Round-up: Deze festivals hadden de beste line-up van 2015

Het festivalseizoen zit er alweer op, tijd dus voor een rit door memory lane. Na flink wat interviews met de bezoekers – yes, jullie – presenteren wij hier de eerste categorie: de top 5 line-ups van 2015. Onderstaande festivals scoorden het best in de categorie ‘Programma’.

Noot: Deze top vijf is volledig gebaseerd op cijfers die wij van festivalbezoekers – jullie – op het terrein hebben ontvangen. Dit festivalseizoen hebben wij bijna 2000 beoordelingen over meerdere categorieën bij elkaar verzameld, waarop wij vervolgens deze lijst op baseren. Check hier alle festivals die meededen.

5. Lowlands

5. Lowlands [round-up programma]

Lowlands wist misschien niet uit te verkopen, maar daar was op het terrein niets van te merken. Zo stond het elke avond stampvol bij de Alpha voor topacts als Ben Howard, The Chemical Brothers en Major Lazer – om nog maar te zwijgen over de intense hype rondom Underworld. Ook zagen we in de vorm van Tame Impala één van de beste sets van het seizoen. En het optreden van Opgezwolle? Eén om nooit te vergeten. Niet alleen het muzikale programma zat dit jaar weer stampvol opkomend en bekend talent, maar ook het randprogramma kwam de verwachtingen weer te boven. De liefde voor Lowlands is er nog steeds.

4. Best Kept Secret

4. Best Kept Secret [round-up programma]

Voor de derde keer werd het terrein op de Beekse Bergen weer ruim bezocht door de hipste festivalgangers én een divers aanbod aan artiesten. Indie, folk, elektronica, rock en hiphop: you name it. The Libertines speelden misschien wel hun beste set van het jaar op BKS. Maar de acts onderaan het affiche waren minstens net zo interessant als de acts die ONE mochten afsluiten. En dan kwam Best Kept Secret dit jaar ook nog de nachtbrakers tegemoet met de introductie van hun nachtprogramma. Tot 04:00 doorgaan was dus alles behalve een probleem – met uitzondering van the morning after.

3. Rock Werchter

3. Rock Werchter [round-up programma]

Rock Werchter had het dit jaar niet mee. Meerdere artiesten cancelden hun optreden, waaronder uiteraard Foo Fighters. Maar dat mocht de pret niet bedrukken. Nog steeds zette de organisatie een prachtige line-up neer, met o.a. The Chemical BrothersMumford & Sons, Lenny Kravitz en natuurlijk festivalkoning Muse. Daarnaast bood het festival voor ieder wat wils op de verschillende vernieuwde podia. Zo kon je losgaan op het nostalgische Watskeburt of heerlijk genieten op een goed gevulde weide met Royal Blood. De tent barstte uit zijn voegen bij de optredens van Oscar And The Wolf, Alt-J en Damien Rice. Werchter 2015 was grootser dan ooit.

2. North Sea Jazz

2. North Sea Jazz [round-up programma]

Alleen een jazzfestival is North Sea Jazz al lang niet meer. Blues, soul, r&b, pop en hiphop zijn niet alleen te vinden op het festival, maar het grote deel van het hoofdprogramma behoort tot deze genres. Met maar liefst 14 plekken waar artiesten spelen en draaien is er voor ieder wat wils en zo wordt er ook geprogrammeerd. Aanstormend talent als Benjamin Clementine, gevestigde namen als Paolo Nutini en jazzlegendes als Chick Corea en Herbie Hancock waren dit jaar allemaal te vinden op North Sea Jazz.

1. Graspop

1. Graspop [round-up programma]

En op nummer één, het walhalla voor de liefhebbers van het stevige werk: de 20e editie van Graspop. Slipknot, Motörhead en Korn brachten de denderende gitaren naar het terrein. Maar ook voor de ‘rustige’ muziek waren er de nodige acts te vinden. Zo brachten Kiss en The Scorpions de ‘old school’-feeling over de Desselse weide. Ook waren de crowdsurfers dit jaar niet te missen. Bij Parkway Drive ging er van alles over het veld. Naast de honderden mensen bevonden zich ook opblaasdolfijnen en -krokodillen in het publiek en kwam er zelfs een rolstoel voorbij. Kortom, Graspop 2015 was een zwaar succes.

Morgen presenteren we hier de 5 festivals die het best scoorde in de categorie ‘Sfeer’. De 5 grootste feestjes van 2015! Via Facebook blijf je op de hoogte.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2015

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 19-21 juni 2015
Tickets Niet meer beschikbaar.