Festivalrapport: Graspop 2017 vol zon, zonde en zwart

Gierende gitaren, verbluffende vocalen en denderende baspedalen. Jaarlijks kleurt het vredige Dessel een aantal dagen compleet zwart tijdens Graspop Metal Meeting. Rock- en metalliefhebbers uit alle windrichtingen komen die week naar het zwaarste festival van de Benelux. Het resultaat: een zonovergoten festivalveld met zo’n 150.000 gemoedelijke muziekfanaten.

Festileaks was er dit jaar weer bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Graspop 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 7,7

Graspop is een 100% gitaarfestival maar weet zich te onderscheiden door steengoede bands uit diverse subgenres te programmeren. Dit jaar haalde de organisatie met Rammstein een echte klapper naar Dessel. Andere top-of-the-bill artiesten waren onder andere Deep Purple, Evanescence en Scorpions. Fans van metalcore en hardcore konden prima uit de voeten bij Hatebreed en Architects, onvervalste hardrock was er van Airbourne en Europe en Steel Panther en Alestorm zorgden voor onvergetelijke feestjes. Graspop is voor jong en oud, en ondanks dat het festival zich enkel op één overkoepelend genre richt, is het programma daarbinnen zowel zeer gevarieerd als verdiepend.

Sfeer: 8,3

Schrik niet van obscure shirts, tatoeages of kapsels. Metalheads vormen stiekem het liefste publiek dat je tegen kunt komen op festivals. Het publiek is gemoedelijk en zorgt goed voor elkaar, of dat nou in de moshpit of op de camping is. De gezelligheid begint al voordat het terrein opent, wanneer het publiek de bekendste rockclassics scandeert of gezamenlijk South Park-kreten brult. Dit alles om de tijd in de wachtrij wat sneller te doen gaan. Al crowdsurfend bier halen bij de bar en dan weer terug? Geen probleem! Alles kan op Graspop en iedereen draagt bij aan de sfeer. Ook de organisatie: lang leve de bejubelde ‘ad fundum cams‘!

Locatie: 7,7

De Desselse Stenehei is tijdens Graspop een plek om van te genieten. De twee hoofdpodia zien er ieder jaar weer even indrukwekkend uit en ook over de rest van de aankleding is nagedacht. Zo worden de overdekte podia jaarlijks meer en meer aangekleed. Het innemende reuzenrad en de twee grote kruizen aan het begin van de festivalweide zijn echte eyecatchers. Daarnaast valt er ook buiten het festivalterrein genoeg te beleven in de vorm van een heuse ‘metal boulevard’ inclusief metal markt, barbier en oxygen bar. Een kleine kanttekening die gemaakt moet worden, is dat – sinds de komst van de dubbele mainstage – het hoofdveld aan de zijde van de spelende act op een uitverkochte dag erg druk kan worden. Het veelal nuchtere publiek lijkt dit niet zo’n ramp te vinden: “des te groter kan de pit worden hè!”

Eten & drinken: 7,4

Ook als het om het aanbod van eten en drinken gaat scoort het festival goed. Er zijn verse pizza’s, broodjes gezond, Aziatische gerechten en verschillende soorten pasta’s en burgers verkrijgbaar. Een minpunt aan al dat lekkers is de prijs. Voor een friet met stoofvlees tik je bijvoorbeeld vier munten neer. Omgerekend is dat € 11,40 en die prijzen vinden veel festivalgangers aan de hoge kant. In de voorverkoop kon je voor € 2,50 je munten kopen. Op het festivalterrein betaal je € 2,85 per munt. Voor veel festivalgangers is het plafond bereikt als het over de prijs van de munten gaat: “Als ik volgend jaar nog meer geld zou moeten betalen voor een biertje op het festivalterrein, blijf ik luisteren vanaf de camping!”

Bereikbaarheid: 8,0

Graspop vindt plaats op de Stenehei in Dessel. Een weide die prima bereikbaar is vanuit verschillende landen, zo blijkt. Festivalgangers uit Ecuador, Brazilië, Denemarken en Turkije: allemaal wisten ze moeiteloos Graspop te vinden. Niet verwonderlijk. Zo kon je met een heuse partytrein vanuit Antwerpen naar het festival toe en zorgden ook de pendelbussen vanuit Mol voor een spoedige reis. Daarnaast zijn er tal van parkeerplaatsen rondom het terrein die goed te bereiken zijn. De rijen voor de ingang van het festival waren vaak wel aan de lange kant. Dit kwam mede door de uitgebreide controles bij de in-/uitgang van het festivalterrein (dit is tevens de in-/uitgang van de camping). Lange rijen zorgen op menig festival voor irritatie bij het publiek, wij hoorden op Graspop de beveiliging juist applaus krijgen voor hun werk. En terecht.

Overnachten: 5,9

Het fijne van de festivalcamping is dat deze direct gelegen is aan het festivalterrein. Even op en neer is in vijf minuten gepiept. Maar met snoeiharde afterparty’s die tot 04:00 uur duren, ben je toe aan een goede nachtrust. Helaas valt dit voor campinggasten tegen. Je moet voorzien zijn van meerdere partytenten om niet al om 07:00 uur in de ochtend je tent uit gebrand te worden. Aan schaduwplekjes is namelijk een ernstig tekort. Gelukkig zorgen de goede doorspoeltoiletten, eet- en drinkstands en de vrij geringe wachttijd voor de douches weer voor blije gezichten. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om op andere locaties te overnachten. Zoals het zogenaamde ‘Metal Town’ en ‘Metal Park’, waar je respectievelijk in een caravan of bungalow overnacht. Deze overnachtingsmogelijkheden liggen verder van het festival af, maar daar krijg je wel de nodige energie voor terug.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 16-18 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen