6 maart 2016: ‘Diplo’-matieke relaties tot stand gebracht in Cuba

Major Lazer
Major Lazer

In 2016 ligt de Koude Oorlog al lang achter ons, maar echt vrienden zijn Amerika en Cuba nog niet. Op 6 maart 2016 begint weliswaar een nieuw hoofdstuk voor de twee landen. Op die datum laat Diplo, met zijn dancehall-groep Major Lazer, het eiland op z’n grondvesten schudden. Het is de eerste grote Amerikaanse act die die een optreden weggeeft op het eiland.

Enkele weken later zal president Obama als eerste Amerikaanse president in bijna 100 jaar het eiland bezoeken. Voordat het zover is maken de Cubanen al kennis met een andere groep Amerikanen. Op 6 maart nodigt Diplo namelijk duizenden Cubanen uit voor een gratis optreden van zijn dancehall-project in Havana. Om de nieuwe relatie tussen de twee landen te bevestigen deelt Major Lazer het podium met verschillende plaatselijke artiesten. Schreeuwend, feestend, en dansend zoals alleen Cubanen dat kunnen, wordt zo een nieuw tijdperk ingeluid.

Diplo predikt vrede

“We komen om vrede te brengen”, spreekt Diplo de menigte toe. Vervolgens vertelt hij welke invloed Cuba op hem, en de rest van de wereld, heeft gehad: “Zo lang als ik mij kan herinneren, speelt Cuba al een belangrijke rol in mijn liefde voor muziek. Cuba heeft een enorme culturele impact over de hele wereld en voor mij werd het al snel één van mijn belangrijkste muzikale inspiratiebronnen.”  Als je naar de muziek van Major Lazer luistert, zijn de Caraïbische invloeden inderdaad lastig te ontkennen. Dat maakt het collectief dan ook de perfecte act om de vernieuwde vriendschap te bevestigen.

Major Lazer

Major Lazer is het elektronische dancehall-project van producer Diplo. Met z’n drieën weten de heren waar ze ook komen de voetjes van de vloer te krijgen. De Caraïbische invloeden, samenwerkingen met grote artiesten, en Amerikaanse productie blijken een gouden combinatie. Met drie albums en talloze hits op zak weet Major Lazer “The Heat” dan ook altijd te brengen. In 2017 rolden ze in hun plastic ballen nog over het publiek van onder andere Sziget en Main Square. Sindsdien is het wachten op nieuwe festivalshows voor de heren.