Advertisement

Dilemma’s met Blaudzun: ‘Ik nam vaak gewoon geen tent mee naar festivals’

Foto: Andreas Terlaak

Blaudzun heeft het druk. Vorig jaar speelde hij op een handvol kleine festivals en in concertzalen. Ook dit jaar wordt zijn agenda steeds voller. Recent verscheen Jupiter Part II, het tweede album uit een reeks van drie. Om erachter te komen hoe Blaudzun in het leven staat, schotelden wij hem – geïnspireerd op het ‘dilemma op dinsdag’ – een aantal lastige vragen voor. The heat is on!

Het hele festival naar de smerigste dixie of met de tent in de modder?

‘Op een schoon toilet zitten is toch wel een luxe waar ik te erg aan gewend ben. Ik kan me ergeren aan vieze toiletten. Het wordt dus met mijn tent in de modder staan. Als je een paar biertjes te veel op hebt slaap je sowieso altijd wel goed. Toen ik als bezoeker naar festivals ging, nam ik vaak ook geen tent mee. Haalde ik de nachten gewoon door. Het is heftig, maar ik denk dat iedereen een festival zonder tent kan overleven. Hoeveel uur breng je nou eigenlijk in dat ding door?’

Sta je liever op een open podium in de regen of in een bloedhete tent?

‘Ik heb het allebei meegemaakt. Het is beide vreselijk. Dan toch de bloedhete tent. Ik heb op Sziget opgetreden in een tent waarin het 43 graden was. De instrumenten gingen bijna kapot vanwege de hitte. Toch liever dat dan een open podium waarbij het met bakken naar beneden komt. Bij hitte kunnen mensen een beter feestje bouwen dan bij kou en nattigheid. Hitte is sexyer.’

Een staande ovatie van 10 minuten na elkaar nummer of altijd een lege festivalweide het laatste kwartier?

‘Tien minuten applaus is heerlijk, maar niet na elk nummer. Ik denk dat ik dan kies voor het laatste kwartier zonder publiek. Als dat altijd gebeurd, heb je dat op een gegeven moment door. Ik zou de piek van de show dan een kwartier voor het einde plannen, en de laatste vijftien minuten heel veel mensen gaan bedanken, of een soort vage, eindeloze improvisatie inzetten.’

Optreden met valse instrumenten of kinderinstrumenten?

‘De hele band op kinderinstrumenten! Dat lijkt me fantastisch. Ik zie het al helemaal voor me. Het moet dan nog blijken of de liedjes een beetje overeind blijven, maar ik heb een vermoeden dat het goed komt. Op een festival in een kleine tent zou dat een unieke ervaring opleveren, maar zoiets zouden we bijvoorbeeld niet op de mainstage kunnen doen.’

Nooit nummers spelen van je laatste album of nooit op je droomfestival staan?

‘Mijn droomfestival is Lollapalooza in Amerika. Het lijkt me fantastisch om daar een keer te spelen, maar dat laat ik in dit geval schieten. Ik zou doodongelukkig zijn als ik muziek waar ik zoveel tijd in heb gestoken, nooit live zou mogen spelen. Mijn nieuwe album (Jupiter Part II, red.) is net uitgekomen en ik moet er echt niet aan denken dat ik de nummers die ik daarvoor geschreven heb niet zou mogen laten horen.’

Geen inspraak over de albumhoes of geen inspraak over titel?

‘Dat is echt een lullige vraag! Ik denk dat ik de albumhoes dan belangrijker vind. Het zou het allebei wel ontzettend treurig zijn. Het verlies van de titel kan ik misschien nog een beetje opvangen met de namen van de nummers. Vaak heb ik in de studio al een beeld van hoe de hoes eruit moet gaan zien. De hoes ligt dichterbij het gevoel van mijn album dan de titel.’

Je treft Blaudzun deze zomer op onder meer Welcome To The Village en A Summers Tale. Zijn nieuwste platen, Jupiter Part I en Jupiter Part II, liggen nu in de winkel. Wanneer het derde deel uitkomt is nog niet bekend.