Jan Smeets over Pinkpop 2023: “Ik zit me daar voortdurend te ergeren”

Jan Smeets
Foto: Kamiel Scholten (Festileaks)

Twee jaar na het aftreden van Jan Smeets als directeur van Pinkpop lijken de twee nog altijd onafscheidelijk verbonden te zijn aan elkaar. De voormalig-festivaldirecteur heeft zich, net als in 2022, uitgelaten over de gang van zaken op Pinkpop 2023.

In het radioprogramma Jan-Willem Start Op wordt Mister Pinkpop wakker gebeld. Jan Smeets laat weten dat hij “gewoon” weer drie dagen lang op Pinkpop 2023 was te vinden. Tussen alle festiviteiten door is er gelukkig ook een mogelijkheid om even de rust te pakken. “Ik heb daar een cabin staan, waar ik me kan terugtrekken.” Dat terugtrekken heeft Jan Smeets ook nodig gehad als we hem mogen geloven. Hij blijft namelijk kritisch op de organisatie van het festival na de vraag of Jan rond kan lopen zonder zich te bemoeien met kleine organisatorische dingetjes. “Ik zit me daar voortdurend te ergeren”, geeft hij aan. “Dat vind ik wel heel erg. Ik heb al die woorden zo vaak moeten aanhoren: ‘Je moet het loslaten Jan.’ Ik zeg jongens doe eens niet zo raar. Godverdomme ik ben 78 (red.), dat gaat zo makkelijk niet.”

Bijzonder afscheid Jan Smeets

In september 2020 wordt het pensioen van ‘Mister Pinkpop’ aangekondigd. De Pinkpop-oprichter functioneert vanaf dit moment niet meer als directeur, maar adviseert opvolgers Niek Murray, Sierk Janssen en Tirsa Creusen wel nog. In 2022, de eerste editie nadat Jan Smeets directeur-af is, is hij kritisch. Dat is zacht uitgedrukt, over de terrein-indeling is de voormalig directeur het niet eens: “Godverdomme, wat een puinhoop.”

Tijdens Pinkpop 2022 stond de voormalig festivaldirecteur voor headliner Pearl Jam in de schijnwerpers. Het afscheid van de levende Pinkpop-legende stond zelfs op de line-up, en trok dan ook veel bekijks. De roze massa aan festivalgangers zorgde voor een oorverdovend applaus toen Jan Smeets het podium opliep, waarna hij niet veel later geëmotioneerd raakte. Eric Corton zweepte het publiek nog eens op: ‘Een beter cadeau kun je hem niet geven. Laat je horen voor, Jan Smeets!’ Gevolgd door een ode van het de Pinkpop-menigte: ‘Jantje, bedankt! Jantje, bedankt!’

Meer Pinkpop 2023

Afgelopen weekend genoten meer dan 60.000 bezoekers elke dag van optredens op Megaland. Van snel opkomende TikTok-sensaties tot gerenomeerde artiesten zoals Robbie Williams. En van de tweede vrouwelijke headliner in de geschiedenis van het festival, P!nk, tot publiekslieveling The Script, er was veel moois te beleven. Was jij afgelopen weekend op Pinkpop 2023? Laat weten wat jouw top 3 van Pinkpop 2023 is via onderstaande Facebook-post.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.