Jan Smeets over zijn favoriete headliner, concurrentie met Rock Werchter en pre-sales

Jan Smeets
Foto: Kamiel Scholten (Festileaks)

Nieuw: elke maand praat Festileaks met een festivaldirecteur. Het kan niet anders dan dat we aftrappen met de directeur der directeuren: Pinkpop-baas Jan Smeets. Jullie hadden de kans om hem alle vragen te stellen, en wie Jan een beetje kent weet dat ‘ie maar al te graag antwoord geeft.

[one_half]

Jan Smeets
Foto: Kamiel Scholten (Festileaks)

Geen tijd om alles te lezen? Dit zijn de hoogtepunten:

  • Jan Smeets noemt Bruce Springsteen zijn favoriete headliner ooit.
  • Vier dagen Pinkpop is geen optie, dit jaar kan je niet cashless betalen op Pinkpop.
  • Er wordt nog altijd veel nagedacht over een vriendenpas of een voorverkoop, voorlopig geen uitsluitsel.
  • Muse verkocht in 2015 slechts 12.000 van de 25.000 dagkaarten. Dit jaar is de vrijdag bijna uitverkocht.
  • Jan Smeets probeert hiphop aan te kaarten bij de programmacommissie, met weinig succes.
  • Er komen zittribunes bij de 3FM stage en drie uitgangen.
  • Er zal zeker gesproken worden met Paul McCartney over het ‘All You Need Is Love’ moment aan het eind van Pinkpop.

[/one_half]

[one_half_last]

Wie is voor jou de grootste headliner ooit op Pinkpop?

“Ik zou nu kiezen voor de eerste keer Bruce Springsteen, dat was echt een groot feest. Dat had ook te maken met de uitstraling van die man zelf, een gezonde en harde werker. We staan heel vaak naar een act te kijken en dan weten we niet hoe we dat ooit moeten gaan toppen. Ik ben bang dat er een keer een punt komt dat het ook niet meer kan.”

Waar gaat Pinkpop zich dan op richten? Nog maar een keer Muse of Coldplay boeken?

“Rock Werchter doet het al. Herman (festivaldirecteur Rock Werchter, red.) zegt: ‘Zolang iemand honderd procent in orde is en honderd procent goede muziek maakt dan boek ik hem desnoods voor de twintigste keer’. Wij hebben een heel raar beleid dat we dat proberen te voorkomen. We hadden een keer vijf keer in korte tijd Faithless, daar werden we toen op afgerekend. Ik denk dat Faithless op dat moment geen goede plaat had en dat het publiek dat niet waardeerde, toen ben ik onderuitgegaan.”

“Ik krijg heel veel vragen over The Who, zij willen alleen headliner zijn en die plek kan ik ze nu niet aanbieden.”
[/one_half_last]

Wordt het dan geen tijd voor Pinkpop om naar vier dagen te gaan?

“Ik hoor tot de categorie mensen die vier dagen en meer te veel vind, mensen zijn dan te moe. Ik heb 21 jaar in de politiek gezeten en dan ben je soms bezig met het opvoeden van mensen. Althans dat maakt een mens zichzelf wijs. Ik pleit bij Europarlementariërs dat alle festivals hetzelfde aantal dagen krijgt, dezelfde curfew en geluidsrestricties. Ook het beleid wat betreft de leeftijdsgrens voor alcohol en roken moet in heel Europa hetzelfde worden.”

Herman Schueremans zegt dan toch gewoon ‘je bent niet goed wijs’.

“Dat zegt ie niet zo. Hij zal vast iets gezegd hebben over mijn voorstel maar daar hoef ik me niks van aan te trekken. Pinkpop ten opzichte van Rock Werchter is feitelijk oneerlijke concurrentie. Hij mag vier dagen en wij maar drie, dat betekent dat hij dus ook vier headliners heeft. Werchter mag ook tot twee uur doorgaan en ik tot twaalf. Maar zoals gezegd ben ik geen voorstander van meer dagen en een late curfew.”

