In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste nummer om een festivalset mee af te sluiten. Deze week kijken we naar een band die z’n festivalsporen de afgelopen elf jaar ruim verdiend heeft. Afgelopen weekend zette de band de 013 en Paradiso op z’n kop en vanavond is Oosterpoort aan de beurt. Ja, we hebben het over Kaiser Chiefs, die elke set afsluit met de klassieker ‘Oh My God’.

Met hoeveel munten waardeer jij ‘Oh My God’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.
[yasr_visitor_votes size=”large”]
Zanger Ricky Wilson heeft je al dansend en springend meegezogen in de belevenis die Kaiser Chiefs heet. Hees van het schreeuwen, verlang je naar een slok bier. Maar naar de bar lopen is geen optie, want je weet: er komt nog één nummer, de waardige afsluiter van de avond. Je zet je schrap voor het refrein, Ricky haalt uit en iedereen schreeuwt mee: “Oh my God, I can’t believe it, I never been this far away from home!”

‘Oh My God’ is afkomstig van het succesvolle debuutalbum Employment (2005) en werd twee weken voor de album-release uitgebracht. Het is niet alleen de allereerste single maar ook de allereerste top-10 hit van Kaiser Chiefs in het thuisland. Toch betrof het geen debuut: ‘Oh My God’ werd al eerder in 2004 uitgebracht bij een ander platenlabel, maar kwam toen niet verder dan #66 in de UK charts. Twee jaar lang was het het meest succesvolle nummer van de band, totdat ‘Ruby’ in 2007 de hitlijsten bestormde.

Kaiser Chiefs 2016
Foto: Debbie Spaan/Festileaks
De originele release van ‘Oh My God’ uit 2004 is nu  een waar collector’s item. De single werd opgenomen in de slaapkamer van keyboard-speler Nick ‘Peanut’ Baines en bevat eerste versies van ‘Born To Be A Dancer’ en ‘Caroline, Yes’. Beide nummers verschenen later ook op Employment). De single verscheen in een gelimiteerde oplage van 500 stuks en bevat artwork van Ricky Wilson. De frontman is veelzijdig: naast zanger en songwriter, is hij ook radio-dj (Radio X) en tot voor kort coach in The Voice UK.

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Oh My God’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!

Tussenstand

‘Oh My God’ is inmiddels de 37e nominatie voor Beste Set Closer. Momenteel staat Queens Of The Stone Age stevig bovenaan de lijst met een score van 4,62 voor ‘Song For The Dead‘, op de voet gevolgd door Arcade Fire met ‘Wake Up’. Terecht? Je kunt alle nominaties nog eens rustig beluisteren in onze Spotify-playlist. Breng je stem uit op alle reeds behandelde Set Closers of laat via de comments weten welk nummer je nog mist!