It really, really could happen: ‘The Universal’ van Blur

In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Vorige week een klassieker van Oasis en dus – hoe kan het ook anders – nomineren we deze week die andere Britpop-band. Blur stuurt je euforisch naar huis met ‘The Universal’.

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘The Universal’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]J[/mks_dropcap]e hebt het geflikt. Je hebt Blur live gezien. Hell yeah. De Britse groep treedt nog maar zelden op, wat mogelijk één van de succesfactoren is waarom ieder concert toch zo 100% in de roos is. Je hebt een kleine twee uur meegeschreeuwd met al die Britpop-classics, danste op ‘Girls And Boys’, ging helemaal loco op ‘Song 2’ en hebt nog maar een klein beetje energie over. En die is vrijwel altijd voor ‘The Universal’, Blur’s set closer. Het nummer waarin alle euforie nog één keer samenkomt. Wat bleek? It really, really could happen.

‘The Universal’ is de tweede single van Blur’s vierde album The Great Escape uit 1995. Het werd geïnspireerd op het boek A Clockwork Orange en gaat – net als dat boek – over een dystopische toekomst. Toch klinkt het nummer optimistisch en verlangend. Hoewel het in Nederland nooit de hitlijsten bereikte, is het één van de meest geliefde en iconische tracks van Blur.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

Hoewel ‘The Universal’ hedendaags één van de meest geliefde Blur-platen is, deelt niet iedereen die mening. Justine Frischmann, Damon Albarn’s vriendin en frontvrouwe van Elastica, haatte de song en het bijbehorende album. ”Country House was al niet best, maar ‘The Universal’ is nog erger.” Zou het toeval zijn dat Damon en Justine niet veel later uit elkaar gingen? Damon schreef er op Blur’s zesde album 13 in ieder geval prachtige songs over.

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘The Universal’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!