Kan jij dan niet beter pleiten voor een paar uurtjes meer?

“Ja, maar dan zou ik mijzelf tegenspreken. Zolang ik deze maatregel naar mijn hand kan zetten wil ik dat blijven volhouden. In de natuur is er een dag en een nacht en dat is niet voor niks. ’s Nachts horen de mensen gewoon in bed te liggen, punt.”

Je noemde Bruce Springsteen al even. Hij staat dit jaar in Nederland maar ook op Werchter Classic. Waarom heb je hem niet voor Pinkpop Classic geboekt?

“Op de eerste plaats is Bruce Springsteen veel te duur voor Pinkpop Classic. Werchter Classic is totaal anders van opzet. Maar ik wil geen Pinkpop Classic, hoe bescheiden ook, als ik daarmee concurreer met Bospop. Een van de redenen waarom ik gestopt ben met Classic is omdat we de laatste keer veel geld zijn verloren, we hebben toen een half miljoen bijgelegd. Toen jij hier binnenkwam heb je toch geen boom gezien waar geld aan groeit?”

Dus geen Pinkpop Classic meer?

“Als er een A-groep is die een terrein nodig heeft kan het. Zo heb ik Roger Waters gehad, alleen kwamen er maar 20.000 mensen op af. Als hij optreedt in Duitsland staan er 50.000, ik moet minimaal 30.000 mensen hebben. Dan moet ik me toch afvragen of hier wel genoeg mensen wonen om de kosten terug te verdienen.”

Pinkpop 2015
Foto: 3POOT

 

Je hebt aangegeven dat er bepaalde acts zijn die je zelf doordrukt, dat heb je in het verleden gedaan met Kensington. Welke acts heb je er dit jaar doorgedrukt?

“Paul McCartney natuurlijk. Vorig jaar heb ik hem gezien op Roskilde. Het mooie is dat er 60.000 man alle liedjes konden meezingen. Ook Kygo heb ik doorgedrukt, het is grappige muziek en we willen elke dag een interessante danceact hebben. We kunnen gewoon niet achterblijven.”

Op de line-up staan Rammstein en Doe Maar na elkaar. Dat is toch een vreemde combinatie?

“Dat is een hele vreemde combinatie, de programmacommissie heeft dat zo bepaald. Zij denken dat de jongens die van Rammstein houden naar de 3FM stage gaan om Puscifer te zien en de rest dan bezig is met Doe Maar. Ik had het nooit zo bedacht. Ik denk dat de Rammstein fans gewoon gaan wachten in het voorste vak. Aan de andere kant; ik stel het programma niet meer samen, die commissie is er niet voor niks.”

Benieuwd naar de headliners van volgend jaar? Jan heeft er al ideeën over.

Er wordt veel gevraagd naar een voorverkoop. Waarom doet Pinkpop geen pre-sale?

“Waarom zou ik een pre-sale moeten doen? Omdat het een tientje goedkoper is? Ik wil niet doen wat anderen doen. Er zijn festivals die geen succes hebben met de voorverkoop, die krijgen het niet eens uitverkocht. Ik ga er van uit dat mensen die naar Pinkpop willen gaan toch wel een kaartje zullen kopen, dat is dit jaar weer gebleken en daar zijn we natuurlijk erg trots op.”

Precies: de echte fans kopen toch wel een kaart. Ook als het slechter gaat met het festival, zoals in 2005. Kan je ze niet tegemoetkomen?

“We zijn al de hele tijd aan het zoeken naar een soort vriendenpas, zoals op Glastonbury. Daar hebben blijkbaar 240.000 mensen een pasje, van al die mensen kunnen dan maar 140.000 mensen een kaartje kopen. De vraag is: hoeveel kaarten moet ik in de pre-sale doen? Er wordt ook altijd verwacht dat er korting is. Moeten het dan 10.000 of 20.000 kaarten zijn? Met een tientje korting ben ik dan al 200.000 euro kwijt.”

