10 geluksmomenten tijdens je verblijf op Sziget Retreat

Wat is na 7 dagen feest met weinig slaap en veel drank het eerste wat je wil doen? “Met gierende banden naar huis!” is waarschijnlijk wat meteen in je opkomt. Toch hadden ze bij Festival.Travel een beter idee: Sziget Retreat! In een klein dorpje in the middle of nowhere kun je in alle rust nog twee dagen bijkomen, voordat je weer aan die lange terugreis begint. Deze 10 geluksmomenten maken het elke seconde waard.

1. Het adembenemende landschap verkennen

Sziget Retreat vindt plaats in Bedepuszta, een klein gehucht in de Hongaarse heuvels, zo’n 100 kilometer ten noordoosten van Budapest. Het voormalig spookdorp is helemaal opgeknapt door Nederlanders, die er een waar paradijsje van gemaakt hebben. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een stevige wandeling door de prachtige natuur. Na 7 dagen tussen het hete beton, voelen de koele bossen en glooiende wandelpaadjes als een geschenk uit de hemel.

2. De oorverdovende stilte beluisteren

Je oren hebben het op het festival een week lang zwaar te verduren gehad dankzij een constante stroom lawaai die binnenkwam. Op je reis naar Sziget Retreat verlaat je de drukke stad en rijd je langzaam een oase van rust binnen. Het getoeter en geroezemoes maakt plaats voor fluitende vogels en ritselende bladeren. De stilte overvalt je, zeker op de eerste dag. Toch is die kalmte alles wat je nodig hebt om je goed voor te bereiden op de lange terugreis.

3. Jezelf opfrissen in een echte badkamer

Ineens is er luxe! De heerlijke lauwwarme stralen van de douche spoelen elke porie van je lichaam schoon. Niet alleen je huid, maar ook je ziel voelt als herboren. Ook de porseleinen toiletpot is een verademing na de hachelijke avonturen op de vieze dixies. Het was nog nooit zo bevrijdend om van je nood een deugd te maken.

4. Een frisse duik nemen in het zwembad

Op Sziget was het soms snikheet. Als je niet het voorrecht had om op de VIP Camping te liggen, was het maar lastig om de dag door te komen in de zinderende hitte. Op Sziget Retreat is het zwembad jouw redding. Al dobberend vind je de broodnodige verkoeling, waarna je weer zorgeloos door kan gaan met zonnebaden.

5. Slapen op een echt matras

Op Retreat heb je de mogelijkheid om een echt vakantiehuisje bij te boeken. De idyllische lemen bungalows zijn perfect geïsoleerd, waardoor ze overdag lekker koel blijven en er ’s nachts een aangenaam slaap-temperatuurtje hangt. In een echt bed kom je vervolgens pas echt tot rust; je spieren kunnen zich volledig ontspannen en door de stilte zijn die vervelende oordoppen ook niet meer nodig,

6. Drie keer per dag genieten van een degelijke maaltijd

Na 7 dagen pizza, friet en heel veel alcohol, schreeuwt je lichaam om vitamientjes. Op Retreat krijg je drie keer per dag een voedzame specialiteit uit de Hongaarse keuken voorgeschoteld. Met veel groente en fruit worden de reserves smaakvol aangevuld en ben je binnen no-time weer van je Sziget-kuchje af.

7. (Bier) uit glas drinken

Afgelopen met die slappe, muffe plastic bekers. Je ijskoude drankje smaakt toch veel beter uit een echt, stevig glas?! Hoewel je er in eerste instantie misschien niet aan moet denken, voelt de eerste slok van dat pittige (speciaal)biertje of die verfrissende cola alsof er een engeltje over je tong fietst.

8. Gezellig napraten over Sziget

Natuurlijk, elke bezoeker heeft een week doorgebracht op hetzelfde festival, maar iedereen heeft er andere dingen gezien of gedaan. De verhalen over de vervelendste, raarste, maar vooral leuke aspecten van Sziget komen boven tafel. Er wordt veel gepraat en gelachen. Het dorp groeit binnen twee dagen tijd uit tot een hechte community, waar vriendschappen worden gesmeed en passies worden gedeeld.

9. De meest intense (bord)spellen spelen

Zet die hersencellen weer eens aan het werk! Tijdens een potje Risk, 30 Seconds of Catan met je nieuwe vrienden gaat het er verhit aan toe. Met de aanwezige spellencollectie kun je moeiteloos nieuwe games ontdekken en je eindeloos amuseren. Toe aan wat actievers? Ga dan voor een potje tafeltennis of badminton en sport je fit.

10. Een leuke film kijken

In het weiland naast de herberg wordt op de tweede avond een groot wit scherm opgebouwd. Om 9 uur, als het donker genoeg is, begint de band te rollen. Met een drankje en een zakje chips erbij genieten alle bezoekers samen van de voorstelling onder een fonkelende Hongaarse sterrenhemel. Het is de ultieme afsluiter van een twee onbetaalbare en ontspannende dagen.

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy