Best Kept Secret 2016 wint Festival Award voor beste geluidskwaliteit

We schreven afgelopen zomer weer Festivalrapporten van tientallen festivals kriskras door Europa. Op ieder festival vroegen we 100 festivalgangers een cijfer te geven over hun festivalbeleving. Deze week presenteren we de eindresultaten. Dit waren de 5 festivals met het beste geluid in 2016. Wie gaat er naar huis met de Festival Award?

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen binnen de festivalindustrie. In totaal gaven deze zomer 2.500 festivalgangers hun cijfers op 10 vaste categorieën binnen de rubriek ‘Festivalrapport‘. Dit is de top 5 binnen de categorie ‘geluidskwaliteit’. Check hier alle festivals die meededen.

5. [BE] Pukkelpop (Score 7.9)

14111767_1122104847835183_759073149_n

De boilerroom lijkt elk jaar een grotere rol te spelen op het Pukkelpop affiche, dus wordt er naast de programmering ook de nodige aandacht aan het geluid besteed. De bas is erg belangrijk bij de meeste DJ’s die hier draaien, dus bas zal er zijn en hard ook. Maar door een goede mix, gaat er op Pukkelpop niets van de muziek verloren!

[mks_button size=”medium” title=”Naar het Pukkelpop-rapport!” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/08/festivalrapport-pukkelpop-2016-glanst-in-de-zon/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

4. [BE] TW Classic (Score 8.22)

Persfoto Bruce Springsteen

Ervaring komt met de jaren. Dit festival draaide uiteraard om The Boss, Bruce Springsteen en die gaat nou eenmaal al een flinke tijd mee. En zo ook een ervaren geluidscrew (van 7 man!), dus je kan er vanuit gaan dat het met het geluid wel goed zit. Verder werkt het voor het festival ook mee dat er maar één podium is, waardoor er geen sprake van geluidslekkage is. Het is dan wel een flink podium: eentje waar 65.000 man voor kunnen staan. Al die 65.000 mensen kunnen de concerten retegoed horen, want het geluid staat heerlijk hard.

[mks_button size=”medium” title=”Naar het TW-rapport!” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/07/rapport-bruce-springsteen-baas-zonnig-tw-classic-2016/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

3. [NL] Pinkpop (Score 8.24)
Foto: Bart Heemskerk
Foto: Bart Heemskerk

Over oude rotten gesproken, als oudste doorlopende festival van wereld weet Pinkpop heel goed waar ze mee bezig zijn. Als ze zelfs een eigen infrastructuur hebben, kan je er ook wel vanuit gaan dat ze de tijd hebben gehad om te investeren in een goede audio installatie. Dat kunnen we ook merken, want de geluidsmix is werkelijk fantastisch. Oordoppen zijn vaak niet eens nodig, omdat de balans zo goed is. Af en toe is de bas wat hard, maar wat wil je dan ook bij een act als Noisia?

[mks_button size=”medium” title=”Naar het Pinkpop-rapport!” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/06/festivalrapport-pinkpop-2016/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

2. [NL] Down The Rabbit Hole (Score 8.8) 
DTRH16 PJ Harvey
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Als een geduchte concurrent van Best Kept Secret moet Down The Rabbit Hole zich op elk vlak bewijzen. En dat gebeurt, een tweede plaats in de geluidstop 5 haal je niet zomaar. Op het Beuningse festival zijn er alleen maar tenten, en dat zorgt direct al voor een betere akoestiek. Maar niet alleen de akoestiek is in orde, de mix is ook perfect en nooit te hard. Daarnaast weten ze zelfs hele geluidsinstallaties naar het bos te verslepen voor geheime raves en verrassingsoptredens!

[mks_button size=”medium” title=”Naar het DTRH-rapport!” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/06/festivalrapport-down-the-rabbit-hole-2016-beleeft-een-grandioze-3e-editie/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

1. [NL] Best Kept Secret (score: 9.0)
Jamie XX
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

Er kan er maar een de winnaar zijn en dat is Best Kept Secret met een dikke negen. Dit jaar hebben ze zichzelf weer eens overtroffen. Waar eerdere jaren het geluid eigenlijk te hard stond, was het volume dit jaar stukken aangenamer. Oordoppen zijn bijna nooit nodig, waardoor bands met oog voor detail, zoals Wilco, nog beter tot hun recht komen. Dat betekent niet dat het alleen voor zulke bands goed geregeld is, bij elk genre is er goed over nagedacht. Zo zijn de garagebandjes weer wat luider en de bas een stukje voller bij de DJ’s. Chapeau!

[mks_button size=”medium” title=”Naar het BKS-rapport!” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/06/festivalrapport-best-kept-secret-2016/” target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

De volledige uitslag

[mks_col]

[mks_one_third]

1. Best Kept Secret, NL (9,0)
2. Down The Rabbit Hole, NL (8,8)
3. Pinkpop, NL (8,2)
4. TW Classic, BE (8,2)
5. Pukkelpop, BE (7,9)
6. We Are Electric, NL (7,8)
7. Rock Werchter, BE (7,7)
8. Bospop, NL (7,7) [/mks_one_third]

[mks_one_third]

9. Rock En Seine, FR (7,7
10. Graspop, BE (7,6)
11. Primavera Sound, ES (7,6)
12. Rock Am Ring, DE (7,5)
13. Lollapalooza, DE (7,4)
14. Groezrock, BE (7,2)
15. Sziget, HU (7,2)
16. Dauwpop, NL (7,2)

[/mks_one_third]

[mks_one_third]

17. Pitch, NL (7,0)
18. Benicassim, ES (6,8)
19. Appelpop, NL (6,7)
20. Lowlands, NL (6,4)
21. Zwarte Cross, NL (6,4)
22. Paaspop, NL (6,4)
23. Woo Hah, NL (6,3)
24. Melt!, DE (5,0)

[/mks_one_third]

[/mks_col]

Festileaks Festival Awards

Iedere zomer is Festileaks te vinden op de grootste festivals van de Benelux en Europa. We doen verslag aan de hand van Festivalrapporten, waarin 100 festivalgangers hun mening presenteren over de festivalbeleving. We recenseren eens niet de acts, maar juist al die andere punten die een festival succesvol maken. Deze week maken we de balans op en delen we de prijzen uit. Elke categorie heeft een winnaar en elke winnaar verdient een heuse Festileaks Festival Award. Morgen schotelen we je de winnaars in de categorieën ‘Mobiel Netwerk’ voor. Hou de website en onze Facebookpagina in de gaten voor nog meer winnaars!

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk alle winnaars van de Festileaks Festival Awards” style=”squared” url=”http://festileaks.com/category/festileaks/festileaks-festival-awards/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2016

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 17-19 juni 2016
Line-up
Jamie xx
Editors
Beck
Jamie xx, Editors, Beck +90 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.