Dit is jullie Droomsetlist van Kasabian!

kasabian droomsetlist header

Kasabian is back! Deze zomer headlinet de Britse band op Sziget en in het najaar trekt hun wereldtournee nog langs Amsterdam. Via de FestiTinder van afgelopen dinsdag gaven jullie vast je favorieten door. Hopelijk horen we deze 15 pareltjes terug in hun sets.

15. ‘III Ray (The King)’

De openingstrack van jullie droomsetlist is er meteen eentje van het nieuwe album For Crying Out Loud. ‘III Ray (The King)’ is alles wat je wil van een Kasabian-nummer: een duidelijk aanwezige en opzwepende drumbeat, vuig gitaarspel en het typische rauwe stemgeluid van zanger Tom Meighan. Logisch dat deze track in jullie Droomsetlist staat!

14.  ‘Where Did All The Love Go?’

De tweede single van het album West Ryder Pauper Lunatic Asylum – ja, een hele mond vol – doet een beetje denken aan het materiaal van John Lennon. Het is wat meeslepender dan het upbeat-werk van Kasabian. Ook de boodschap is aan de serieuze kant: de heren vragen zich hardop af ”whatever happened to the youth of this generation?”

13. ‘Comeback Kid’

‘Comeback Kid’ zat in de soundtrack van het populaire voetbalspel FIFA 17 en verdiende daarmee internationale aandacht. Dat was precies waar Kasabian op hoopte, want volgens henzelf gaan ze “de Rock ’n Roll redden” met hun nieuwe album For Crying Out Loud.

12. ‘stevie’

Nog een nummer met zo’n diepgaande betekenis. In ruim vier minuten proberen de Britten je ervan te overtuigen dat je in jezelf moet geloven en op moet komen voor je overtuigingen. De naam ‘stevie’ is bewust gekozen als titel, omdat het zowel een mannelijke als vrouwelijke naam kan zijn en daardoor dus een universeel verhaal vertelt.

11. ‘Velociraptor!’

Deze track is natuurlijk vernoemd naar de grote dinosoort die 70 tot 75 miljoen jaar geleden op aarde rondliep. Deze beesten bleven vaak samen in groepen en waren samen de enigen die een Tyrannosaurus Rex konden verslaan. Volgens leadzanger Tom Meighan is het hun eigen ‘Smells Like Teen Spirit’: “It’s the one where everyone goes mental”.

10. ‘bumblebee’

De stadionrock van Kasabian leent zich perfect voor bombastische meebrulrefreinen en intense ‘oeh en ah’-momentjes. Bumblebee, afkomstig van het vijfde album 48:13, is daar een goed voorbeeld van. Het nummer barst van de energie, waardoor het lijkt alsof tientallen soldaten over de festivalweide trekken en uit het volle borst hun strijdkreet scanderen.

9. ‘Shoot The Runner’

Bij ‘Shoot The Runner’ gaat het LOS. De festivalweide lijkt te veranderen in één grote trampoline als iedereen op en neer dendert op het ritme van drummer Ian Matthews. Het had zomaar een grote klassieker kunnen worden, ware het niet dat de tekst nogal dubieus is. Met lyrics als “Get your knees on the floor, Absinthe makes you my whore” red je het helaas niet tot de Sky Radio-playlist.

8. ‘eez-eh’

‘Eez-eh’ staat symbool voor de nachtelijke conversaties die gitarist Serge Pizzorno en leadzanger Tom Meighan tijdens het touren vaak voeren. “Achterlijke monologen, waarbij je denkt dat je de meest geweldige punten aan het maken bent. De volgende morgen als je wakker wordt denk je dan: ‘Wat?’”, aldus Pizzorno tegen NME. Blijkbaar herkenbaar voor je, want het nummer scoort een mooie #8 in de Droomsetlist.

7. ‘Re-Wired’

‘Re-Wired’ is heeft volgens zanger Tom Meighan “een soort stoner-disco groove en mondt uit in een Nirvana-achtig refrein. Nou ja, bijna dan.” De tweede single van het album Velociraptor! deed het vooral in de Belgische hitlijsten opvallend goed en mag zes jaar na dato nog altijd rekenen op jullie steun.

6. ‘L.S.F. (Lost Souls Forever)’

Hoewel Kasabian met de single ‘Club Foot’ al letterlijk voet aan de grond kreeg in het clubcircuit, vormde ‘L.S.F.’ hun echte grote doorbraak. Door de vele aandacht klom de Britse band ook langzaam naar de top in de festivalwereld. Live wordt het nummer zo nu en dan gecombineerd met een cover van ‘Praise You’ van Fatboy Slim, waarmee er nog maar eens een extra euforie-momentje aan de show wordt toegevoegd.

5. ‘Underdog’

‘Underdog’ zet direct een strijdbare sfeer neer. Het is dan ook niet voor niets dat de openingstrack van het album West Ryder Pauper Lunatic Asylum door o.a. snookerkampioen Mark Shelby en twee Engelse voetbalploegen als opkomstmuziek wordt gebruikt. Hopelijk gaat Kasabian ook op Sziget de strijd aan door deze parel op de setlist te plaatsen.

4. ‘Club Foot’

Dé doorbraaksingle van Kasabian viel in 2004 meteen op door de distorted basriff. De single dook vervolgens op in tientallen videogames en tv series en is inmiddels een echte indieklassieker geworden. Het nummer is opgedragen aan een Tsjechische student die zijn leven offerde tijdens een politieke opstand in 1969.

3. ‘You’re In Love With A Psycho’

https://youtu.be/p21U6VqS6Qw?t=9m46s

Heb jij een relatie? Dan denk je vast wel eens “wat heb ik toch een maf uitgezocht”. Voor liedjesschrijver Pizzorno inspiratie genoeg om maar weer eens in de pen te klimmen. De titel zou eerst ‘I’m In Love With A Psycho’ worden, maar toen hij diep in de ogen van zijn vrouw keek, dacht hij “dat kan ik echt niet maken”.

2. ‘Fire’

Ongetwijfeld de grootste hit en vaste afsluiter voor de band uit Leicester, die de prijzenkast er nog maar eens goed mee kon aanvullen. Het is een interessante compositie, met vele tempo-, ritme- en moodswings. Het enige dat onveranderd is gebleven, is het ijzersterke refrein, dat keer op keer het publiek in vuur en vlam weet te zetten!

1. ‘Days Are Forgotten’

Een verrassende winnaar! De tweede single van het album Velociraptor is gebaseerd op de lifestyle van de bekende hiphop MC’s. Gitarist Serge Pizzorno zei ooit in een interview met Q Magazine: “Ik hou van die dit-zijn-wij-en-als-je-er-niks-aan-vind-rot-je-maar-op attitude. (…) Het is misschien een rock ’n roll-cliché, maar ik ben er wel trots op.” Laten we hopen dat we op Sziget ook met trots terug kunnen kijken op een geslaagde setlist!

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy