De headliners van 2017: alle geruchten op een rijtje

mumford and sons

De geruchtenstroom voor 2017 beleeft momenteel zijn hoogtepunt. Arcade FireRadiohead, Green Day, Linkin Park en System Of A Down hebben de eerste headlinespots al ingenomen. Maar wie zijn de andere grote kanshebbers voor de topposities op de posters voor o.a. Pinkpop 2017, Rock Werchter 2017, Lowlands 2017 en Pukkelpop 2017?

Mumford & Sons

mumford and sons

Mumford & Sons heeft inmiddels drie albums uitgebracht en dit jaar kwam de EP Johannesburg uit. Reden genoeg dus om weer eens een tour langs festivals te doen en dat lijken de Britten ook te denken. Na het begin van het festivalseizoen te vertoeven in Amerika (o.a. het Hangout Festival wordt aangedaan), maken Marcus Mumford en zijn zonen de oversteek naar Europa. Ze zijn al aangekondigd voor FM4 Frequency en Zürich Open Air en zijn daarmee kanshebbers voor spots op Sziget, Lowlands en Pukkelpop.

Editors

Foto: Kamiel Scholten
Foto: Kamiel Scholten

Via Instagram houdt Editors ons al een aantal weken op de hoogte van de opname van een nieuw album. 2016 stond voor een groot deel in teken van touren en daarom leek Editors geen serieuze kandidaat voor het nieuwe festivalseizoen. Niets is minder waar. De Britse band werd onlangs nog aangekondigd voor Hurricane & Southside. Dit dubbelfestival kent vaak overlap met zowel Best Kept Secret als Rock Werchter. Maar beide festivals zijn vorig jaar al aangedaan. Wellicht is Editors daarom wel kanshebber voor Lowlands en Pukkelpop in 2017? Of zal Down The Rabbit Hole dit jaar toeslaan?

Arcade Fire

Arcade Fire Group Shoot Large 2012

In 2014 verkozen jullie deze band tot beste live act van het jaar. Zou Arcade Fire de titel in 2017 opnieuw kunnen winnen? De Canadese band heeft inmiddels een flinke rits met Europese festivaloptredens in 2017 aangekondigd. Onder andere Best Kept Secret, Rock Werchter en Isle of Wight kunnen zich opmaken op de komst van Arcade Fire.

The National

The National

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Vorig jaar verraste Down The Rabbit Hole menig festivalganger met de aankondiging van The National op een headline-spot. De New Yorkse band is al geruime tijd bezig met de opname van een nieuw album, en bracht daarvan diverse nummers ten gehore in Beuningen. Nu een mogelijke release steeds dichterbij lijkt te komen, is er een grote kans dat daar ook weer een tour aan vastgeknoopt wordt. Zullen we Matt en co terugzien op de festivalweides in 2017? opt

Beyoncé

beyonce

Beyoncé op festivals? Jazeker! Tenminste, als we Consequence of Sound mogen geloven. De website weet namelijk te melden dat Queen B komend jaar op Coachella te vinden is. Consequence Of Sound is niet de enige die hiervan overtuigd is. Eerder meldde ook The Sun al dat Beyoncé op het festival staat. De organisatie reageert niet op de geruchten, het zal dus nog even duren tot er meer duidelijkheid is. Ondertussen wachten we in spanning af.

The xx

The XX 2016

Alsof de aankondiging van het nieuwe album I See You nog niet genoeg was, heeft The xx aangegeven ook weer naar Europa te komen voor live-shows. In een telefonisch interview met Roosmarijn Reijmer in 3v00r12, geeft Jamie xx aan dat ook Nederland wordt getrakteerd op een optreden van de band.

Momenteel tourt de band kort door Oost-Europa. Voor 2017 staan de eerste festivals al in de agenda’s geschreven: in het voorjaar staat The XX geboekt op Estereo Picnic en de drie Zuid-Amerikaanse edities van Lollapalooza. Daarna is de Europa aan de beurt: Primavera Sound kondigde de komst van de groep als eerste aan en inmiddels is ook ons eigen Lowlands bevestigd. Een Belgische datum ontbreekt voorlopig.

Queen Of The Stone Age

queens of the stone age

Muziekblog Consequence Of Sound berichtte afgelopen zomer al, dat frontman Josh Homme had aangekondigd in 2016 nog met Queens Of The Stone Age de studio in te duiken.

Linkin Park

Linkin Park

Linkin Park is druk bezig met alweer het zevende studio-album. De nieuwe plaat wordt de opvolger van The Hunting Party uit 2014, waarmee de Amerikanen de hele wereld over tourden. In 2015 stond Linkin Park nog bovenaan de festivalposter van onder andere de jubileum-editie van Pukkelpop. Voor 2017 zijn er al diverse festivaloptredens aangekondigd waaronder Rock Werchter, I-Days Festival, Impact Festival, Telekom VOLT en Download Paris. Betekent dit dat we de band ook kunnen verwachten op Pinkpop?

