Festivalverslag: Eurosonic voorbereiding begint met Iceland Airwaves

Eurosonic Noorderslag live

Van 5 tot en met 9 november vond in Reykjavík het jaarlijkse showcase-festival Iceland Airwaves plaats. Festileaks was erbij en zag hoe vele IJslandse kleine namen als Vök en Soley probeerden te imponeren in het prachtige landschap. 

Hoe je je het best kunt voorbereiden op Eurosonic Noorderslag 2015? Door Iceland Airwaves te bezoeken! Komend jaar staat het thema ‘IJsland’ namelijk centraal op het Groningse festival. En laat Airwaves nu juist vooral haar binnenlandse artiesten een podium bieden om hun kunsten te vertonen. Zo zijn Vök, Samaris, Kiasmos en Soley op beide noordelijke festivals te bezichtigen. Zij mogen het publiek dit jaar overtuigen naast grote namen als The War on Drugs, Caribou en Hozier.

Vök

Op woensdagavond 5 november opent Vök het festival. Dat doen zij in het oude operagebouw Gamla Bio, een soort Paradiso in het klein. De driekoppige band opent het festival op magistrale wijze. De link naar The XX is snel gemaakt. Toch hebben ze een eigen geluid, wat vooral komt door de saxofonist die met de zangeres de basis van de band vormt. In IJsland is de band al razend populair, wat wel te merken is aan de rij die tot ver buiten de zaal staat. Wie twee dagen later de band nogmaals ziet, krijgt echter een kleine teleurstelling te verwerken. In het grote Harpa weet de band de positieve indrukken niet nogmaals op te wekken. Of dat komt door de vele onofficiële optredens (die in allerlei kledingzaken, winkels, cafés en bioscopen plaatsvinden) of doordat de band eerder op de avond al vrolijk aan het bier zat bij de band Mafama is echter onduidelijk.

Mafama

Mafama is een tweede band die veel losmaakt in IJsland. De vier jonge bandleden weten de boel flink wakker te krijgen met een elektronisch geluid dat doet denken aan het Belgische Soulwax en Goose. Hoewel de band al sinds 2013 bij elkaar is, lijkt het nog niet overal lekker te lopen. Het feest barst echter echt los wanneer de mannen Sonny inzetten. De locatie draagt daar ongetwijfeld aan bij. Het Húrra is een kroeg met een kleine achterzaal waar de hipste IJslanders gedurende het festival te vinden zijn. Met het naastgelegen Gaukurinn blijkt dit de hotspot te zijn voor vernieuwende muziek. Overigens is de band een dag later nogmaals te zien; vroeg in de middag spelen ze in een platenzaak. Wonderbaarlijk genoeg klinkt het optreden daar een stuk strakker en is de stem van de zanger een stuk helderder. Misschien dat ook hier de alcohol van de avond ervoor spelbreker was? Het publiek is overtuigd, evenals de muziekkenners. Na afloop vraagt een vertegenwoordiger van platenlabel Wall of Sound om een handtekening onder een snel in elkaar gezet contract. Kunnen we volgend jaar het album al verwachten? Zullen ze nu ook nog aan de line-up van Eurosonic-Noorderslag toegevoegd worden? Als organisator zou ik het zeker proberen.

Techno

In het Harpa, het grote concertgebouw dat doet denken aan TivoliVredenburg, is ondertussen techno van IJslandse bodem te horen. The Mansisters weten het publiek echter niet echt aan het dansen te krijgen. Dat ligt echter niet aan hun muziek. Met een sterk opgebouwde set proberen zij een halve zaal in beweging te trekken. Op een paar kleine groepjes uitzinnig losgaande mensen na staat het grootste deel van het publiek toch wat onwennig te kijken. In de naastgelegen zaal krijgt Kiasmos ook de voetjes niet van de vloer. Hoewel zij een meer melodieuze, toegankelijkere techno laten horen, staat men vooral toe te kijken. Begrijpt men in IJsland deze muziekstroming niet? Een dag later blijkt dat niet het geval te zijn. In het Reykjavik Art Museum warmt Introbeats met een korte set het publiek op voor een lange avond in de kou wachten. Het publiek heeft er veel zin in en danst zich lekker los. Misschien is het dan toch het Harpa zelf dat, net als TivoliVredenburg in Nederland, niet de meest sprankelrijke locatie is die uitnodigt tot het wagen van een dansje?

Lange rijen bij de grote namen

Wie naar IJsland is gekomen voor de grote namen, komt bedrogen uit. Tot ver buiten de locaties staan rijen mensen om Asgeir, The War on Drugs, Hozier of Caribou te bekijken. Wees op tijd, is de tip die je vooraf al kunt lezen op fora of verslagen van vorige edities van het festival. Gelukkig is voor iedereen die niet in de rij wil staan nog genoeg te beleven. Alle locaties zijn namelijk binnen tien minuten lopen te bereiken. Daardoor kun je ook zomaar staan genieten van Samaris. Ondanks de IJslandse teksten weet de band met hun elektronische geluid de zaal volkomen voor zich te winnen. Soms zweverig en dan weer hard de realiteit in getrokken door stevige beats.

Op heel andere wijze weet Soley in Frikirkjan het publiek voor zich te winnen. Met veel ironie laat zij weten als een echte professional door het muziekleven te willen gaan. Voor haar komende tour door Europa heeft ze daarom nieuwe apparatuur aangeschaft. Helaas wil nog niet alles even goed werken, waardoor zij tussen de nummers door hulp nodig heeft van verschillende technici. Door ondertussen met het publiek te praten, creëert ze wel een intieme sfeer in de kerk. Op elektronische muziek naar mooie verhalen over vrouwen die mannen doden, doet Soley de luisteraar denken aan de vroege Björk. Een groter compliment kun je in het Noorden van Europa niet maken.

Eurosonic-Noorderslag 2015

Zo bood Iceland Airwaves 2014 een goede voorbereiding op Eurosonic-Noorderslag, dat van 14 tot 17 januari 2015 plaats zal vinden. Geïnteresseerd geraakt? Koop je tickets vanaf zaterdag 22 november 10:00 via www.ticketmaster.nl of in Groningen bij de kassa van De Oosterpoort en Plato Groningen. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 70,-, afhankelijk van het aantal dagen dat je wilt bezoeken. Meedoen aan de conferentie kan ook. Deze tickets zijn al verkrijgbaar vanaf 135,-.

 

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2025

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 15-18 januari 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen