Festivalrapport: Feesten, zonnen en stof happen op Sziget 2017

Ruim 400.000 feestvierders uit alle hoeken van de wereld koloniseerden afgelopen week voor de 25e keer het Obudai-eiland in Boedapest. Daar gingen ze 7 dagen lang letterlijk en figuurlijk door het stof onder een brandende zon. De wereld van Sziget was er ook in dit jubileumjaar weer een van bonte kleuren, uitbundige emoties en weergaloze vrijheid.

Festileaks was aanwezig en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Sziget 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma: 6,6

© Rockstar Photographers

De line-up van Sziget 2017 is een beetje als een menu voor speciaalbieren: de ene act is fruitig en makkelijk te verteren – denk bijvoorbeeld aan George Ezra, Birdy of P!nk – de andere is nogal pittig en overdonderend; Flume, Breaking Benjamin en PJ Harvey. Één ding is zeker: er staat genoeg op de kaart om jezelf helemaal bij te verliezen. Toch ontbrak het dit jaar aan echt exclusieve artiesten. Iets wat je wellicht wel zou verwachten op een zilveren verjaardagsfeestje.

Ondanks dit gemis hoefde je je geen moment van de dag te vervelen. Het uitgebreide randprogramma bood prima entertainment. Even uitgekeken op alle house, techno of rock? Dan ga je toch lekker op ontdekkingstocht bij de vele culturele podia, dans- en circusacts of stages met wereldmuziek?!

Sfeer: 8,6

© Rockstar Photographers

Blond, bruin, dik, dun, hetero, homo of genderneutraal; het maakt op Sziget geen snars uit. In tegenstelling tot de boze grote-mensenwereld mag iedereen gewoon zijn gang gaan op het Island of Freedom. Sommige bezoekers dossen zich uit alsof ze zomercarnaval vieren, maar bovenal voelt iedereen die speciale Sziget-‘vibe’. High-fives, knuffels en spontane feestjes midden op straat; het levert bijzondere taferelen op. De dagelijkse Special Parties geven de saamhorigheid nog een extra duw in de rug. Voor veel bezoekers schieten superlatieven tekort om Sziget te omschrijven. Van “f*ckin’ amazing” tot “ik wil hier nooit meer weg”: iedereen denkt met een glimlach terug aan zijn week op Obudai.

Locatie: 8,8

© Boy – Festileaks

Alsof God het zo bedoeld heeft: Sziget is een levensgrote groene oase midden in de Donau in de wereldstad Boedapest. Op het terrein kijk je je ogen uit bij alle grote kunstwerken en loop je op de raarste plekken opvallend straattheater tegen het lijf. Elk podium en elke tent heeft zijn eigen uitstraling en zijn eigen stijl. Een minpuntje daarvan is dat je het geluid van de vele stages regelmatig door elkaar heen hoort. Zodra de nacht valt en het stof eindelijk op de paden blijft liggen, brengen de vele kleurrijke lichtjes je in vervoering en waan je je in een aards paradijs. Ook al verblijf je een hele week op hetzelfde eiland, elke keer als je een rondje maakt kom je weer nieuwe, verbazingwekkende dingen tegen.

Helaas was er ook dit jaar bijna niet te ontkomen aan die verfoeide dixies. Er waren wel enkele doorspoeltoiletten aanwezig, maar daar was het dan ook lang wachten. Beide soorten WC’s werden regelmatig schoongemaakt, maar naar mate de avond vorderde en de lichaamssappen uit alle holtes tevoorschijn kwamen, werd het toch vaak een vieze bedoening.

Eten en drinken: 7,4

© Rockstar Photographers

Je kunt het je haast zo gek niet bedenken of het is te koop op Sziget. Gemarineerde maiskolf? Check! Echte Hongaarse Langos of Goulash? Doen we! Oer-Hollandse Poffertjes of stroopwafels? Geen enkel probleem! Sommige eetkramen presenteren je culinaire hoogstandjes die zelfs je oma niet kan evenaren. Hoewel het voor Nederlandse begrippen niet te duur is, kun je voor de echt goedkope maaltijden beter buiten het festivalterrein terecht. De wachtrijen zijn nooit echt lang, behalve dan bij die ontiegelijk handige Aldi. Ondanks het ruime aanbod blijft het oppassen; bij sommige kramen blijft het bereide voedsel namelijk lang liggen. Wat koud moet zijn wordt warm en vice versa. Met een beetje pech breng je zo een hele dag op het toilet of bij de EHBO door.

Aan de bar is het prettig pilzen. Voor slechts €2,30 heb je weer een tijdje plezier van een grote goudgele pretcilinder. Het nieuwe “Sziget-bier”, dat speciaal voor de 25e editie door Dreher werd gebrouwen, was zowaar erg verfrissend. Hoewel de sterke drank wat duurder is, nodigt het ruime aanbod uit om elke keer weer een andere gekke combinatie te proberen (vodka appelsap, anyone?).

Bereikbaarheid: 7,8

© Rockstar Photographers

De reis naar Boedapest is makkelijk te plannen. Als je op tijd boekt is een vliegticket misschien wel de goedkoopste en snelste optie. Heb je behoefte aan wat meer actie onderweg? Dan past de Sziget Express of een georganiseerde busreis wellicht beter bij jou. Zelf met de auto gaan behoort ook tot de mogelijkheden, er zijn namelijk voldoende parkeerplaatsen op een redelijke afstand van het Island of Freedom.

Eenmaal in Boedapest aangekomen is het even zoeken; de route naar Obudai staat namelijk niet overal aangegeven. Aan de uitgang van het treinstation dringen vele taxichauffeurs zich op om je voor veel te veel geld naar de ingang van het festivalterrein te brengen. Het openbaar vervoer is een prima alternatief: met een Citypass of een goedkoop los ticket kom je bijna tot aan de voordeur.

Overnachten: 7,6

© Rockstar Photographers

Op Sziget mag je praktisch overal je tentje opzetten, maar waar je dat doet is van levensbelang. Op de eerste twee festivaldagen vielen de mussen van het dak. Met 39 graden was het snik- en snikheet en ook ‘s nachts daalde het kwik soms niet tot onder de 24 graden. Het gevolg: om 9 uur ‘s ochtends werd je genadeloos je tent uitgebrand. Had je een camping-upgrade of een goede schaduwplek gevonden? Dan mocht je misschien een uurtje langer doorslapen.

De meeste Szitizens brengen de nacht liever door in de feesttent dan in hun eigen ploptentje. Als om 5 uur de laatste speakers worden gedempt, vullen de straten zich met zingende en joelende feestvierders. Jammer voor de schone slapers, maar het tekende wel de fantastische sfeer die de hele week als een warme deken over het terrein viel. Slapen doe je thuis maar, toch?

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy