhaven we dit jaar de consumptieprijzen. Maar we weten niet wat volgend jaar brengt. Per 1 januari wordt bovendien de leeftijdsgrens voor alcohol verhoogd naar 18 jaar.”

Pinkpop heeft de beste line-up? Dat is natuurlijk een relatieve uitspraak. Toch zullen de ‘kenners’ ervan smullen. Aanstaande woensdag, 20 februari, is de persconferentie van Pinkpop. Dan worden 35 van de 40 namen bekend gemaakt. Op die dag weten we ook of bovenstaande citaten grootspraak, blufpoker of realiteit zijn.

We zijn benieuwd wat jij denkt. Grootspraak, blufpoker of realiteit?

Bron en het gehele artikel: 3voor12

Pinkpop Logo

Pinkpop 2025

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 20-22 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen