Poule M: Oasis vs Mumford & Sons vs Arcade Fire vs Franz Ferdinand

festival anthem poule m

In de rubriek Beste Festival Anthem zoekt Festileaks samen met jou naar het ultieme festivalnummer. Velen van jullie hebben de afgelopen weken diverse kanshebbers genomineerd. Vandaag een strijd tussen vier grote festivalklassiekers.

Nieuwe week, nieuwe poule! In poule M vinden we vier singles die je beslist midden in de nacht voorbij hoort komen op de afterparty’s van een festival. De nieuwe kandidaten zijn: ‘Don’t Look Back In Anger’ van Oasis, ‘Little Lion Man’ van Mumford & Sons, ‘Rebellion (Lies)’ van Arcade Fire en ‘Take Me Out’ van Franz Ferdinand. Kwalificeer nu jouw favoriet voor de knock-out fase door je stem hieronder uit te brengen. Ben je nog niet zeker van je keuze? Scroll dan wat verder om de vier kandidaten goed tegen elkaar af te wegen!

UPDATE: Zowel Franz Ferdinand als Oasis hebben zich gekwalificeerd voor de knock-out fase!

‘Don’t Look Back In Anger’ van Oasis

https://www.youtube.com/watch?v=R7RSi9V7FZM

‘Don’t Look Back In Anger’ is de vierde single van het succesalbum (What’s The Story) Morning Glory? uit 1995. Hoewel het nummer stamt uit een tijdperk waarin het nog wél boterde tussen beide broers, wordt de song ook na de break-up van Oasis nog vaak gespeeld. Tot op de dag van vandaag besluit Noel Gallagher elke set met dit klassieke anthem. En waarom ook niet? Duizenden fans die tegelijk het refrein inzetten; een gegarandeerd kippenvelmoment. “And sooooooo Sally can wait..!”

‘Little Lion Man’ van Mumford & Sons

‘Little Lion Man’ is de single waarmee Mumford & Sons in 2009 definitief doorbrak. De gelikte harmonieën, de prikkelende opbouw en de opzwepende banjo-partij maken het nummer tot een echte oorwurm. Daarom kan zelfs de grootste festivalleek deze song van voor tot achter meeschreeuwen. Dat ‘Little Lion Man’ een echt festival anthem is moge duidelijk zijn, maar is de nummer één uit jullie droomsetlist het ook het beste?

‘Rebellion (Lies)’ van Arcade Fire

Bovenstaande beelden zeggen genoeg. Met hun allereerste album Funeral net op zak, was Arcade Fire subliner op Lowlands 2005 en stond op zondagavond primetime in een volle Alpha-tent voor een euforisch publiek te spelen. Nu, twaalf jaar en drie albums later, doen ze het kunstje nog een keer over op onder andere Best Kept Secret en Rock Werchter. ‘Rebellion (Lies)’ bereikte de nummer één positie in jullie Droomsetlist, maar zal het lied ook de titel pakken in deze Festival Anthem-competitie?

‘Take Me Out’ van Franz Ferdinand

Je krijgt exact 64 seconden om je mentaal en fysiek voor te bereiden op wat er komen gaat. Zo gauw zanger/gitarist Alex Kapranos de alom bekende riff dropt is er geen houden meer aan. Iedereen om je heen dendert mee op het uiterst dansbare ritme en schreeuwt het uit van enthousiasme: “I say don’t you know, you say you don’t know…!”. ‘Take Me Out’ is ongetwijfeld een van de meest iconische hits uit de zeroes, maar is het ook jouw favoriete festival anthem?

Best Festival Anthem op Spotify

Jullie hebben massaal gereageerd op onze oproep tot het nomineren van jouw ultieme festival anthem. We hebben alle nummers die zich geplaatst hebben voor de competitie verzameld in de ultieme festival playlist: Festileaks’ Festival Anthems. Wil je op de hoogte blijven van het verloop van deze competitie? Abonneer je dan nu!

Poule-overzicht

festival anthem poule indeling a-h

festival anthem poule indeling i-p

Benieuwd of jouw nominatie heeft weten door te breken naar de poule-fase? Check dan hierboven alle deelnemers aan de competitie. Volgende week staan we voor de moeilijke keuze tussen Vampire Weekend, The Killers, Liquido en Blur. Weet jij al op wie je gaat stemmen?