Festivalrapport: Handschoenen en verregende hanenkammen op Groezrock 2016

Crowdsurfers, hanenkammen en stagedivers. Je zag ze dit weekend allemaal in het kleine Belgische plaatsje Meerhout. Gitaarliefhebbers vanuit de hele wereld genoten van optredens van aanstormende talenten en legendarische grote namen. Het Belgische festivalseizoen is met Groezrock officieel geopend. Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. Dit was Groezrock 2016 volgens festivalbezoekers.

Programma: 7,6

IMG_3237

Als liefhebber van zware gitaren en bonkende drums zit je goed op Groezrock. Van punk tot metal en van hardcore tot ska: ieder genre wordt vertegenwoordigd. Rancid en No Use For A Name spelen hun enige Europese show van 2016 op het Meerhoutse hoofdpodium. De exclusiviteit van deze acts heeft veel mensen naar het festival getrokken en de bands kunnen op veel enthousiasme rekenen. Aan de headlinestatus van Sum 41 werd vooraf getwijfeld. De mannen lossen echter alle verwachtingen in en zelfs de oudere festivalgangers wanen zich weer even in hun tienerjaren. Aan het randprogramma mag nog wel wat gesleuteld worden. De grote partytent op de camping is de eerste nacht leuk, maar wanneer er op de tweede en derde festivalnacht telkens dezelfde afspeellijst langskomt kiezen veel festivalgangers eieren voor hun geld en zoeken hun tentje op. Het publiek dat op het festivalterrein rondloopt bekijkt liever een bandje dan dat ze ergens karaoke zingen en is ook zonder uitgebreid randprogramma tevreden.

Sfeer: 8,9

IMG_3223

De verschillende nationaliteiten zorgden voor een divers en enthousiast publiek. Veel Engelsen en Duitsers reisden naar Meerhout af om het festival te bezoeken en dat droeg bij aan de relaxte en vriendelijke sfeer. Ook het slechte weer hield de festivalgangers niet tegen. Sterker nog: in sommige gevallen werkten de modderpoelen en plassen juist sfeerverhogend. De buikschuifwedstrijd op de camping zorgde voor veel bekijks en ook de stoeipartijen in de modder waren voor veel mensen geweldig om te zien (of doen).

Aankleding: 6,6

IMG_3193

Less is more moet de organisatie gedacht hebben. Groezrock is geen festival dat ‘s nachts in een lichtfestijn verandert. De aankleding op het festivalterrein was minimaal. Veel festivalgangers waren blij met de grote overdekte tenten maar waren kritisch op het gebrek aan vloeren op het festivalterrein en in de tenten. Na de eerste twee bands waren er al flinke modderpoelen in de tenten te zien en dat zou toch voorkomen kunnen worden. Een gemiste kans dus.

Geluidskwaliteit: 7,2

IMG_3230

Dat de muziek best wat harder mag staan hebben ze bij Groezrock wel begrepen. Het geluid is in iedere tent prima te horen en is niet te hard of te zacht afgesteld. In de Back to Basics en Impericon tenten ontstaat er zo af en toe een brij aan geluid, maar de problemen zijn vrijwel altijd snel weer verholpen. Een klein aandachtspunt is de indeling van het festivalterrein. Doordat de podia zo dicht bij elkaar staan dringt het geluid door tot in andere tenten. Gelukkig gebeurt dit maar een enkele keer en heeft Groezrock het verder prima voor elkaar als het om de geluidskwaliteit gaat.

Eten en drinken: 7,6

IMG_3225

Voor een festival van anderhalve dag is er genoeg keuze als het om eten gaat. Er zijn verschillende pasta’s en pizza’s verkrijgbaar en de gezonde broodjes scoren bonuspunten bij de festivalgangers. Ook aan de liefhebbers van een vette hap is gedacht. Op het festivalterrein is daarnaast flink wat ruimte ingeruimd voor de vegetarische festivalgangers. De vegetarische burgers gaan er ook bij de vleeseters in als koek en de prijs van het eten valt reuze mee. Groezrock scoort extra punten als het om de partytent bij de camping gaat. De tent zit elke ochtend stampvol met festivalgangers die van versgebakken spek en eieren genieten. Uiteraard in combinatie met een biertje!

Bereikbaarheid: 6,5

IMG_3234

Op donderdag is al te merken dat de bereikbaarheid echt een aandachtspunt is. Het festival is op dat moment nog lang niet begonnen maar de rijen voor de camping staan al tot op de grote weg. De tassen van de honderden wachtenden worden gecontroleerd door zo’n 4 bewakers en dat blijkt toch echt veel te weinig. De pendelbussen rijden gelukkig wel op schema en het festivalterrein wordt al vanaf de snelweg goed aangegeven.

Camping: 7,1

IMG_3198

Slecht weer kan een festivalcamping behoorlijk ruïneren. Op Groezrock viel dit gelukkig nog behoorlijk mee. De wandelpaden zijn modderig, maar de toiletten waren op de camping nog redelijk goed begaanbaar. De camping van Groezrock ligt direct tegenover de entree van het festivalterrein en hierdoor hoeven de festivalgangers maar enkele minuten te lopen. Op de camping is een oplaadpunt voor mobiele telefoons, een campingwinkel waar ook campingbenodigdheden te koop zijn en naast de camping ligt de grote partytent. Het Groezrock-publiek is tevreden met weinig en de camping voldoet dan ook aan ieders verwachtingen.

Sanitair: 6,1

IMG_3233

Een festival zou een festival niet zijn wanneer er geen Dixi’s zijn. Op Groezrock doet het publiek de behoeftes ook weer in zo’n plastic hokje. Als je een Dixi in weet te komen dan; door de modder op het festivalterrein zijn een aantal toiletten onbereikbaar geworden. Dit zorgt voor lange rijen bij het andere sanitair of bezoekers die ervoor kiezen om een ander plekje te zoeken. Dat de Dixi’s over het algemeen naast de tenten staan zorgt wel voor blije gezichten bij de festivalgangers met hoge nood.

Mobiel netwerk: 3,9

IMG_3208

Hier gaat Groezrock even de mist in. De Belgische festivalgangers hebben niks te klagen en kunnen bellen, sms’en en appen. Bezoekers uit Duitsland, Engeland en Nederland hebben minder geluk. Het overgrote deel van het publiek in Meerhout komt uit het buitenland en veel van deze mensen hebben het hele weekend zonder internet moeten doen. Op de eerste dag van het festival was het zelfs een tijdje niet mogelijk om te bellen en te sms’en. Aan de andere kant was het Groezrock-publiek veel te druk in de weer met elkaar en veel festivalgangers vertelden het mobiele leven niet te missen.

Het weer: 5,6

IMG_3224

April doet wat ‘ie wil. Dit spreekwoord deed op Groezrock zijn naam eer aan. Regenbuien, modderpoelen en hagel zijn verschijnselen die regelmatig voorbijkwamen. Daarentegen scheen op zaterdagmiddag het lentezonnetje en kwamen de korte broeken weer tevoorschijn. Het festivalterrein bleef echter één grote modderpoel. Handschoenen en verregende hanenkammen waren een bekend gezicht op de weide maar ondanks alles zat de stemming er het hele weekend goed in. Groezrock was een geweldig feest waarbij niemand zich tegen liet houden door het slechte weer!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

 

Over de auteur ✍️

Sam van Reenen

Trots lid van de nieuwsredactie en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en van Sigur Rós tot Tess. Werkzaam in de zorg als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Lowlands.

Meer van Sam