8 juni 1992: Pearl Jam op Pinkpop

2188
Pearl Jam
Foto: Danny Clinch

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat Pearl Jam voor het eerst een optreden gaf op Pinkpop. Het festival, dat toen slechts een dag duurde, ging de boeken in dankzij de legendarische performance van de Amerikaanse band.

Op een regenachtige Pinkstermaandag trok muziekliefhebbend Nederland massaal naar Landgraaf voor de 23e editie van Pinkpop. Naast headliner Pearl Jam pronkten Lou Reed, Soundgarden en The Cult op het affiche. Maar ook Nederlandse acts Rowwen Hèze en Hallo Venray traden op.  Het slechte weer was volgens festivalbaas Jan Smeets te danken aan het feit dat het festival in juni plaatsvond. Mei is volgens hem een veel betere maand. (Wat zal in 2018 zijn excuus zijn?)

Stagediven

Het was het grootste optreden dat Pearl Jam tot dan had gedaan. In het geheugen van de gelukkige aanwezigen, is het dan misschien nog steeds. Het startschot heette ‘Even Flow’, waarna de mensenmassa niet meer tot stilstand kwam. Maar dat is lang niet het meest memorabele moment. Kijk die jonge Eddie Vedder dan, rennend en springend over het podium. Uiteindelijk nam ‘ie zelfs plaats op zwenkarm van de televisiecamera! Beelden die met de tijd alleen maar legendarischer zijn geworden. Het blijft discutabel, maar de stagedive (of camera-dive?) die daarop volgde is misschien wel de beste ooit.

Pearl Jam en Pinkpop

In 2000 deed Pearl Jam het festival nogmaals aan, maar sindsdien is een bezoek uitgebleven. Jan Smeets heeft vaker aangegeven dat hij de band graag terugziet op Pinkpop, maar ieder jaar lijken de onderhandelingen stroef te gaan. Vorig jaar liet Smeets na het festival weten dat de boeking zo goed als rond was, maar in de loop van het jaar werd duidelijk dat de band geen verschijning zou maken op het festival. Zou Pearl Jam in 2018 dan eindelijk weer op de planken staan in Landgraaf? Het is voor ons een vraag, maar voor Jan een weet. De headliners van 2018 zijn volgens Smeets namelijk al rond.

Vandaag In De Geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Houdt van woordgrapjes, gaat naar school en woont in Amsterdam en is oprichter, vice president en CEO van de Linda, Roos & Jessica-fanclub. Tevens enige lid.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.