De echte fans is het toch niet te doen om een tientje.

“Dat betwijfel ik. Wij zijn er nog niet over uit, ook over de vriendenpas niet.”

Pinkpop
Foto: Sascha Teschner

 

Pinkpop verkocht dit jaar in recordtijd alle weekendkaarten. Vorige week kon ik nog een kaartje bestellen. Hoe zit dat?

“Er stonden zoveel mensen in de rij bij fysieke voorverkooppunten dat ze daar extra veel kaarten gingen printen, dat is uitdrukkelijk verboden. Daar bleven toen hele stapels liggen. Wij krijgen op een gegeven moment door dat 40.000 weekendkaarten zijn verkocht. Alle kaarten die zijn blijven liggen hebben we teruggenomen en opnieuw in de verkoop gedaan. Wij hadden dat conform het contract met de voorverkoopadressen niet hoeven doen. Intussen zijn die kaarten wel allemaal verkocht. Het veroorzaakte wel gedoe op social media. Helaas gebeurde dit buiten onze schuld.”

Staan er volgend jaar nog rijen voor de deur?

“Ik denk het wel. Ik vind het veel te leuk.”

Op Pukkelpop kost een biertje dit jaar €3. Is dat ook de toekomst van Pinkpop?

“Ik moet daarbij wel zeggen dat als je daar een muntje in de voorverkoop koopt, het €2,50 kost. Ook ben ik benieuwd hoeveel ze daar schenken. Wij hebben 25 centiliter glazen, veel festivals hebben 20 centiliter, dat moet je dan ook eens uitrekenen. Ik maak niks duurder, een bon blijft bij €2,50. Dat is ook vanuit gemak, dan heb je er vier voor tien.”

Op Sziget kan je cashless betalen, dat werkt hartstikke goed. Wil Pinkpop daar ook naar toe?

“Er zijn heel veel cashless-systemen failliet gegaan, dan kan je naar je geld fluiten. We hebben vaak de klacht dat mensen nog bonnetjes overhouden, die zijn een jaar later niet meer geldig om te voorkomen dat ze worden vervalst. Het blijft vervelend als je bonnen overhoudt, maar bij cashless-systemen blijft er nog veel meer over. Mensen zien niet meer wat ze hebben, je moet eerst naar een oplader om te kijken wat je nog hebt, dat werkt ook echt vertragend aan de kassa.”

Pinkpop 2015
Foto: Sascha Teschner

 

Hoe zou je de line-up van dit jaar waarderen in vergelijking met de laatste tien jaar?

“Als je de line-up vergelijkt met vorig jaar is de vrijdag ijzersterk. We dachten toen een slag te slaan met Muse. De vrijdag blijft moeilijk, die hebben we nog nooit uitverkocht, daar zijn in totaal 27.000 dagkaarten voor, zoals voor elke dag. Het zou dit jaar best kunnen gebeuren, de vrijdag staat al op 23.000 verkochte kaarten. Vorig jaar is het blijven hangen op 12.000, dat is de jongens van Muse ongetwijfeld ook tegengevallen. In vergelijking met andere jaren is dit een heel goed jaar.”

Er is veel kritiek op de line-up: Doe Maar en Rammstein na elkaar maar ook te weinig alternatieve acts. Kan je die kritiek begrijpen?

“We hebben altijd kritiek gehad op het programma. Dat moet ook vooral zo blijven, het houdt ons scherp. De mensen die kritiek hebben moeten wel weten hoe het in elkaar zit.”

Kan je dat verwachten?

“Dat weet ik niet. Als je ergens €195 aan uitgeeft, neem ik aan dat je je wel ergens in verdiept. Mensen moeten zich eerst eens voorstellen waarom onze line-up zo is, dan pas kunnen ze oordelen. Het programma is gemêleerd, wij zijn geen FortaRock en ook geen Bluesrock. We hebben eigenlijk exact hetzelfde programmabeleid als Rock Werchter, alleen zij hebben een extra dag. De extra dag betekent dat wij 58 bands hebben en Rock Werchter 76.”

