Declan McKenna op Musilac 2022: “We willen het publiek en onszelf bij iedere show verrassen”

Declan McKenna Musilac @ Arnault Breysse

Dit is één van de concerten die ons het meest is bijgebleven tijdens Musilac 2022, in Aix-Les-Bains, in het oosten van Frankrijk. Declan McKenna is een van de zeven favorieten van deze editie. Aan de rand van het grootste natuurlijke meer van Frankrijk kwamen we McKenna tegen. Hij vertelde ons over zijn relatie met Franse festivals en venues, maar ook over zijn gedenkwaardige show op Glastonbury. Een terugblik op intense optredens.

Hoe voel je je een paar uur voordat je voor het Franse publiek speelt, na een aantal data in Parijs en Lille?

“Goed. Ik voel me opgewonden. Het is gewoon een hele fijne en relaxte week in Europa. We hebben een paar festivals gedaan en een paar van onze eigen shows gespeeld. Het weer is ook prachtig, we hebben bijvoorbeeld kunnen zwemmen in verschillende meren. We hebben echt een relaxte tijd in Frankrijk. Dus ik voel me goed! De shows waren ook goed en fijn om te spelen. Ik ben heel blij om hier te zijn.”

Musilac - © Bazil Hamard
Photo credit: Bazil Hamard / Musilac 2022

Vorige week speelde je op de Eurockéennes, als opening voor Muse. Heb je al eerder voor zo’n grote artiest geopend? 

“Ik denk niet dat we dat ooit gedaan hebben, niet op die manier. Ik kan het me in ieder geval niet herinneren. Maar het was echt, echt heel cool. We stonden alleen op de affiche. Muse heeft zo’n grote productie. Henry, die bij ons saxofoon speelt (alleen vanavond niet op Musilac), speelt een paar verschillende instrumenten. Hij is zijn leven lang al groot Muse fan. Dus het was voor ons ook erg leuk om te zien dat hij zo enthousiast is. We speelden daar voor een enorme menigte, waarschijnlijk groter dan ons publiek op Glastonbury.”

Over Glastonbury gesproken, je hebt daar vier keer gespeeld als ik me niet vergis?

“We hebben daar inmiddels zes shows gespeeld! We hebben ook een paar kleinere gigs gedaan toen we daar waren. Dus het is voor ons bijna thuiskomen als we op Glastonbury mogen spelen. Dat is belangrijk voor me omdat het elke stap in mijn carrière vertegenwoordigt. We hebben daar verschillende shows gespeeld en op verschillende podia gestaan. Bij Glastonbury denken ze altijd goed mee met ons, dat is geweldig. Het is festival is ook geweldig.”

Op het podium hebben jullie een geweldige energie. Hoe is het om zo energiek op te treden? Hoe vind je het om mensen te vermaken?

“Ik voel dat ik die energie op het podium moet vinden en dat de hele dag kan volhouden. Als ik me super chill voel, dan zal de show ook relaxt zijn. Als ik het gevoel heb dat ik iets heel intens wil doen, dan probeer ik de show ook intens te maken. Ik heb altijd al echt een show willen neerzetten, in plaats van gewoon opdagen en de liedjes spelen, echt iets groots doen. We willen iedere keer dat we een show spelen het net iets anders doen en daarbij onszelf verrassen en een verrassing zijn voor ons publiek. We stuiteren samen op het podium en iedereen in het publiek voelt dat. Ik ben tegen het einde van de set over het algemeen vrij moe omdat ik in het laatste nummer alles probeer te geven. Soms werkt het. Maar soms reageren de mensen er niet echt op.”

Helpt het om steeds een andere ervaring te bieden aan het publiek?

“Ik denk het, want je voelt het in de menigte. Anders is de show elke keer een beetje hetzelfde. Het is minder plezierig. We hebben momenten dat we wel in dat patroon raken, dus dan voeleen we dat we de setlist moeten veranderen. Of we moeten wat wat showelementen een beetje aanpassen omdat ik anders voel dat we in oude gewoontes vervallen.”

“Mijn band is zo goed, ze kunnen alle tracks iedere keer strak in dezelfde volgorde spelen, maar dat is niet het beste voor de show. Dus we moeten dingen om blijven gooien om elkaar te prikkelen en elkaar te verrassen op het podium. Ik denk dat daardoor echt onze magie op het podium ontstaat.”

Declan McKenna @ Musilac – Arnault Breysse

‘You Better Believe!!!’ opent jullie nieuwe album Zeros. We worden meegesleept door de drums die je vocale aanwezigheid introduceren. Is dat de energie die we ook op het podium kunnen verwachten?

“Ja, ik denk het wel. Het is een set met veel energie waarin ups en downs aanwezig zijn. We willen de energie overbrengen van een groep muzikanten die samen met plezier op het podium spelen. Ik denk dat het idee achter het album is om iets te hebben dat levendig en een beetje rauw aanvoelt, met knapperige drums en een heleboel scherpe geluiden. De toon is erg scherp en agressief. Ik heb ook gemerkt dat we na verloop van tijd ook zwaardere versies zijn gaan spelen van de nummers van het eerste album.”

“Nu hebben we ook van die intense momenten. Ik denk dat het belangrijk is om ons op sommige momenten terug te trekken, om echt te voelen wanneer het hard gaat, om twee kanten van de medaille te laten zien. Daarbij denk ik dat je de energie soms ook naar beneden moet brengen om daarna echt te exploderen om echt los te gaan. Zo kan je het publiek ook de energie laten voelen, in plaats van constant in een high energy te zijn.”

Musilac Logo

Musilac 2024

Locatie
Frankrijk
Aix-Les-Bains, Frankrijk
Datum 10-13 juli 2024
Line-up
Justice
Placebo
Macklemore
Tickets Kopen