In de rubriek ‘Set Closer’ zoekt Festileaks samen met jou naar het allerbeste nummer om een festivalset mee af te sluiten. Deze week dreunen de harde gitaren van de legendarische metalband Metallica door de speakers. De mannen hebben helaas aangegeven komend seizoen niet op de Europese festivalweide te verschijnen. Maar dat maakt de uitvoering van ‘Enter Sandman’ er alles behalve minder op.

Met hoeveel munten waardeer jij ‘Enter Sandman’ als set closer? Stem hier rechts. Het nummer met de meeste stemmen wint.
[yasr_visitor_votes size=”large”]
Hijgend op de festivalweide gaat er maar een gedachte door je hoofd, ‘what the fuck?!’. De enorme lading harde muziek die van de metalgoden van Metallica afstroomt, heeft elk zintuig naar een nieuw niveau getild. In gedachte heeft de avond haar hoogtepunt al bereikt, maar wanneer de lichten opnieuw aangaan weet je dat niets minder waar was. In no time walmt de legendarische gitaarmelodie over het veld en geef je nog eenmaal alles wat je hebt. “Exit: light, ENTER: NIGHT!”.

‘Enter Sandman’ is het openingsnummer van het vijfde album Metallica, dat voor het eerst het licht zag in de zomer van 1991. Het nummer is op zichzelf met platina bekroont nadat de single meer dan een miljoen keer over de toonbank ging, in alleen Amerika al. Deze prestatie zorgde voor een nummer vier positie op de Billboard Hot Single Sales lijst. Wereldwijd werd het het album meer dan 30 miljoen keer verkocht. Deze populariteit zette in korte tijd de band overal ter wereld op de kaart. Zo is het nummer sindsdien terug te vinden op elk livealbum en DVD die de band, na 1991, heeft uitgebracht.

metallica

De tekst “Take my hand, we’re off to Never Never Land” is een referentie naar het kinderverhaal Peter Pan, waarin Peter Pan in het magische Neverland woont. In dit nummer is het net iets omgegooid. Hierin is Sandman namelijk de inwoner van Never Never Land, waar het ook een stuk minder gezellig is. Zo ging het nummer in eerste instantie over ‘Crib Death’, waarbij een baby onverwachts sterft in het ledikant. De Sandman zou in dit geval degene zijn die de baby’s vermoord. De producer vond dit echter te duister en wist de band te overtuigen de songtekst te veranderen.

We zoeken de beste set closer aller tijden. Het nummer met de meeste stemmen wint. Zeg het maar: ‘Enter Sandman’, ultieme winnaar of overrated niemendalletje? Je kunt hierboven je stemmen uitdelen, aan de hand van festivalmuntjes!

Tussenstand

‘Enter Sandman’ is inmiddels de 44e nominatie en is daarmee ook de laatste nominatie voor dit seizoen van de Beste Set Closer. Met nog een week om je stem uit te brengen staat ‘Pompeii‘ van Bastille met een klein verschil bovenaan. Niet ver hierachter zien we nummers als ‘Witch Doctor‘ van De Staat, ‘Hey Jude‘ van Paul McCartney en ‘Oh My God‘ van Kaiser Chiefs, die nog steeds evenveel kans maken op de bekroning van Beste Set Closer. Terecht? Je kunt alle nominaties nog eens rustig beluisteren in onze Spotify-playlist. Breng je stem uit op alle reeds behandelde Set Closers.