Red Hot Chili Peppers

https://www.youtube.com/watch?v=C2_934p3aN8

De Californische funk band is volop bezig met hun zaaltour van The Getaway, maar in 2017 krijgt hun Europese festivalpassage van afgelopen zomer een vervolg. Zowel Benicàssim Festival als Super Bock Super Rock wisten de Amerikanen te strikken. Vorig jaar was Red Hot Chili Peppers te zien op onder andere Pinkpop en Rock Werchter.

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand is terug! De zomer begon met slecht nieuws vanuit het Franz Ferdinand-kamp. Gitarist Nick McCarthy nam afscheid van de band. Gelukkig wil dat niet zeggen dat de Schotten er helemaal mee stoppen. Het eerste festivaloptreden van Franz Ferdinand is aangekondigd en nu ook een tweede optreden bekend is gemaakt lijkt een echte festivalzomer niet ver meer. In 2014 waren de Schotten nog een van de headliners van Best Kept Secret en stonden ze op Rock Werchter. Vooralsnog tourt de band enkel in augustus in Europa; Lowlands en Pukkelpop, letten jullie op?

The Strokes

Yesss! In een interview met NME, bevestigt gitarist Nick Valensi dat The Strokes nieuwe muziek aan het maken is. In juni werd reeds de EP Future Present Past uitgebracht – drie lange jaren na het album Comedown Machine uit 2013 – met daarop drie nieuwe nummers. Maar The Strokes zit niet stil en verwacht dus volgend jaar een nieuw album te kunnen delen. Wanneer volgende jaar is nog een verrassing en blijft dat misschien ook:

“If I start saying a lot now, people get too excited. Then there’s all this hype you’ve got to compete with, and that’s not fun. If anything, I’d rather just pull a Beyonce at some point next year and just drop shit.”

Hopelijk dropt The Strokes de shit ergens net voor het festivalseizoen van start gaat. Maar of dat dan reden zal zijn tot juichen valt te bezien: de laatste keer dat de band in Nederland optrad was in de Heineken Music Hall in 2006.

Dat The Strokes op festivals staat komend jaar is zeker. De band is aangekondigd voor de Zuid-Amerikaanse edities van Lollapalooza.

Placebo
Foto: still Youtube
Foto: still Youtube

Placebo bestaat 20 jaar en viert dat feest ook op festivals. Waar de band afgelopen jaar langs zalen trok met de 20 Years of Placebo-tour, is de band komend jaar op festivals te zien. Zo is de band een van de headliners van het Luikse festival Les Ardentes. Ook staat het duo op het Duitse Highfield Festival in augustus. Komen Lowlands en Pukkelpop ook aan de beurt?

The Weeknd

Maakt The Weeknd de oversteek vanuit Amerika naar de Europese festivals? Dat is de vraag die heerst onder de fans. De Canadese singer-songwriter en producer heeft er alle rede toe. Afgelopen jaar cancelde hij zijn Europese tour. Daarnaast komt The Weeknd met een nieuw album waar onder andere een samenwerking met Daft Punk op te vinden is. Ook staat de Canadees komend jaar op de Zuid-Amerikaanse varianten van Lollapalooza. Europese festivals komen er ook aan. Zo is de band in juni te vinden op het Duitse Wireless festival.

Bon Iver

Ook Bon Iver is komend jaar op festivals te vinden. De band onder leiding van Justin Vernon werd als headliner aangekondigd voor het Spaanse Primavera Sound. Het festival in Barcelona wordt in het eerste weekend van juni gehouden. Doorreizen naar festivals in de Benelux, zoals Rock Werchter, Down The Rabbit Hole of Best Kept Secret is zeker niet ondenkbaar. Fingers crossed!

The Killers

The Killers

Drummer Ronnie Vannucci Jr. liet aan DIY weten, dat The Killers is begonnen aan het vijfde album. Het nieuwe album van The Killers wordt de opvolger van het in 2012 uitgebrachte Battle Born. Vannucci kan nog niet laten weten hoe het nieuwe album van de band gaat klinken, maar wel dat ze een nieuwe samenwerking aangaan:

“We’ll see what happens. We’ve been working with different people and seeing how it feels, and we’re starting to work with another person now. I don’t know if we wanna reveal who that is.”

Een naam voor het nieuwe album lijkt er nog niet te zijn en ook releasedatum lijkt nog op zich te laten wachten. Of het nieuwe album klaar is voor het festivalseizoen van 2017 is dan ook de vraag. Wel staat de band dit jaar op enkele festivals in Amerika en Mexico. Keep your fingers crossed!

The Rolling Stones

Oldchella

Voor wie in 2014 nog geen genoeg had van The Stones is er goed nieuws. The Rolling Stones staat volgens de geruchten komende zomer op Rock in Vienna. De band wil volgens de geruchten niet in het zelfde stadion staan als in 2014, maar wel graag naar Wenen komen voor een optreden. Dit zou een van de redenen zijn waarom The Stones op Rock in Vienna gaat optreden. Ook wordt er bericht over een optreden in het Roemeense Boekarest. Fans van The Rolling Stones mogen dus hopen dat de band weer op een festival in de buurt te bewonderen is.

