5 redenen waarom je een show van Thurston Moore niet mag missen

Thurston Moore
Foto: Paul Hudson

Je hebt van die artiesten die nooit stil kunnen zitten. Zo iemand is Thurston Moore, zanger en gitarist van Sonic Youth, documentairemaker, oprichter van Chelsea Light Movement én solo-artiest. Een show van Moore is een trip down dromenland, vol mooie gitaarnummers en beklijvende melodieën. Staat een optreden van hem niet in je agenda, dan krijg je 5 redenen om dat wel te doen. 

1. De setlist is meer dan het lijkt..

Thurston Moore Setlist Stadtgarten, Cologne, Germany 2017, Rock N Roll Consciousness

Schijn bedriegt. Het lijkt qua lengte misschien op een matige encore van Radiohead, toch sta je niet na een half uur weer buiten. Ja, er staan ‘maar’ negen nummers op de setlist van Thurston Moore. Het spreekwoordelijke addertje: die nummers duren natuurlijk gewoon super lang. Neem ‘Exalted’, dat bijna twaalf minuten duurt, of ‘Turn On’, dat ruim de tien passeert. Nee hoor, zelfs zij die hebberig zijn komen niks tekort.

2. …en staat vol nieuw werk

In april verscheen zijn nieuwe album Rock N Roll Consciousness, en het goede nieuws: die speelt hij helemaal. We noemden al ‘Exalted’ en ‘Turn On’, maar ook de andere drie nummers (‘Cusp’, ‘Smoke Of Dreams’ en ‘Aphrodite’) komen allemaal voorbij. Voor nieuwe fans is het dus smullen, voor oudere fans was het dat sowieso al.

3. …waarbij virtuoos gitaarspel is gegarandeerd

Moore is geboren om het leven te delen met zijn gitaar. Natuurlijk, zijn dochter staat vast op plaats twee, maar hij en die gitaar: dat is nou een écht geslaagd huwelijk. Kijk ook naar het gemak waarmee hij zijn instrument bespeelt tijdens ‘Turn On’, voorzichtig, liefkozend en met zóveel gevoel.

4. …wat hij al bewees op Best Kept Secret

Waarschijnlijk ten overvloede, maar Thurston is dus écht goed live. Dat bewees hij een week geleden nog op Best Kept Secret, waar zijn show werd omschreven als briljant. Een mooie mix van oud en nieuw werk, van zang en gitaar en van perfectie en genialiteit.

5. …en al zo vaak heeft bewezen bij Sonic Youth

Wie Thurston Moore een beetje kent, weet natuurlijk dat hij al jaren presteert op de toppen van zijn kunnen. Kijk hoe een jonge Moore, samen met zijn band Sonic Youth, Pukkelpop in 1987 bespeelt alsof het niets is. Het gemak, het speelplezier, die betoverende stem. Het spat van het beeldscherm. En hij is zijn streken nog niet verleerd.