Advertisement

‘We are the World’ van Lionel Richie brengt mensen samen

lionel richie live

In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Deze week is het de afsluiter van een Amerikaanse zanger die furore maakte bij de Commodores. Komend weekend staat hij op Pinkpop, zijn naam? Lionel Richie! Hij sluit zijn set steevast af met de klassieker ‘We are the World’, waarbij iedereen dichter bij elkaar komt, letterlijk en figuurlijk. 

[mks_col][mks_two_thirds]Met hoeveel munten waardeer jij ‘We are the World’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]
[mks_two_thirds]

[mks_dropcap style=”letter” size=”52″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#ef4644″]J[/mks_dropcap]e weet het: het optreden is bijna afgelopen. Alle nummers tot nog toe heb je, tot je eigen verbazing, mee kunnen zingen. Levende legende Lionel Richie neemt even de tijd om het laatste nummer aan te kondigen. Een song die hij samen met een andere grootheid heeft geschreven. Hij wijst naar de lucht: “My dear friend Michael”. De tekst ‘Lionel Richie & Michael Jackson’ verschijnt op het grote scherm en de bekende dromerige klanken worden ingezet. Iedereen pakt elkaar beet en zingt nog één keer uit volle borst: “We are the woooorld, We aaare the Children”.

‘We are the world’ werd geschreven door Lionel Richie en Michael Jackson en geproduceerd door Quinzy Jones. Het nummer, geïnspireerd door ‘Do They Know It’s Christmas?‘ van het Britse Band Aid, wordt in 1985 uitgebracht door de supergroep USA for Africa met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen tegen de hongersnood in Afrika. Muzikale grootheden, waaronder Stevie Wonder, Paul Simon, Tina Turner, Bruce Springsteen, Bob Dylan en Ray Charles doen mee aan het project. Het nummer bereikt in vele landen de #1-positie en brengt meer dan 60 miljoen dollar in het laatje, wat onder andere geschonken wordt aan Ethopië en Soedan.[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

lionel richie live

Lionel Richie zou de belangrijkste de zin “We are the world, we are the children” hebben geschreven en Michael Jackson de rest van de songtekst. Echter is dat tot op de dag van vandaag nog niet echt duidelijk. LaToya Jackson beweert in haar boek dat 99 procent van het nummer geschreven is door haar broer Michael. Zij zag ze dagenlang zonder resultaat ploeteren en Michael het nummer uiteindelijk in één avond, zonder hulp van Lionel, afmaken. Volgens LaToya zorgde Micheal Jackson voor de co-credits voor Lionel. We zullen waarschijnlijk nooit weten hoe de vork in de steel zit. Maar is dat nodig?  ‘We are the world’ gaat tenslotte over verdraagzaamheid en eenheid.

[/mks_one_third]

[/mks_col]

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘We are the World’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!