The Stone Roses

The Stone Roses gaat op tour. De Engelse band speelt halverwege juni drie shows in Groot-Brittannië. Daarnaast gaan er vele geruchten rond op de sociale media. Een daarvan is het gerucht dat de band komend jaar op Glastonbury staat. Of het gerucht op waaruit berust is moet blijken. Dit jaar stond The Stone Roses op onder meer T in the Park en komend jaar lijkt er een vervolg aan de festivalshows te komen. De band verscheen namelijk in het Instagram verhaal van Hinds. Hierop lijkt de band op het affiche van Benicàssim te verschijnen. Zien we binnenkort de bevestiging?

Naast optredens staat ook nieuwe muziek op de planning. Een voorproefje daarvan kwam een tijdje geleden uit en check je hierboven.

Elbow

elbow

2017 lijkt een jaar vol prachtige acts te worden. Ook Elbow gaat touren. Daarnaast brengt de band een nieuw album uit. De opvolger van The Take Off and Landing of Everything ligt vanaf 3 februari in de schappen. Een naam voor het album of een nieuwe single is nog niet onthuld. Elbow is echter een graag geziene gast op festivals en een optreden op Lowlands is al bevestigd. Een terugkeer naar Rock Werchter of Pukkelpop is daarnaast ook een reële optie.

Foo Fighters

dave grohl

Heel even leek het er op, dat Foo Fighters het afgezegde optreden op Pinkpop 2015 zou inhalen op Pinkpop 2017. Maar niks is minder waar. De Amerikaanse band is niet beschikbaar met Pinksteren en Pinkpop kon ook niet schuiven in datum. Wel is volgens festivaldirecteur Jan Smeets al een bod uitgebracht voor 2018. Kun je niet zo lang wachten? De Foo’s hebben inmiddels een paar Europese festivaloptredens bekendgemaakt, waaronder Rock Werchter,  NOS Alive en Open’er.

Radiohead

Afgelopen jaar leek het er sterk op dat Radiohead gaat verschijnen op Pinkpop 2017. Jan Smeets ging de band bekijken op St. Gallen Open Air en zanger Thom Yorke gaf aan in 2017 te touren. Inmiddels weten we dat niet Pinkpop, maar Best Kept Secret het Nederlandse festivaloptreden van de Britten heeft binnengehaald. Het Belgische optreden van Radiohead vindt komend jaar plaats op de weide van Rock Werchter. Een groot deel van de tour lijkt inmiddels bekend gemaakt, maar wie weet verblijdt de band ons met meer shows!

Kings Of Leon

kings of leon

Kings of Leon bevestigde afgelopen week: het zevende album komt eraan. Het nieuwe album WALLS komt in oktober en daar gaat geheid een tour aan vast zitten. Kings of Leon was al regelmatig te zien op festivals zoals Pinkpop en Rock Werchter. Rock Werchter zou weer heel goed kunnen, zeker nadat ze tegenover Studio Brussel gezegd hebben dat ze volgende zomer hoogstwaarschijnlijk in België te staan.

Ondertussen is de bevestiging van het Belgische optreden gekomen. Komende zomer reist Kings of Leon af naar Rock Werchter om de openingsdag te headlinen. Een Nederlands optreden is nog niet bevestigd, dus we wachten in spanning af.

Kasabian

kasabian

Kasabian komt nog dit jaar met een nieuw album. Zo liet de band weten aan Q magazine. Met het nieuwe album op komst is de band ook meteen een van de favorieten voor een plek als headliner op Glastonbury. Volgens bookmakers is de kans dat de band uit Leicester er staat zelfs 6/4. Over welke kant het nieuwe album op gaat is zanger Tom Meighan duidelijk:

”I said to Serge, ‘ Let’s go back to our roots, let’s go back to guitars”’

Smashing Pumpkins
Massive Attack

De triphop-pioniers van Massive Attack brachten eerder dit jaar de EP Ritual Spirit uit. Onlangs werden we getrakteerd op nog meer nieuwe muziek: de drie nieuwe nummers “Come Near Me”, “The Spoils” en “Dear Friend” die vermoedelijk op een tweede EP zullen staan. Later in 2016 verschijnt er een heel album, waar mogelijk ook een tour aan gekoppeld zal worden. 3D en Dadday G gaven eerder al indrukwekkende shows weg op Lowlands in 2006 en 2010. Zullen ze de Alpha weer op haar grondvesten doen schudden in 2017?

Wie gaan het worden?

Veel kanshebbers dus. Maar uiteindelijk maar weinig spots te vergeven. Wie zien we uiteindelijk op de headlineslots? Wie gaan voor de zaalshows? Wie blijft er toch nog in de studio?

Daar houden we ons bij Festileaks de komende maanden druk mee bezig. Volg alle geruchten en officiële aankondigingen via onze Facebook. Like en blijf op de hoogte van everything festival!