5x wat we nooit vergeten van Lowlands 2013

Lowlands 2016

In deze rubriek blikt Festileaks terug op de meest memorabele, herkenbare en lachwekkende momenten die je tijdens een festival kan beleven.  Dit keer gaan we 3 zomers terug en stranden we in Biddinghuizen: Lowlands 2013!

1. Een nieuwe Barn

Begin februari sloeg het noodlot toe: De grote Amerikaanse schuur, de zogeheten “Barn”, werd gestolen. De trailer waar het gigantische bouwwerk in opgeborgen was verdween in Amersfoort. The Barn was door Lowlands geboekt als perstent voor de komende jaren. Een grote zoektocht volgde, maar zonder succes. Betekende dit het einde van the Barn? Absoluut niet. In maart al vertrok maker André Amaro naar Portugal om de benodigdheden voor een nieuwe Barn te halen. In 2013 waren een nieuwe tent en zijn baasje dus weer hartstikke aanwezig.

2. Spookhuis

 

PIPS:lab en oneseconds brachten iets heel bijzonders naar het festivals in 2013: een heus spookhuis. Met een bootje werden bezoekers vanaf het terrein naar een geheime locatie gebracht, waar zij één voor één naar binnen werden gelaten. Eerst werd er een psychologische test afgenomen, waardoor festivalgangers ‘bewust van zichzelf’ werden. Vervolgens werd hen de schijt de broek in gejaagd.

3. Gekkenhuis bij Major Lazer

https://www.youtube.com/watch?v=Sh7LyfMpLF8

In 2013 stond de destijds opkomende DJ-formatie Major Lazer op het podium. Het hoofdpodium was nog niet eens aan ze besteed, en daarom braken ze destijds de Grolschtent af (wat inmiddels de Heineken heet). Terwijl de zon onder ging, gingen de shirts de lucht in. Producer Diplo paradeerde in een grote opgeblazen bal over het publiek en een onschuldige toeschouwer werd het podium opgetrokken om vervolgens compleet vernederd te worden. Goed feestje.

4. Chips in bandjes

Schermafbeelding-2013-08-22-om-11.43.33

In 2013 maakte Nedap zijn entree op het Lowlands-terrein. Bezoekers konden vooraf bandjes aanvragen waarmee bij tenten kon worden ingecheckt. Het systeem was oorspronkelijk bedoelt om verloren vrienden op te sporen, maar achteraf leverde het de bezoekers ook nog eens een mooi rapport op. Zo kreeg iedereen te zien hoeveel tenten er bezocht waren, welke concerten ze hadden meegekregen, op welke foto’s ze stonden en zelfs hoeveel kilometer ze gewandeld hadden. En daar kun je dan weer je moeder trots mee maken.

 5. Dansen met Conny Janssen

Lowlands zonder Conny, dat kon natuurlijk niet gebeuren. Gelukkig was choreograaf en danseres Conny Janssen wederom op de line-up te vinden. Gedanst werd er natuurlijk sowieso wel, maar op de laatste dag begon het pas ergens op te lijken: toen gaf Conny de festivalgangers namelijk vroeg op de dag een heuse workshop.

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.