Festivalrapport: Pasen vier je pas écht op Paaspop 2016

Schijndel stond afgelopen weekend weer drie dagen lang in het teken van muziek, theater en Brabantse gezelligheid. In het licht van het nog ietwat voorzichtig schijnende lentezonnetje kregen de festivalgangers een paasweekend dat men niet snel zal vergeten. Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. Dit was Paaspop 2016 volgens festivalbezoekers.

Programma: 8,7

Programma

Paaspop weet ieder jaar een veelzijdig affiche te presenteren. Ook dit jaar zorgt de afwisselende line-up voor een kleurrijk publiek dat uit zowel gitaarliefhebbers als uit hip-hopliefhebbers bestaat. Met grote namen als The Prodigy, Underworld en De Jeugd van Tegenwoordig heeft Paaspop een rijtje grote publiekstrekkers te pakken. Maar Paaspop wordt toch ook gemaakt door al die randactiviteiten. Wanneer er even geen act speelt die je graag wil zien, kun je bijvoorbeeld je eigen zangkunsten op de festivalweide afvuren bij een vertolking van ‘I Will Always Love You’ in de karaokebar. De echte waaghalzen zijn bij de menselijke flipperkast te vinden, waar ze hun mede-festivalgangers proberen te raken voor extra bonuspunten!

Sfeer: 8

Sfeer_Paaspop_02_Press-1

De sfeer zat er op Paaspop drie dagen lang, 24 uur per dag erg goed in. Het publiek geniet zichtbaar van de optredende artiesten en er waren veel lachende gezichtjes op de Molenheide te zien. Waar we vorig jaar een finishing touch misten heeft het publiek ons dit jaar niet teleurgesteld. De explosieve feestjes in het toiletgebouw van de camping werkten behoorlijk sfeerverhogend en waren voor veel bezoekers een reden om nog niet direct hun tentje in te duiken. In Schijndel is dat feestje!

Aankleding: 8,1

Aankleding

Dat de organisatie van Paaspop altijd veel tijd steekt in de aankleding van het festivalterrein is inmiddels geen geheim meer. Ook dit jaar is de hoeveelheid lichtjes indrukwekkend te noemen. Wanneer de zon ondergaat verandert het festivalterrein in een ware kermis met een prachtig uitzicht. Het theater en de Night Club zijn fantastisch aangekleed met allerlei lichtjes en indrukwekkende stellages. Een klein minpuntje aan de aankleding zijn de houten plateau’s waar de bezoekers overheen lopen. Er ontstaan al snel plassen water onder deze plateau’s, wat voor natte voeten zorgt bij de festivalgangers die geen laarzen bij zich hebben.

Geluidskwaliteit: 6,4

PP20160327_Mike_BreeuwerIMG_9594_17629101

De geluidskwaliteit is duidelijk nog een puntje van aandacht voor de organisatie. Het geluid stond in vrijwel elke tent erg hard afgesteld waardoor veel mensen oordoppen moesten aanschaffen en niet optimaal van de optredens konden genieten. Dat het geluid op sommige momenten extreem hard stond was bijvoorbeeld te merken bij The Prodigy. ‘Smack My Bitch Up’ knalde zo hard door de luidsprekers dat deze het begaven. De band verliet direct het podium om de show na een kwartier van afwezigheid alsnog af te ronden. Stof tot nadenken voor Paaspop!

Eten en drinken: 7,5

Eten en drinken

Gelukkig is er altijd nog het goede festivaleten. De keuze is reuze op Paaspop. Liefhebbers voor een burger hebben verschillende opties om uit te kiezen maar ook aan de vegetariërs is gedacht. De Restolounge komt perfect uit de verf als vreetschuur. Je haalt er alles wat je hartje maar begeert: van een puntzak vette patat tot aan broodjes beenham en pizza’s die vers uit de steenoven komen. Rond zes uur ’s avonds zit deze tent vol met etende festivalgangers die tegelijkertijd livemuziek krijgen voorgeschoteld.

Bereikbaarheid: 5,9

Sfeer

Waar de bereikbaar vorig jaar al een aandachtspuntje vormde is dat dit jaar niet anders. De pendelbussen blijken maar zeer af en toe te rijden en zijn vaak overvol. De pendelbussen rijden minder vaak dan de lijnbussen waardoor veel festivalgangers een behoorlijk eind moeten lopen om bij de bushalte te komen. Op de vrijdag vormde er zich al snel een enorme rij mensen die de camping op wilden en ook de wachtrij voor het festivalterrein was niet mals.

https://twitter.com/marrutje_83/status/714075053751672833

Camping: 7,1

Camping

Door het slechte weer op de eerste festivaldag waren er snel behoorlijke plassen water op het campingterrein te zien. Al glibberend door de modder baanden veel festivalgangers zich een weg naar hun tentje. Het weer is uiteraard niet iets waar de festivalorganisatie invloed op heeft, maar de modder en regen zorgden al snel voor natte slaapzakken bij de festivalgangers. De campingfaciliteiten waren dan wel weer zeer goed geregeld. Er is een supermarkt, veel keuze uit eten en drinken en zelfs een winkeltje waar mensen nieuw kampeermateriaal kunnen kopen. Ook niet onbelangrijk is dat de camping behoorlijk groot is en dichtbij het festivalterrein ligt.

Sanitair: 7,6

PP20160325_Artur_LazarIMG_9882_16578000

Het festivalseizoen mag nu dan wel officieel geopend zijn: wij hebben nog geen enkele Dixi gespot dit jaar! Op de camping én op het festivalterrein zijn overal echte toiletpotten te vinden en er is vrijwel overal genoeg toiletpapier aanwezig. Als we dan toch nog een minpuntje over het sanitair moeten geven: er zijn wel erg weinig toiletten op het festivalterrein. Dit zorgt voor lange rijen bij de toiletruimtes en festivalgangers die beslissen om hun behoefte elders te doen.

Mobiel netwerk: 8,4

PP20160327_Mike_BreeuwerIMG_9038_17521045

Paaspop scoorde afgelopen jaar een welverdiende 10 in deze categorie en ook dit jaar zijn de bezoekers zeer enthousiast over het mobiele netwerk. Of je nou op het toilet zit of in een overvolle Apollo tent staat; je kan op Paaspop altijd alles en iedereen bereiken. Met zoveel bezoekers weet Paaspop het mobiele netwerk extreem goed te onderhouden en vrijwel alle festivalgangers waren laaiend enthousiast. Menig festival kan hier nog een puntje aan zuigen.

Het weer: 7,2

PP20160325_Artur_LazarIMG_9871_12866360

Wanneer je een festival bezoekt dat tijdens Pasen plaatsvindt kun je natuurlijk verwachten dat het niet al te warm zal zijn. Toch hebben de festivalgangers behoorlijk geboft dit jaar. Het festival begon met regen, maar het weer werd iedere dag beter. Op zaterdag en zondag liet de zon zich regelmatig zien en liep de temperatuur soms op tot wel 17 graden. Veel festivalgangers hielden rekening met slecht en stormachtig weer maar werden uiteindelijk verrast met prima festivalweer.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

Paaspop Logo

Paaspop 2025

Locatie
Nederland
Schijndel, Nederland
Datum 18-20 april 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Sam van Reenen

Trotse Head of News en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek, maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en Deafheaven en van Sigur Rós naar Burial en Atmosphere. Vernoemde zijn hond naar de beste zangeres van Nederland en werkzaam als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Best Kept Secret.

Meer van Sam