Op Pinkpop ontbreken de laatste jaren grote internationale hiphop namen. Waarom is dat?

“De programmacommissie is niet direct voor hiphop. Ik heb daar op gewezen, zeker nadat bij Noorderslag New Wave de popprijs won. We moeten het niet onderschatten, het is zeker een punt van discussie. In het verleden was dat ook zo, soms kan je iets niet negeren. Ik zou ook niet weten waarom we hiphop moeten negeren.”

Waarom doet de programmacommissie dat dan wel?

“Ik heb niet echt doorgevraagd. Soms zijn ze dermate resoluut in hun opvatting. Ik wil ook altijd zoveel mogelijk vrouwen op het podium. Niet omdat het vrouwen zijn, maar zoals Halestorm, dat is toch geweldig.”

Wil je weten wanneer de laatste Pinkpop-namen komen? Jan heeft de datum alvast in zijn agenda omcirkeld.

Op welke manier onderscheidt Pinkpop zich dan nog van de andere festivals?

“Ik heb twee jaar geleden een keer gezegd dat festivals zijn in te delen in de eerste divisie en de eredivisie. Wij doen Champions League met Rock Werchter en Rock am Ring. Ik zie de kleinere festivals niet als concurrent, maar soms ben je er namen aan kwijt. Ik heb niks tegen kleinere festivals als je merkt dat een organisatie daar ziel en zaligheid heeft ingestopt, ik probeer die festivals zelfs te bezoeken.”

Is er geen concurrentie in Nederland?

“Tot nu toe niet, maar ik klop het af. Op een gegeven moment kan het wel gebeuren. Ook Werchter is geen concurrent. Dat we dezelfde headliners hebben vind ik niet jammer, het is in een ander land. Ik was ooit op Werchter en toen kwam ik vier mensen uit Oss tegen, riepen ze: ‘Hé Smeetsie, godverdomme, hier hebben ze pas goede friet!’ Toen dacht ik: we hebben dezelfde cateraar! Sommige festivals maken zelfs reclame voor de foodtrucks, die hebben wij al tien jaar. Het zijn precies dezelfde ondernemers! Ze draaien het burgertje daar echt niet drie keer om.”

De eerste keer Best Kept Secret waren de bezoekers lyrisch over het programma maar ook over het eten. Begrijp je dat?

“Dan zijn ze nog niet op de Kalm Aan Laan geweest, wij zijn er mee begonnen. Dat was toen onvoorstelbaar uniek, nu doet iedereen het. Je hebt in Amsterdam nu het festival Rollende Keukens, dat is bedacht op Pinkpop. De festivaldirecteur van Rollende Keukens staat al 25 jaar op Pinkpop.”

Moet Pinkpop dan niet aan nieuwe dingen gaan denken?

“Soms moet je de dingen die leuk zijn blijven koesteren, al doen we wel dingen anders. We hebben nagedacht over de drukte die er was bij Avicii, die zal er dit jaar bij Major Lazer zijn. Daar gaan we op anticiperen, er komt bij het 3FM-podium twee zittribunes en drie uitgangen.”

Pinkpop heeft veel tradities, een van die tradities is ‘All You Need Is Love’ aan het einde van het festival, nu heb je een van de schrijvers op het podium. Gaat Paul McCartney het nummer spelen?

“Het nummer staat normaal niet op de setlist. We gaan erover praten natuurlijk, maar het is nog niet aan de orde. Ik weet wel wat voor een vuurwerk hij meeneemt, daar valt dat van ons bij in het niet. Ik kan moeilijk met mijn vuurwerk aankomen na Paul McCartney, maar over ‘All You Need Is Love’ is nog niet gesproken.”

Pinkpop 2015
Foto: René Bradwolff