Popgeschiedenis herleeft met ‘Hey Jude’ van Paul McCartney

2344

In de rubriek ‘Set Closers’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Deze week de laatste headliner van Pinkpop: Sir Paul McCartney. Macca neemt ons mee de popgeschiedenis in met de afsluiter ‘Hey Jude’.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘Hey Jude’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]W[/mks_dropcap]ow. ‘Live and Let Die’ is net met gierende gitaren en vuurwerk gebracht en de rust is wedergekeerd op de festivalweide. Sir Paul neemt plaats achter zijn typisch in jaren 70 stijl beschilderde piano. “Don’t be shy and join all in”, draagt hij iedereen op. Vanaf de eerste noten heeft hij het gehele publiek mee. Handjes in de lucht en zingen maar! ‘Da da da dadadaaa dadadaaa Hey Jude!’

‘Hey Jude’ is de eerste single uitgegeven op The Beatles’ eigen platenlabel Apple Records en verscheen in 1968. De song is ruim 7 minuten lang en daarmee de langste single die ooit in de Britse hitlijsten heeft gestaan. Een ingekorte versie van ‘Hey Jude’ weet negen weken lang eenzaam aan de top van de US Billboards te staan, en is daarmee verreweg de grootste Amerikaanse hit voor The Beatles. In Nederland stond het nummer zeven weken lang op nummer 1. Afgelopen jaar scoorde ‘Hey Jude’ nummer 48 in Radio 2’s Top 2000.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

Paul Mccartney

Paul McCartney schreef ten tijde van de scheiding van John Lennon en zijn eerste vrouw Cynthia, een nummer voor hun toen 5-jarige zoon Julian. De song, origineel genaamd “Hey Jules”, was bedoeld als een hart onder de riem van de kleine jongen. Julian Lennon ontdekte pas als tiener dat het nummer voor hem geschreven was, rond de tijd dat zijn contact met zijn vader weer hersteld was. Toen Paul McCartney het nummer voor het eerst speelde voor John Lennon, dacht laatstgenoemde dat het voor hem geschreven was. De zin “You were made to go out and get her” interpreteerde hij als boodschap van Paul om zijn eerste vrouw te verlaten en achter Yoko Ono aan te gaan. “I always heard it as a song to me,” zei Lennon.

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Hey Jude’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!

Als Content Manager verantwoordelijk voor o.a strategie en performance. Beschouwt Paradiso als haar huiskamer en festivals als haar zomervakantie. Al vele festivals bezocht, maar Lowlands (16x) en DTRH (6x) blijven favoriet.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.