Where The Wild Things Are 2016 opent het festivalseizoen memorabel

Het was een groot succes afgelopen weekend: Where The Wild Things Are 2016. De inmiddels vierde editie van het festival werd bezocht door 4.000 bezoekers, en was daarmee volledig uitverkocht. Het daarmee intieme festival opent het festivalseizoen met een diverse muzikale programmering, een subtropisch zwemparadijs en indiebingo.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 bungalowbuurtjes naar hun mening.

Foto’s: Debbie Spaan

Programma: 8

Jinte Balthazar wtwta16Het zat Where The Wild Things 2016 in de aanloop niet mee. Diverse aangekondigde artiesten moesten om verschillende redenen hun optreden afzeggen, waaronder The Kills, Fat White Family en The Jacques. De organisatie pakte goed door met vervangers als OTHERKIN, The Indien en Gallowstreet. Laatstgenoemde heeft op de vorige editie van het festival ruimschoots bewezen garant te staan voor een feest. Ook deze editie zet Gallowstreet het festivalpubliek op z’n op. Naast het officiële optreden in de Action Factory, verschijnt de brassband ook ’s nachts ná de afterparty’s op straat én zondagmiddag in het zwembad om het publiek te vermaken. De headliners van het festival weten allen het publiek te boeien. Balthazar houdt het publiek in beweging met een nieuwe setlist, De Jeugd Van Tegenwoordig zorgt met een hitshow voor een waar meezingfeest en De Staat laat de toeschouwers letterlijk in een kolkende massa achter.

Sfeer: 8

wtwta16 indiebingoDe winter duurt lang en het publiek heeft gesnakt naar het festivalgevoel. Op vrijdag vanaf drie uur kan er ingecheckt worden maar om half drie staat er al een heuse rij bij de incheckbalie. De festivalgangers zijn uitgelaten en hebben er ondanks de kou zin in. Het festival opent met een pubquiz om 17.30 in de Action Factory, die afgeladen vol zit. Ook tijdens de rest van het weekend zit de sfeer er goed in. Naast de muzikale hoogtepunten zorgen vooral verkleedpartijen, bungalowfeestjes, indiebingo, rummikubben, spelen in het zwemparadijs en natuurlijk het nachtprogramma voor een ultiem festivalgevoel.

Aankleding: 7

wtwta16 waterWhere The Wild Things Are is geen doorsnee festival en dat komt vooral door de locatie. Op Center Parcs De Eemhof is er weinig ruimte voor een fantasievolle aankleding, maar er wordt gewerkt met de ruimte die er is. Zo is er op verschillende plaatsen light art te vinden, wordt er ook op het water opgetreden in een zwaan en is er bij het hoofdpodium, de Willem Ruis tent, een festivalplein gecreëerd. Helaas is het daar door de kou niet lang lekker zitten. Hoewel de Action Factory normaal gesproken de locatie is voor familie-entertainment, is het gedurende de nachten van Where The Wild Things Are een heuse club. Mét de mogelijkheid tot bowlen of airhockey spelen in de arcade.

Eten & Drinken: 7

wtwta16 bier josEchte bands en echte bedden. Daar is waar Where The Wild Things in het kort voor staat. Elke festivalganger overnacht in een bungalow, waar hij ook de beschikking heeft over een keuken. Je kunt je boodschappen van te voren doen en meenemen, maar je kunt ook op het park terecht bij de supermarkt. Geen zin om zelf te koken? Er zijn diverse restaurants én een heuse 24uurs bezorgingsdienst die je in je bungalow kunnen voorzien van pizza’s, pasta en een broodje shoarma. Ook aan mensen die niet tussendoor terug willen naar hun bungalow is gedacht. Op het festivalplein bij de Willem Ruis tent kun je een snelle hap halen bij de patatkraam, een verse burger scoren of een volledige Aziatische maaltijd nuttigen.

Bereikbaarheid: 5

wtwta16 de staatHet festival is zeer goed te bereiken met de auto, maar voor festivalgangers zonder auto is de uitdaging groter. Er stopt slechts één bus bij De Eemhof die tussen Amersfoort Vathorst en Almere Centrum rijdt, beiden normaal gesproken goed te bereiken met de trein. Wanneer je echter vertraging oploopt (bijvoorbeeld door de natte sneeuw op vrijdag) mis je de aansluiting op de bus die slechts één keer per twee uur rijdt. Dit zorgde bij velen voor frustratie omdat er diep in de buidel getast moest worden voor een taxi. Misschien een idee voor volgend jaar om pendelbussen in te zetten?

Sanitair: 8

Overal kan gebruik worden gemaakt van het vaste sanitair dat Center Parcs De Eemhof biedt. Alleen bij de Willem Ruis Tent zijn er tijdelijke toiletten neergezet aan de achterkant van de tent. Over het algemeen zijn de toiletten schoon, en wordt er niet misgegrepen bij het toiletpapier. Slechts enkele bezoekers klagen over de capaciteit in de Action Factory. Vooral na afloop van een live-act en tijdens het nachtprogramma, is het aantal van vier damestoiletten niet voldoende om rijen te voorkomen.

Mobiel netwerk: 4

wtwta16 boud sterWhere The Wild Things Are is geen volger in de hype en biedt dus geen gratis WiFi op het festival. Er wordt daarentegen het beleid van Center Parcs aangehouden: je kunt WiFi kopen. Maar zelfs met een gekochte code voor het hele weekend en diverse devices laat het bereik te wensen over. En dan hebben we het nog niet eens over een 3g of 4g verbinding, die diverse festivalgangers ook in de steek lieten. Een gemiste kans wat ons betreft. Zonder goede verbinding is het lastig om de speciale festival-app ten volle te gebruiken. Zonde. De app is namelijk het middel van de organisatie om last-minute programmawijzigingen en herinneringen te versturen naar je mobiele telefoon.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. Op basis van acht vaste categorieën geven we alle festivals een cijfer, zodat we aan het eind van het jaar kunnen concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check hier de voorgaande festivalrapporten.