In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste liedje om een festivalset mee af te sluiten. Deze week kijken we in onze glazen festival-bol: in de geruchtenstroom wordt deze band namelijk veelvuldig genoemd als mogelijke headliner voor het komende seizoen. Metalhead of electrojunk, één ding is zeker: Linkin Park haalt met ‘Bleed It Out’ het onderste uit de kan.

Met hoeveel munten waardeer jij ‘Bleed It Out’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.
[yasr_visitor_votes size=”large”]
Al de hele avond word je op je wenken bediend. Het ene moment dein je vredig mee op het ritme van de bezwerende beats, drie minuten later sla je weer wild met je hoofd op de maat van het vernietigende gitaarwerk. Net als je denkt dat ze het voor gezien houden, gooien ze er nog een schepje bovenop – ook dat laatste stukje van je stemgeluid moet er nog aan geloven. ‘Bleed It Out’ wordt het hysterische slotstuk dat schreeuwt om meer.

‘Bleed it Out’ is de vierde track op het album Minutes to Midnight uit 2007.  Met dit derde studioalbum zette de band de eerste stap richting een elektronica-georiënteerd geluid en deed het meer afstand van de bekende nu-metal sound. Ondanks deze genre-switch is ‘Bleed It Out’ een stevig rocknummer met snoeiharde, grommende vocalen. De kenmerkende gitaarrif ontstond per ongeluk toen gitarist Brad Delson een noot verkeerd speelde tijdens een oefensessie. Tijdens de opnames was de werktitel dan ook ‘Accident’. In de videoclip van het nummer zien we een gevecht in een kroeg, dat achterstevoren wordt afgespeeld. Helemaal aan het einde komen we pas achter de oorzaak van het gevecht: een dronken bezoeker kotst over de schoen van een ander.

linkin_park_3

‘Bleed It Out’ gaat voornamelijk over het uiten van frustraties. Het schrijfproces alleen was volgens zanger Mike Shinoda al frustrerend genoeg. In in een interview met Kerrang! Magazine zei hij: “Ik heb de tekst voor dit nummer ongeveer 100 keer herschreven. Het is bijzonder frustrerend als je met een nieuwe versie komt waar je uren aan hebt gewerkt en je band vervolgens zegt dat ‘het’ er nog niet is. Ze vertelden me zelfs een keer na 30 seconden luisteren al dat ik maar weer opnieuw moest beginnen. Het voelde alsof ik steeds met ideeën kwam, in mijn gezicht werd geslagen en weer van voor af aan kon beginnen. Toen het nummer eindelijk klaar was zei ik tegen de band ‘Ik denk niet dat iemand anders ooit een nummer zoals dit had kunnen maken.’ It’s a f–king bizarre death-party-rap-hoedown!”

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Bleed It Out’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!

Tussenstand

‘Bleed It Out’ is inmiddels de 38e nominatie voor Beste Set Closer. Momenteel staat Queens Of The Stone Age bovenaan de lijst met een score van 4,6 voor ‘Song For The Dead’, op de voet gevolgd door Kaiser Chiefs met ‘Oh My God’. Terecht? Je kunt alle nominaties nog eens rustig beluisteren in onze Spotify-playlist. Breng je stem uit op alle reeds behandelde Set Closers of laat via de comments weten welk nummer je nog mist!

Boy
Chef Formatredactie en trots lid van de Festileaks Feestcommissie. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Student Human-Technology Interaction in Eindhoven en UX/UI Developer bij Appart Media. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de carnaval van toeten noch blazen.