15 augustus 1965: Het allereerste stadionconcert ooit

The Beatles live
foto: Michael Ochs Archives/Getty

Meer dan 55.000 jonge fans gingen vandaag precies 52 jaar geleden naar het Shea Stadium in New York voor het allereerste concert ooit in een stadion, en wel van The Beatles. Het was het eerste concert van hun tweede tour door de VS en wellicht een van de bekendste optredens van de band. Vandaag kijken we terug op deze memorabele gebeurtenis op 15 augustus 1965.

De beelden

Zodra de Britse pophelden het stadion van The Mets binnenrennen barst het stadion uit zijn voegen. Iedereen schreeuwt, meisjes hangen gillend en huilend in de honkbal-netten naar hun idolen te kijken. Door de chaos en de herrie die veroorzaakt werd door het uitbundige publiek, konden The Beatles zichzelf nauwelijks horen spelen. Een groot obstakel voor de band was de afstand tot het publiek. Doordat het podium erg ver van het publiek was geplaatst hadden de bandleden maar weinig contact met hun fans.

De setlist

The Beatles Setlist Shea Stadium, New York, NY, USA, North American Tour 1965

Met een bescheiden setlist van twaalf tracks, waaronder de cover ‘Twist And Shout’ als openingstrack, was het concert niet van lange duur. Het album Help! was net uitgekomen en de band brengt daarvan vier nummers ten gehore: ‘Dizzy Miss Lizzy’, ‘Ticket to Ride’, ‘Act Naturally’ en ‘Help!’. Uiteindelijk werd het concert afgesloten met ‘I’m Down’, de b-kant van de single ‘Help!’.

Vandaag in de geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.