10 fases die je doormaakt bij het zien van je favoriete artiest

Rock Werchter 2015
Foto: Joris Bulckens

Het zien van je favoriete artiest is voor iedereen als een reisje door de zevende hemel. Aan de hand van een aantal emotionele hoogte- en dieptepunten baan je je een weg door het intense (festival)concert. Deze 10 fases komen iedereen die zijn idool mag aanschouwen zeker bekend voor.

1. Vooraan staan

Voor dit optreden is maar één plek goed genoeg: vooraan. Het liefst nog verder dan die ‘golden circle’ en op nog geen meter afstand van de artiest in kwestie. Om dit te bewerkstelligen moet je vaak aardig wat fratsen uithalen, wat soms heuse wild-life scenario’s met zich meebrengt. Kamperen in het voorvak, als een losgeslagen kudde stieren door de deuren sprinten of zelfs over elkaar heen klauteren. Maar ja, Worth it!

2. JOUW artiest

Je checkt nog eens goed de kopjes om je heen en ziet dat er toch aardig wat mensen zijn die je kent. Maar huh? Het is jouw artiest! Toen jij als echte pionier in het vak iedereen probeerde te overdonderen met de beste nummers van de setlist, was er helemaal niemand die ook maar iets van interesse toonde. Excusez-moi?!

3. De eerste noot

Bij het horen van de eerste klanken beginnen de hardkloppingen. De prikkels worden als hete vonken van van het podium gekatapulteerd, enkel om elk zintuig in de watten te leggen. Met alleen al dit eerste geluid weet jij als echte kenner al precies om welk nummer het gaat. Meezingen dus.

4. Brok in je keel

Of het nou gaat om het eerste couplet, dat oogcontact met de drummer of dé song waar je jezelf volledig in herkent. Als een utopische haarbal klimt de pure emotie omhoog, waarna je geen woord meer kan uitkramen. Maar who cares, dit is jouw moment, je zwijmelt mee met hart en ziel.

5. Zoet-zoute tranen

Tijdens het optreden stromen de klanken het podium af. Bij jou zijn het de tranen. En misschien wel de mooiste ook. Of je er nou slechts één wegpinkt en je een beetje rood aanloopt of dat het snot van geluk van je wangen stroomt: Huilen mag.

6. Uit volle borst meezingen

Net als in een pretpark mag er in deze emotionele rollercoaster ook glorieus meegeschreeuwd worden. Afhankelijk van de artiest verschilt dit van enkele vriendelijke uithalen tijdens het neuriën tot een reeks onbehouwen brullen tijdens jouw favoriete tunes.

7. Sicke dansmoves

15 nummer, 15 dansmoves. Doordat je elk nummer van binnen en van buiten kent, heeft elke track wel een eigen move gekregen. Alsof er geen morgen bestaat dansen jij en je vrienden erop los. Of je nou wubt, woesht of wurmt; de voetjes gaan van de vloer.

8. Volle blaas

Nog vier nummers te gaan en misschien een encore of twee. Haastig kijk je in de rondte, om enkel te beseffen dat jouw blaas deze strijd moet – en zal – winnen. Of toch niet? Ondanks je verzuurde x-benen gaat het feest gewoon door. Nierstenen zijn overrated. Plassen kan altijd nog.

9. Het slot

Verbaasd kijk je je compleet onbekende buurman aan. Het slotnummer herken je als geen ander. Niet alleen betekent dit dat tijd daadwerkelijk f*cking snel kan gaan, maar ook dat er nog slechts één mogelijkheid is om de tent he-le-maal af te breken!

10. De na-roes

Daar sta je dan. Nog steeds overdonderd door het schouwspel dat zich op enkele meters van je vandaan afspeelde. Met het besef dat jouw afspeellijst de komende maand geen andere artiest zal zien, verlaat je in volle euforie het emotionele slachtveld. Wat. Een. Optreden!!