Festivalrapport: Tragisch Mad Cool 2017 kan zich niet meten aan Europese majors

In 2016 was daar ineens een gloednieuw festival in Madrid: Mad Cool. Na het oefenjaar werd met deze editie groots uitgepakt: een gigantische line-up, gecombineerd met de charme van Madrid en het klimaat van Spanje, dat moét haast wel een succes worden. Helaas: de eerste dag valt letterlijk in het water door zware regenval (sowieso tikt het kwik de 25+ maar zelden aan gedurende het weekend). Op de tweede dag gebeurt er iets vreselijks: er valt een acrobaat van 30 meter hoogte, voor het oog van tienduizenden mensen, dood op de grond. Het tekent vanaf dan het festival. 

Festileaks was er dit jaar bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Programma: 8,6

Met Foo Fighters, Green Day en Kings of Leon is een krachtig headlinertrio binnengehengeld, maar het totaalplaatje van deze line-up is misschien nog wel indrukwekkender. Alternatieve lievelingen als Wilco, alt-J of Kurt Vile? Check! Een reuze interessant nachtprogramma met o.a. Boys Noize, Moderat en Trentemöller? Check! Exclusieve boekingen? Check: Foster The People, Röyskopp en Belle And Sebastian geven hier een van de weinige festivalshows van het jaar. Het feit dat hier zo veel internationale stemmen worden gehoord bevestigt wel: Mad Cool had één van de beste line-ups van Europa in 2017.

Sfeer: 6.9

Mad Cool is een festival voor de muziek. Wie leuke en sfeervolle randactiviteiten verwacht, gaat maar vlotten bouwen op Down The Rabbit Hole. Ook ‘spontane feestjes’ hoef je niet te verwachten, niet in de laatste plaats vanwege het zeer beperkte Engels van Spanjaarden. De sfeer slaat om na de dood van de acrobaat op vrijdagavond; tienduizenden bezoekers zijn verward, weten niet wat te doen en het festival voert geen enkele vorm van berichtgeving. Pas 4 uur later (Green Day – die van niets wist – heeft al gespeeld; Slowdive heeft uit respect gecanceld) komt er een kort berichtje op de website. Het is tekenend voor het gebrek aan communicatie. Neem ook de veranderingen in het schema (The Lumineers spelen maar 20 van de ingeplande 50 minuten; Röyskopp start drie kwartier te laat aan de set), die voor iedereen een verrassing zijn. De verwarring komt de sfeer niet ten goede, maar gelukkig kunnen Spanjaarden wel een feestje bouwen. Er wordt van de eerste tot de laatste act luid meegezongen en gedanst.

Locatie: 7.1

A post shared by Coke Casquero (@cokecasquero) on


Wie wel eens in Zuid-Europa was tijdens zware regenval, weet hoe volle afvoerputjes gaan ruiken. Precies dát is de geur van Mad Cool 2017. Het parkeerterrein rondom het sportcomplex Caja Mágica is de locatie van het driedaagse festival, maar is duidelijk alleen geschikt voor droge en zonnige dagen. Rol die betonnen rechthoek vol met kunstgrasmatten, zet er vier podia omheen, plaats een reuzenrad en dan heb je Mad Cool 2017. De locatie is daarmee weinig spannend. Ook zijn er continu irritante geluidslekken omdat je vanaf 1 plek maar liefst 4 podia (!) in de gaten kunt houden.

Eten en drinken: 5.9

A post shared by anamengs (@anamengs) on

Quiz: hoeveel eettentjes moet je neerzetten om de honger van 50.000 man te stillen? Grote kans dat je antwoord niet ’10’ is. Veel meer aanbod is er niet op Mad Cool. De eettentjes zitten allemaal bij elkaar, weggestopt in een hoek van het terrein. “De eerste dag hebben we misschien wel een half uur gezocht naar iets te eten en niemand kon ons helpen”, vertelt een Ierse festivalbezoeker. Eenmaal daar waren de rijen ook niet mals: “We hebben toen een uur gewacht en daarna niet meer op het festival gegeten, gelukkig laat de starttijd van het festival (vanaf 19 uur, boeiende acts vanaf 21, red.) dat toe.” Munten bestaan niet en de pinapparaten werken niet of zijn simpelweg afwezig, waardoor Mad Cool haast een cash-only festival wordt. Dat zorgt weer voor lange rijen bij de bar. Daar krijg je dan gelukkig wel literglazen voor terug.

Bereikbaarheid: 8.1

Madrid is een wereldstad en daarmee is de bereikbaarheid uiteraard geweldig geregeld. De Caja Mágica is perfect te bereiken via het metronetwerk van de stad. Het festival gaat door tot ongeveer 4-5 uur ‘s nachts, dus op de terugweg ben je aangewezen op fiets, nachtbus of taxi. Taxi’s blijven aan- en afrijden en zijn daarmee een beter idee dan de speciale nachtbus die pendelt tussen het festival en het centrum. “De eerste dag hebben we bijna een uur gewacht en vervolgens was hij vol”, zegt een Engelse festivalganger. Ook de prijzen van de taxi’s zijn goed te doen: voor iets meer dan €10 zit je in het centrum van de stad.

Overnachten: 8.5

A post shared by Mònica Lancha (@mlancha) on

Mad Cool is een echt stadsfestival en kent dan ook geen camping. Dat is maar beter ook, want ervan uitgaande dat het hier normaal wél 40 graden is, is dat toch geen pretje. In plaats daarvan kun je gebruik maken van mooie hotels en fijne Airbnb’s in Madrid. Wakker worden in het centrum van één van de mooiste steden van het continent, overdag sightseeing bedrijven/terrassen onveilig maken/tan lines kweken en ‘s nachts uit je dak gaan bij de beste live acts van het moment. Mad Cool, een topper in potentie, (voorlopig) niet meer dan goed in realiteit.

Mad Cool Logo

Mad Cool 2023

Locatie
Spanje
Madrid, Spanje
Datum 6-8 juli 2023
Tickets Kopen